گفتاردرمانی حرف ب  بهترین روشی است که می توان برای کودکانی که در تلفظ حرف “ب” مشکل دارند انجام داد. البته باید بدانید که کودکان در سن ۳ تا ۴ سالگی باید این حرف را به درستی تلفظ کنند و تمرینات و بازی کلمه کودک را به سمت یادگیری سوق داد. در غیر این صورت حتما باید از گفتاردرمانان برای رفع مشکل کمک بگیرند. 

کودکان در سن رشد قرار دارند و کلمه “ب” از کلمه های پایه ای است که کودک در ابتدا آن را بر روی زبان جاری می کند. کودکان اغلب کلمه اولی که می گویند “بابا” می باشد اما حتما نباید در اوایل شروع حرف زدن بلد باشند و تا سن ۳ تا ۴ سالگی فرصت یادگیری آن را دارند. در صورتی که کودک از این سن عبور کند و هنوز نتواند حرف “ب” را تلفظ کند احتیاج به دخالت گفتاردرمان دارد.

مرکز گفتاردرمانی کودک در تهرانسر با استفاده از تکنیک‌ های بازی‌ محور برای کودکان به اصلاح تلفظ، افزایش وضوح گفتار و تقویت مهارت ‌های زبانی کمک می نمایند. برای کودکان که روحیه حساسی دارند حتما گفتاردرمانی باید در محیطی آرام، بدون استرس و دوستانه برگزار گردد و والدین در زمان مناسب اقدام به درمان کودک نمایند.

علت مشکلات تلفظ حرف “ب” در کودکان

مشکلات تلفظ حرف “ب” در کودکان به دلایل مختلفی رخ می دهد و یکی از علت های شایع عدم تلفظ حرف “ّب” تأخیر در رشد گفتاری و زبانی است که در اثر اختلال در عملکرد طبیعی رشد و عدم صحبت والدین با کودک اتفاق می افتد. کودکانی که در طول روز صحبت زیادی نمی کنند دچار اختلال در گفتار می شوند و در صورت عدم برطرف شدن باید گفتاردرمانی حرف ب صورت گیرد.

همچنین مشکل جسمی در کودک مانند مشکلاتی در زبان، لب ‌ها یا دندان ‌ها مانند لب‌ شکری، شکاف کام یا کوتاهی زبان نیز علت دیگری است. در هنگام تلفظ حرف “ب” دو لب با هم تماس پیدا می کنند و جریان هوا از دهان خارج می گردد. در صورتی هماهنگی بین لب ها، زبان و دهان نباشد این حرف درست تلفظ نمی گردد.

علاوه بر این مشکلات شنوایی نیز تاثیرات زیادی بر تلفظ حرف “ب” دارد. کودکان کم شنوا یا کودکانی که مشکل پردازش شنوایی دارند ممکن است نتوانند صدای این حرف را به درستی بشنوند. وقتی کودک نتواند صدا را به خوبی بشنود نمی تواند آن را تلفظ کند. ارزیابی شنوایی در هنگام مشکلات گفتاری باید حتما صورت گیرد.

گفتاردرمانی حرف ب
گفتاردرمانی حرف ب

علائم هشداردهنده در مشکلات تلفظ حرف “ب”

مشکلات تلفظ حرف “ب” در کودکان به روش ‌های مختلفی بروز پیدا می کند. اولین نشانه عدم تلفظ حرف “ب” می باشد و کودک باید در اوایل شروع به صحبت کردن آن را انجام دهد. همچنین جایگزینی حرف های مشابه دیگر با این حرف ها نیز از علائم دیگر می باشد که نشان از تشخیص نادرست کودک می باشد و در گفتاردرمانی حرف ب  به آن پرداخته می شود.

کودکانی که در هنگام تلفظ این حرف فشار زیادی در صورت آنها دیده می شود یا لب های خود را میمکند نیز باید مورد بررسی قرار گیرند زیرا این حرکات نشان دهنده اختلالات عملکردی است. علائم دیگر شامل لکنت، ناتوانی در تلفظ سایر صداها یا عدم تکمیل جملات ساده می باشد.

ارزیابی گفتاردرمانگر برای شناسایی مشکلات تلفظ “ب”

برای اینکه گفتاردرمانگر ارزیابی دقیقی انجام دهد علت و شدت اختلال را ابتدا ارزیابی می کند و سپس به درمان می پردازد. به طور کلی ارزیابی گفتاردرمان این گونه است که:

متخصص گفتار درمانی کودکان اول با والدین صحبت می ‌کند و اطلاعاتی در مورد سابقه رشدی، گفتاری و پزشکی کودک جمع‌ آوری می کند. این سوالات شامل چگونگی و زمان شروع مشکل، نحوه تعامل زبانی با کودک در خانه و وجود مشکلات جسمانی، شنوایی یا سابقه خانوادگی اختلالات گفتاری می‌ شود.

