برای اینکه کودک ۸ ساله به رشد عاطفی، اجتماعی و تحصیلی برسد باید گفتار و زبان درستی داشته باشد. کودک هشت ساله در سنی قرار دارد که باید به خوبی کلمات را تلفظ کند و همچنین احساسات و افکار خود را بیان نماید و در فعالیت های گروهی مشارکت داشته باشند. اما برخی کودکان ۸ ساله این توانایی ها را ندارند و در جمله سازی، تلفظ درست کلمات و … ضعف دارند. گفتاردرمان کسی است که می تواند به کودکان در رفع این ناتوانی ها کمک کند و با تکنیک های درست متناسب با سن کودک به بهبود توانایی های او بپردازد. در ادامه در مورد گفتار درمانی کودک ۸ ساله و اهمیت آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
اهمیت گفتار درمانی برای کودکان ۸ ساله
۸ سالگی سن حساسی در رشد زبانی و گفتاری کودکان است و در صورتی که در این سن کودک در زمینه گفتاری، زبانی و ارتباطی مشکل داشته باشد دچار کاهش اعتماد به نفس می شود و در نتیجه عملکرد تحصیلی کودک و تعاملات اجتماعی او با مشکل مواجه می شود. اختلال در گفتار و زبان مانند تلفظ نادرست، لکنت زبان، تأخیر زبانی یا ضعف در درک و بیان جملات پیچیده باعث ایجاد موانعی در برقراری ارتباط کودک با دیگران می شود و حتی بر رشد عاطفی و شناختی او تاثیرات منفی دارد.
گفتار درمانی کودک ۸ ساله از این لحاظ اهمیت دارد که با شناسایی دقیق مشکل گفتاری به صورت فردی برای کودک برنامه ریزی صورت می گیرد و با روش های آموزشی تعاملی به تقویت مهارت های گفتاری و زبانی می پردازند. کودکان در این سن باید بتوانند رویدادها را توصیف کنند و ایده های خود را بیان کنند و همچنین در مدرسه به طور موثر در بحث های گروهی شرکت نمایند که با گفتار درمانی این موارد قابل انجام می باشد.
کودکانی که نمی توانند ارتباط برقرار کنند ممکن است دچار مشکلات روانی و اجتماعی شوند که با انجام گفتار درمانی به موقع از بروز این مشکلات جلوگیری می شود. به طور کلی کودک که به درستی نتواند حرف بزند و دچار لکنت شود یا کلمات را به درستی تلفظ کند به مرور گوشه گیر و منزوی خواهد شد و عدم تمایل خود را به جمع های دوستانه نشان می دهد. گفتاردرمانی در کنار رفع این مشکلات، کودک را به سوی موفقیت بیشتر سوق می دهد و کودک در آینده یک فرد موثر خواهد بود.
کودک باید در محیطی امن و حمایتگر رشد کند و تمرینات خانگی لازم را زیر نظر گفتار درمان در خانه با کمک والدین انجام دهد تا روند بهبود سرعت ببخشند.
از کجا بفهمیم کودک مشکلات گفتاری دارد؟
مشکلات گفتار درمانی کودک ۸ ساله به راحتی قابل تشخیص است و کودکی که گفتار درستی ندارد و نمی تواند کلمات را به درستی تلفظ کند و بیان خوبی ندارد دچار مشکل گفتاری است. وقتی کودک نمی تواند حرف <ر> و حرف <ل> و … را به درستی تلفظ کند یعنی اختلال در گفتار دارد. همچنین کودکانی که در حین حرف زدن جملات آنها ناقص است و طبق منطق چیده نشده است نیاز به بررسی دارند. مشکلاتی در روانی گفتار مانند لکنت زبان یا تکرار صداها و کلمات نیز از دیگر علائمی است که نباید نادیده گرفته شود.
کودکانی که قادر به پاسخ دادن درست در برابر سوال ها نیستند و در فهمیدن جملات پیچیده یا دستورات چند مرحله ای مشکل دارند نیز دچار تأخیر یا اختلال زبانی می باشد.
گوشه گیری، اجتناب از صحبت کردن در جمع، یا ناتوانی در برقراری ارتباط مؤثر با همسالان نیز از مشکلات اجتماعی می باشد که کودک در صورت اختلالات گفتاری و زبانی ممکن است دچار آن شود.
تمرینهای خانگی برای بهبود گفتار کودک ۸ ساله
متخصص گفتار درمانی کودک ۸ ساله از تکنیک های ویژه ای برای رفع مشکلات گفتاری استفاده می کند و در کنار این روش ها یک سری تمرین هایی به والدین داده می شود تا در خانه انجام شود و این تمرینات خانگی گفتار درمانی کودک ۸ ساله عبارتند از:
تمرین تلفظ صحیح
اگر کودک در تلفظ کلمات مشکل دارد تنها راه تمرین زیاد تلفظ می باشد و با تمرین و تکرار به مرور کلمات را درست تلفظ می کند. والدین باید از کلمات ساده شروع کرده و به مرور تلفظ کلمات پیچیده را به کودک آموزش دهند.
