مشکلات گفتاری و زبانی در بزرگسالان می توانند به علت های مختلف از جمله، پارکینسون، سکته مغزی، لکنت زبان و سایر عارضه های ژنتیکی و یا غیر طبیعی رخ دهند. در این مرحله فردی که دچار چنین مشکلاتی میشود نیازمند کمک پزشک متخصص است. گفتاردرمان در این حوزه همان متخصصی است که می تواند این مشکلات را رفع نماید. اما چگونه؟ گفتار درمانی بزرگسالان از مهمترین درمان ها برای این دسته است. در ادامه این مقاله از کلینیک توانبخشی طراوت، بیشتر در این خصوص صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.
چرا بزرگسالان نیاز به گفتاردرمانی دارند؟
بزرگسالان در برخی مواقع دچار مشکلاتی می شوند که باید برای رفع مشکل ایجاد شده به گفتار درمانی بزرگسالان مراجعه کنند. بیماری های عصبی، آسیب های مغزی و … مشکلاتی در بزرگسالان است که در ادامه بیشتر در مورد آن ها صحبت خواهیم کرد:
سکته مغزی
سکته مغزی یک از مشکلاتی است که در بزرگسالی اتفاق می افتد و بزرگسالان برای رفع مشکلات ناشی از سکته مغزی احتیاج به گفتاردرمانی دارند. سکته بخشی از مغز را که مسئول گفتار، درک زبان یا کنترل عضلات گفتاری است دچار آسیب می کند.
جهت رزرو نوبت خدمات با واحد نوبت دهی ارتباط بگیرید.
از شایع ترین مشکلات زبانی که به دلیل سکته مغزی رخ می دهد می توان به آفازی یا ناتوانی در بیان یا درک زبان)، دیزآرتری یا گفتار نامفهوم به دلیل ضعف عضلات گفتاری و آپراکسی گفتاری یا اختلال در هماهنگی حرکات گفتار اشاره کرد. افرادی که دچار سکته مغزی شده اند در نام بردن اشیا، ساخت جمله، فهم دستورات کلامی یا تولید صداهای واضح مشکل دارند.
از تمرینات ساده خانگی که توسط گفتار درمانی بزرگسالان توصیه میشوند، می توان به این مورد اشاره کرد که چند وسیله ساده مانند قاشق، ساعت یا کتاب را جلوی فرد قرار دهید. از او بخواهید نام هر کدام را بگوید. در صورتی که مشکلی را در بیان درست کلمات مشاهده مردید اول خود شما نام وسیله را بگویید و سپس از او بخواهید تکرار کند. این تمرین می تواند به بازیابی واژگان کمک کند.
بیماری پارکینسون
پارکینسون نیز یک بیماری عصبی است که باعث اختلال در حرکت می شود و در افرادی که به این بیماری دچار هستند مشکلاتی در گفتار را مشاهده خواهید کرد. بزرگسالان مبتلا به پارکینسون دارای صدای ضعیف، گفتار کند یا شتاب زده هستند و شروع و ادامه صحبت برای آنها دشوار است.
بیماران پارکینسون به دلیل اینکه دچار ضعف عضلات گفتار هستند و در هنگام حرف زدن لرزش ایجاد می شود به درستی نمی توانند صدا تولید کنند. در گفتار درمانی بزرگسالان تمرکز بر تقویت عضلات گفتاری، بهبود کنترل تنفس هنگام صحبت و افزایش بلندی و وضوح صدا است.
بیماران پارکینسون برای رفع اختلال ایجاد شده می توانند رو به روی آینه بایستند و یک جمله را بارها با صدای بلند و رسا تمرین کنند. آینه کمک می کند حرکات دهان و لب ها را بهتر کنترل کنید و صدا را تقویت نمایید.
اختلالات صوتی (مشکلات صدا)
گفتار درمانی بزرگسالان برای رفع اختلالات صوتی نیز انجام می گیرد. این اختلال زمانی رخ می دهد که صدا غیرطبیعی، خش دار، گرفته، ضعیف و … باشد. این مشکل به دلایلی چون استفاده ی نادرست یا بیش از حد از صدا، استرس، عفونت های مزمن حنجره یا حتی گره و پولیپ روی تارهای صوتی رخ می دهد. متخصصین گفتاردرمانی نحوه ی تولید صدا را بررسی می کنند و به فرد آموزش می دهند که چگونه از صدای خود استفاده کند.
هدف از گفتاردرمانی در بزرگسالان مبتلا به اختلالات صوتی کاهش تنش در تارهای صوتی، آموزش تنفس دیافراگمی و تولید صدا با فشار کمتر است. همچنین آموزش آرام سازی عضلات گردن و حنجره نیز جزو برنامه های درمانی برای این افراد می باشد.