در مرحله بعد گفتاردرمانگر به صورت مستقیم گفتار کودک را بررسی می کند و با او به صحبت می پردازد. او بررسی می ‌کند که آیا کودک می تواند حرف “ب” را در کلمات، جملات یا مکالمات روزمره استفاده کند و نحوه جایگزین کردن حرف های دیگر، حذف یا تغییر آن‌ها و میزان وضوح گفتار مورد تحلیل قرار می‌ گیرد.

همچنین در گفتاردرمانی حرف ب  گفتاردرمانگر از کودک می خواهد با این حرف کلمه بسازد و در جمله از آنها استفاده کند. و این قرار گیری حرف “ب” باید در اول، وسط و آخر جمله توسط کودک انجام گیرد.

دهان، لب ‌ها، زبان و دندان‌ ها از نظر ساختاری توسط گفتاردرمان بررسی می‌ شوند. این بررسی شامل مشاهده حرکت لب‌ ها در تولید صدای “ب”، قدرت عضلات دهانی و وجود مشکلات ساختاری مانند شکاف کام یا لب است.

در ارزیابی اگر متوجه شود مشکلات تلفظی به دلیل کم ‌شنوایی است کودک را به متخصص شنوایی ارجاع می دهد. همچنین مهارت های زبانی و شناختی کودک نیز بررسی می شود تا ارتباط آن با سایر اختلالات زبانی مشخص گردد.

تمرینات ساده برای اصلاح تلفظ حرف “ب”

تمرین‌ های ساده در گفتاردرمانی حرف ب  به کودک کمک می کنند تا صدای “ب” را به درستی تولید کنند و آن را در گفتار خود تثبیت نمایند. این تمرین‌ ها باید به صورت روزانه و با صبر و حوصله انجام شوند:

تمرین تقویت عضلات لب یک تمرین ساده است. به این صورت که از کودک بخواهید لب های خود را به هم فشار دهد و صدای ب را تولید نماید. برای جذاب ‌تر کردن این تمرین، می ‌توانید از بازی‌هایی مانند “صدای بوق ماشین” استفاده کنید و او را تشویق کنید صدای “ب” را بلند و واضح تولید کند.

تمرین بخش بخش کردن کلمات نیز یک تمرین موثر در گفتاردرمانی حرف ب  است. کلماتی که حرف ب در آن ها وجود دارد را به صورت بخش بخش بخواهید تلفظ کند. با انجام این کار به او کمک می ‌کنید تا صدای “ب” را به تنهایی و سپس در ترکیب با صداهای دیگر تولید کند.

کودک را جلوی آینه بنشانید و نحوه قرارگیری لب‌ ها را برای تولید صدای “ب” اول خود انجام دهید و بعد از کودک بخواهید انجام دهد و حرکات شما را تقلید کند.

کودک را تشویق کنید صدای “ب” را به صورت کشیده تولید کند (مثلاً “ببببب”). سپس این صدا را با حروف صدادار ترکیب کند (مانند “با”، “بو”، “بی”). این تمرین به تثبیت صدا کمک می‌ کند.

وقتی کودک توانست صدای “ب” را درست تولید کند از او بخواهید جملات دو کلمه ای و سه کلمه ای با این حرف بگوید. تکرار تمرین ها بسیار کمک کننده است و همچنین باید از تشویق کردن کودک غافل نشوید.

گفتاردرمانی حرف ب
گفتاردرمانی حرف ب

استفاده از بازی‌های آموزشی در گفتاردرمانی حرف ب

استفاده از بازی‌ های آموزشی در گفتار درمانی تلفظ ، یادگیری را برای کودکان جذاب‌تر می ‌کند و انگیزه آن‌ ها را برای تمرین افزایش می‌ دهد. برخی از بازی‌های مؤثر برای اصلاح تلفظ حرف “ب” عبارتند از:

بازی بوق ماشین در گفتاردرمانی حرف ب

بازی بوق ماشین برای کودک سرگرم کننده است و در این بازی، کودک باید با صدای بلند “بببب” به طور مکرر مانند بوق ماشین صدا تولید کند. والدین یا گفتاردرمانان در این بازی نقش راننده را برعهده دارند و با صدای بلند بوق می زنند و از کودک می خواهند تا حرکت آنها را تکرار کند. تمرین و تکرار صدای بوق”بببب” و شدت بخشیدن به صدا در تلفظ حرف “ب” کمک می کند و با وضوح بیشتری این صدا از دهان کودک خارج می شود. با ایجاد حس رقابتی هیجان بازی را دو چندان خواهید کرد و برای کودک انجام دوباره این بازی جذاب خواهد بود.