کودکان بازی را بیشتر دوست دارند و امکان انجام تمرین تلفظ با کارت های تصویری نیز وجود دارد به این صورت که تصاویر حیوانات را به کودک نشان داده و بخواهید به درستی اسم آن ها را بگویند و در صورت تلفظ اشتباه آن را تصحیح کنید.
همچنین داستان و شعرخوانی کلمات پیچیده نیز کمک کننده می باشد به این صورت که کلمات پیچیده را در شعر و داستان بگنجانید. با تمرین های روزانه عضلات گفتاری کودک تقویت می شود و در نتیجه تلفظ درست کلمات و افزایش اعتماد به نفس کودک را در پی دارد. تشویق کودک را در روند تمرین فراموش نکنید و در صورت اشتباه به آرامی او را همراهی کنید.
گسترش دایره لغات کودک
طبق گفتار درمانی کودک ۸ ساله در سن ۸ سالگی باید کودک دایره لغات گسترده ای داشته باشد و مهارت های گفتاری خود را بهبود بخشد. با خواندن داستان های مناسب سن کودک دایره لغات او گسترش می یابد و داستان ها بهتر است جذاب باشد و کودک به گوش دادن آن علاقه نشان دهد. در هنگام خواندن کتاب کلماتی را که به گوش کودک ناآشناس توضیح دهید تا بهتر در ذهن کودک ثبت شود و از او بخواهید در جملات خود از آنها استفاده کند.
بازی اسم و فامیل نیز کودک را به پیدا کردن کلمات جدید وا می دارد و همچنین بازی حدس کلمه که کودک باید از روی توصیفات شما به کلمه مورد نظر برسد کارآمد است.
فضا را برای کودکی به گونه ای آماده کنید تا بتواند سوال های خود را بپرسد و با شما به مکالمه در مورد روزمرگی ها و … بپردازد.
تمرین بیان جملات پیچیده
کودک باید بر اساس گفتار درمانی کودک ۸ ساله در جملات خود از کلمه های پیچیده استفاده کند و جملات او ادامه دار باشد. می توانید از او بخواهید در طول روز اتفاقات در مدرسه را برای شما تعریف نماید. البته به تعریفات کوتاه قناعت نکنید و بخواهید جملات را ادامه دهد. تعریف داستان به صورت زنجیره ای بسیار کارآمد است، یعنی از شما و کودک به نوبت به داستان جملات دیگری اضافه کنید و یک داستان خلاقانه را ایجاد نمایید.
داستان گویی از روی تصاویر نیز در ساخت جمله مفید می باشد و با تشویق والدین کودک بیشتر ترغیب به انجام آن می شود.
تقویت عضلات گفتاری با بازیهای حرکتی
گفتار از طریق عضلات دهان و زبان صورت می گیرد و در صورتی که این عضلات ضعیف باشند کودک قادر به صحبت کردن درست نمی باشد. با بازی های حرکتی می توانید عضلات فک و دهان را تقویت نمایید.
از کودک بخواهید حباب صابونی درست کنند و یا اینکه با او بازی فوت کردن شمع را انجام دهید. همچنین برا یتقویت لب ها و زبان صداهای پ وت را با شدت تکرار کند. تمرین لیسیدن لبه های داخلی و خارجی لب ها نیز زبان را تقویت می کند.
مشکلات شایع گفتاری در کودکان ۸ ساله و راههای درمان
تلفظ نادرست، لکنت زبان، تأخیر در رشد زبانی و اختلال در روانی گفتار مشکلات شایع گفتاری در کودکان ۸ ساله است. تلفظ نادرست به دلیل ضعف عضلات دهان یا عادت های نادرست گفتاری ایجاد می شود. همچنین لکنت زبان یا قفل شدن و تکرار کلمات نیز بر روانی گفتار تاثیر می گذارد.
مشکل در ترتیب دهی جملات نیز در کودکان ۸ ساله اتفاق می افتد که ناشی از ضعف در دایره لغات یا مشکلات زبانی مرتبط می باشد و با انجام گفتار درمانی کودک ۸ ساله با روش های زیر قابل بهبودی است. مشکلات گفتاری در کودکان ۸ ساله را می توان با استفاده از روش های درست علمی درمان کرد. این روش ها باید متناسب با نوع و شدت مشکل انتخاب شوند و در محیطی آرام و حمایتگر اجرا شوند.
تمرینات تلفظی و تقویت عضلات گفتاری
تمرینات تلفظی و تقویت عضلات گفتاری در گفتار درمانی کودک ۸ ساله کمک می کند تا کودک روانتر و واضح تر صحبت کند. این تمرینات بر تقویت عضلات دهان، زبان، لب ها و فک تمرکز دارند و میتوانند به شکل بازی و فعالیت های جذاب انجام شوند. یکی از تمرینات رایج در جلسات گفتاردرمانی تکرار صداهای مشکل دار در قالب کلمه یا جمله است. همچنین حرکات زبان نیز موثر می باشد به این صورت که از کودک بخواهید زبان خود را به آرامی به چسب و راست یا بالا و پایین ببرد.
تمرینات تنفسی نیز به بهبود کنترل تنفس در گفتار کمک می کند و با دم و بازدم صداهایی که مشکل دارد را به مدت طولانی تمرین کند.
روشهای کاهش لکنت زبان
کاهش لکنت زبان در کودکان نیازمند ترکیبی از تمرینات گفتار درمانی لکنت در کودکان ، مدیریت استرس و حمایت عاطفی است. این روشها به کودک کمک می کنند تا گفتاری روان تر داشته باشد و اعتماد به نفس خود را در برقراری ارتباط افزایش دهد. تمرین تنفس عمیق و کنترل تنفس مهم است. زیرا از اضطراب ناشی از لکنت زبان می کاهد. آهسته صحبت کردن نیز یک روش کاربردی برای رفع لکنت زبان است که به آرامی و با مکث شروع به ادا کلمات می کنند. همچنین این کودکان باید بر روی صداها تمرکز کنند و صداهایی که در آن مشکل دارند در کلمات و جملات کوتاه تکرار نمایند. جلسات منظم گفتار درمانی می توانند به کودک کمک کنند لکنت را به طور مؤثری مدیریت کند.
استفاده از تکنولوژیهای آموزشی
نرم افزارهای آموزشی می توانند ابزارهای مفیدی برای بهبود مشکلات گفتاری کودکان باشند و در گفتار درمانی کودک ۸ ساله نقش مهمی داشته باشند. این ابزارها شامل اپلیکیشن ها، نرم افزارهای مخصوص و بازی های تعاملی هستند که به کودکان کمک میکنند مهارت های گفتاری و زبانی خود را تقویت کنند. با کمک اپلیکیشن ها کودک به تکرار صداها، کلمات و جملات می پردازد. برنامه های تشخیص صدا نیز می توانند برای اصلاح تلفظ و تقویت دایره لغات مفید باشند. این برنامه ها به کودک کمک می کند تا صداهای خاص را ضبط کند و آنها را با تلفظ صحیح مقایسه کند.
همچنین استفاده از ویدیوها و پادکست ها که در آنها افراد با تلفظ صحیح صحبت می کنند می تواند به تقویت شنیداری و درک زبانی کودک کمک کند.
حمایت عاطفی و تعاملات مثبت در گفتاردرمان
در کنار روش های گفتار درمانی کودک ۸ ساله حمایت عاطفی کودک بسیار مهم می باشد. با حمایت از کودک او اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت و اضطراب های او فروکش می کند. گفتاردرمان، والدین و حتی مربیان کسانی هستند که می توانند کودک را حمایت نمایند و او را در مسیر موفقیت تشویق کنند. ایجاد محیطی امن و بدون قضاوت جایی که کودک احساس راحتی کند و از اشتباهات خود نترسد اهمیت بسیاری دارد.
کودک را در صورت بروز اشتباه نباید تنبیه کرد و با تشویق کردن نتیجه نهایی خوبی را کسب نمود. در جلسات گفتار درمانی کودک بدون احساس ترس و با اعتماد به نفس به صحبتهای خود ادامه می دهد. این حمایت عاطفی و محیط های مثبت، به کودک کمک می کنند تا به تدریج مشکلات گفتاری خود را برطرف کند و به تواناییهای گفتاری جدید دست یابد.
چه زمانی باید برای کودک ۸ ساله به گفتاردرمانی مراجعه کرد؟
تشخیص زمان مناسب برای مراجعه گفتار درمانی کودک ۸ ساله بسیار مهم می باشد. در صورت تشخیص به موقع از بروز مشکلات جدیتر در آینده جلوگیری می شود.
- اگر کودک مشکلات تلفظی پایداری دارد و با افزایش سن از بین نرفته است.
- کودک گفتار روانی ندارد و دچار لکنت زبان و … است.
- در ساخت جملات مشکل دارد و جملات منطقی نیستند.
- درک ضعیفی از کلمات دارد و دایره لغات کودک کم می باشد.
- کودک مشکلات ارتباطی یا اجتماعی دارد و در جمع حضور پیدا نمی کند.
در صورت بروز این مشکلات بهتر است سریعا به مرکز گفتاردرمانی مراجعه کنید تا بعد از ارزیابی کودک و تشخیص مشکل یک برنامه تخصصی برای کودک تعیین شود و درمان کودک در این سن آغاز گردد.
کلینیک توانبخشی طراوت در تهرانسر از مراکز معتبر در زمینه توانبخشی و روانشناسی کودکان می باشد که انواع اختلالات گفتاری و روانشناسی در این مرکز انجام می شود و والدین با اطمینان خاطر می توانند مراحل درمان کودک را نظاره کنند. در این مرکز اختلالاتی مانند لکنت زبان، اضطراب، استرس و … مورد بررسی قرار می گیرد و به صورت اصولی و از پایه گفتار درمانی کودک ۸ ساله انجام می شود.
بدون دیدگاه