جهت رزرو نوبت خدمات با واحد نوبت دهی ارتباط بگیرید.
تمرینات روزانه ای که به بزرگسالان مبتلا به این اختلال توصیه می گردد تکرار روزانه صدای «م» یا «ز» به صورت آرام و پیوسته است. بدین صورت که تارهای صوتی به نرمی بلرزند ولی فشاری وارد نشود.
آسیب مغزی تروماتیک (TBI)
گفتار درمانی بزرگسالان برای افرادی که دچار آسیب مغزی تروماتیک شده اند نیز مناسب است. کسانی که بر اثر تصادف، سقوط یا ضربه شدید به سر دچار این آسیب شده اند و در گفتار و زبان آن ها تاثیر داشته است می توانند با کمک متخصصین حوزه گفتاردرمانی به رفع این مشکلات بپردازند. به طور کلی این افراد بسته به شدت آسیب در درک زبان، بیان، توجه، حافظه، حل مسئله و حتی روابط اجتماعی دچار مشکل می شود. همچنین گفتاردرمانان در کنار رفع مشکلات گفتاری روی مهارت های شناختی – ارتباطی نیز تاثیر خواهد گذاشت.
از تمریناتی که برای افراد دچار آسیب مغزی تروماتیک در نظر گرفته می شود نشان دادن یک عکس ساده و معمولی است. به این صورت که با نشان دادن عکس از فرد بخواهیدبا توجه به جزئیات یک داستان ساده را شرح دهد. این تمرین در کنار تقویت مهارت های گفتاری به بهبود حافظه و توجه نیز کمک خواهد کرد.
اختلالات بلع
اختلالات بلع مشکل رایج دیگری است که در بزرگسالان به دلیل سکته، پارکینسون و … رخ می دهد. این اختلال، بلع غذا را سخت می کند و حتی در خوردن مایعات نیز فرد دچار مشکل خواهد بود. اینگونه است که افراد دارای اختلالات بلع نمی توانند غذا را بجوند و در نتیجه غذا وارد نای شده و خفگی یا پنومونی ایجاد می کند. گفتار درمانی بزرگسالان برای این اختلال این گونه است که متخصص با ارزیابی دقیق مراحل بلع، تمرینات تقویت عضلات بلع، تغییر موقعیت سر و نوع غذاها درمان را انجام می دهد.
تمرینی که در کنار ساده بودن کاربردی می باشد این است که در هنگام بلع آب سر را کمی به جلو خم کرده و به صورت آهسته و با احتیاط عمل بلع را انجام دهید. بلع در این حالت ایمنی بیشتری را به همراه دارد و به هیچ وجه مایعات وارد نای نخواهد شد.
تمرینات گفتار درمانی بزرگسالان
در گفتار درمانی بزرگسالان، تمرینات با توجه به مشکلی که وجود دارد و دلایلی که باعث بروز آن مشکل شده اند انجام می شود. تمرینات گفتاردرمانی به تقویت وضوح گفتار، قدرت صدا، درک زبان، بلع ایمن و حافظه کلامی می انجامد و برای افراد در شرایط خاص متفاوت است و ما در تیتر های بالا برای هر مشکل، راه حل ها و تمرینات مناسب را بیان کردیم. اما گر باز هم نتوانستید با تمرینات بالا و درخانه به آنچه که می خواهید برسید، باید با مراجعه به مرکز گفتاردرمانی طراوت تمریناتی درست با وضعیت خود را انجام دهید و از متخصص گفتاردرمانی کمک بگیرید.
اما کلینیک توانبخشی طراوت برای بزرگسالان و کودکان چه خدماتی ارائه می دهد؟
خدمات مرکز گفتاردرمانی طراوت تهرانسر برای گفتار درمانی بزرگسالان
مرکز گفتاردرمانی تهرانسر یکی از مراکز جامع درمانی است که در زمینه های مختلف خدمات ارائه می دهد و گفتار درمانی بزرگسالان نیز یک از خدمات برجسته این مرکز است. این مرکز با کمک گرفتن از گفتاردرمانان مجرب و ابزارهای درمانی به روز توانسته مشکلات زبانی، گفتاری و … زیادی را درمان کند.
در مرکز توانبخشی طراوت، پس از ارزیابی دقیق وضعیت فرد برنامه ای شخصی برای هر فرد در نظر گرفته می شود و با انجام تمرینات گفتاری، تمرینات بلع، تمرینات تنفسی، شناختی و صوتی توانمندی های فرد بازیابی می شود. مراجعه منظم به مرکز کاردرمانی تهرانسر و پیگیری تمرینات نقش مؤثری در روند بهبودی دارد.