بازی پیدا کردن کلمات در گفتاردرمانی حرف ب

بازی پیدا کردن کلمات در گفتاردرمانی حرف ب این گونه است که کودک باید کلمات حاوی صدای “ب” را شناسایی کند. در این بازی تعدادی کارت با تصاویر مختلف آماده است که در هر کارت تصویر کلمات دارای حرف قرار دارد و از کودک می ‌خواهید تا کارت ها را یکی یکی بردارد و نام حیوان و … را با صدای بلند بگوید. این بازی در کنار تقویت تلفظ حرف “ب” به کودک در شناسایی و یادگیری کلمات جدید نیز کمک می ‌کند. با تمرین این بازی به طور منظم، کودک بیشتر با ترکیب “ب” در کلمات مختلف آشنا شود و به راحتی آن‌ ها را در گفتار روزمره خود به کار ببرد.

بازی توپ در گفتاردرمانی حرف ب

بازی توپ یک بازی جذاب و سرگرم کننده در گفتاردرمانی حرف “ّب” است که توپ را به سمت کودک پرتاب می کنید و می گویید که یک کلمه با حرف “ب” بگو و همینطور این کار را ادامه دهید تا کودک در ذهن خود به جستجو کلمات با حرف “ب” بپردازد. با انجام این کنار به افزایش تمرکز کودک نیز کمک خواهید نمود و کودک هماهنگی در حرکت داشته باشد. این بازی را می توانید گسترش دهید و کلمات بیشتری را تمرین کنید و همچنین سرعت در پاسخگویی را افزایش دهید.

بازی داستان‌ سرایی در گفتاردرمانی حرف ب

بازی داستان ‌سرایی یک بازی موثر است و به جز یادگیری تلفظ درست حرف “ب” و به کارگیری آن در موقعیت های مختلف، مهارت های زبانی و تخیلات و روایت گری کودک را نیز افزایش می دهد. یک داستان کوتاه گفته و از کودک بخواهید آن را تکرار کند. چه بسا بهتر است کلمات حاوی “ب” در این داستان بیشتر باشد. در ادامه از کودک بخواهید خود نیز یک داستان بگوید و حرف “ب” را در آن بگنجاند و به درستی تلفظ کند. در صورت اشتباه در تلفظ حرف”ب” تلفظ درست را به کودک گفته و دوباره بخواهید ادامه دهد.

بازی نقاشی و کلمات

اغلب کودکان به نقاشی کشیدن علاقه دارند و بازی نقاشی و کلمه یک روش خلاقانه برای آموزش تلفظ حرف “ب” است که علاوه بر تقویت مهارت‌ های گفتاری در گفتاردرمانی حرف ب می توان مهارت های شناختی کودک و خلاقیت او را گسترش داد. در این بازی کودک چیزهایی که حرف “ب” دارد را نقاشی می کند و سپس با صدای بلند اسم آن ها را می گوید. کودک با انجام این کار اسم های اشیا و حیوانات را یاد بگیرد و تلفظ خود را نیز بهبود بخشد. کودک با بازی کردن راحت تر می تواند مهارت های خود را تقویت کند و بهتر در مواجهه با کودکان آرام و صبور باشید.

کلینیک توانبخشی طراوت در تهرانسر به بهترین نحو به شما کمک می کند تا مشکلات گفتاری و روانی خود را بهبود ببخشید. تیم متخصص و مجرب ما با ارائه خدمات گفتاردرمانی، روانشناسی کودک و بزرگسالان، مشاوره فردی و خانوادگی و ارزیابی ‌های دقیق راهکارهای مؤثری برای بهبود کیفیت زندگی شما فراهم می ‌آورد. اگر کودک شما در تلفظ صداها مشکل دارد یا به خدمات روانشناسی نیاز دارید، ما در کنار شما هستیم. برای مشاوره و تعیین وقت ملاقات برای گفتاردرمانی حرف ب یا گفتاردرمانی سایر حروف همچون گفتاردرمانی حرف ت و … همین امروز با ما تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *