کودکان در سنین مختلف ممکن است دچار مشکلات عصبی شوند که نشانه هایی چون پرخاشگری، اضطراب و تحریک پذیری دارند و علل مختلفی چون عوامل ژنتیکی، زیستی و … موجب بروز این اختلال رفتاری در کودکان می شود. در روانشناسی کودک عصبی رفتار احساسات و تفکرات کودک مورد بررسی قرار می گیرد و راهکارهای مناسب با شخصیت کودک ارائه می شود و والدین در بهبود اختلال عصبی کودک نقش به سزایی دارند. در ادامه با کلینیک روانشناسی کودک طراوت تهران همراه ما باشید.
علت عصبی شدن کودکان چیست؟
عوامل زیادی موجب عصبی شدن کودکان می شوند که شامل عوامل زیستی، ژنتیکی، روانشناختی و محیطی است. این عوامل به صورت مجزا یا با هم دیگر منجر به بروز رفتارهای عصبی در کودکان می شوند. در روانشناسی کودک عصبی ابتدا به شناسایی و دلایل عصبانیت کودک پرداخته می شود مه عبارتند از:
عوامل روانشناختی مؤثر در عصبانیت کودکان
عوامل روانشناختی مانند اضطراب، افسردگی و مشکلات عاطفی در عصبانیت کودکان نقش دارند. کودکانی مضطرب در مواقع خاص بی قرار و تحریک پذیر می شوند. همچنین مشکلاتی مانند کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD) و ناتوانی در مدیریت هیجانات نیز موجب عصبانیت کودک می شود. کودکانی مه به شناخت خود رسیده اند و می توانند احساسات خود را بیان کنند کمتر عصبی می شوند و رفتارهای تهاجمی و بی قراری کمتر در آن ها مشاهده می شود.
نقش محیط خانوادگی در رفتارهای عصبی کودکان
کودک در محیط خانواده رشد می کند و از رفتارهای والدین خود الگو برداری می کند. پس در محیط خانوادگی باید از بروز تنش ها و درگیری های مداوم جلوگیری کرد و همچنین از کودک حمایت عاطفی شود. روش های تربیتی سخت گیرانه در محیط خانواده رفتارهای خشن را در کودک به وجود می آورد و باید از روش های تربیتی متعادل و مناسبی برای کنترل کودک استفاده نمود.
برای کودکانی که در محیط گرم خانواده با محبت زیاد رشد می کنند و درک می شوند بروز رفتارهای عصبی به حداقل می رسد. والدین باید سبک های فرزند پروری را بیاموزند و از کودک به طور موثر حمایت کنند و هیجانات کودک را کنترل نمایند و در صورت نیاز از روانشناسی کودک عصبی کمک بگیرند.
چگونه استرسهای روزمره باعث عصبی شدن کودک میشود؟
استرس های روزمره باعث عصبی شدن کودک می شود مه مانلا طبیعی است و به دلیل فشارهای مدرسه، تغییرات در زندگی خانوادگی مانند تولد خواهر یا برادر جدید یا جا به جایی محل زندگی کودک دچار اضطراب شده و عصبی می شود. در صورتی که استرس کودک مدیریت نشود رفتارهای تهاجمی تری از خود بروز می دهد و مشکل آفرین خواهد بود. کودکان استرسی دچار مشکلات خواب، کاهش تمرکز و بی قراری می شوند. از روش ها مقابله با استرس می توان به تکنیک های تنفس عمیق و بازی های آرامش بخش اشاره نمود. والدین آگاه نقش موثری در کاهش استرس کودک دارند و وضعیت کودک را کنترل می کنند.
نشانههای کودک عصبی چیست؟
کودک عصبی قادر به مدیریت هیجانات خود نیست و این می تواند نشانه ای جدی از کودک عصبی باشد. در روانشناسی کودک عصبی علائم زیادی نام برده شده است که در ادامه به آن می پردازیم.
علائم رفتاری کودک عصبی
از علائم کودک عصبی می توان به رفتارهایی مثل پرخاشگری، جیغ زدن، گریه های بی دلیل یا مداوم و امتناع از همکاری در فعالیت های روزمره اشاره کرد. این کودکان اغلب به سختی آرام می شوند و در صورتی که با مسایل و مشکلات کوچکی مواحهه می شوند رفتارهای اغراق آمیز از خود نشان می دهند.
تغییرات ناگهانی در رفتار کودک مانند افزایش اضطراب، خستگی شدید یا ناتوانی در تمرکز نیز از دیگر علائم عصبی بودن کودک است. همچنین کودکان عصبی به خود یا دیگران آزار می رسانند و باید سریعا تحت درمان روانشناسی کودک عصبی قرار گیرند.
رفتارهای تهاجمی و واکنشهای شدید عاطفی
رفتارهای تهاجمی در کودکان عصبی دیده می شود که این رفتارهای تهاجمی شامل ضربه زدن، گاز گرفتن یا پرتاب کردن اشیا می باشد. وقتی کودک نمی تواند احساسات خود را به صورت درست بروز دهد دچار این رفتار می شود. واکنش های شدید عاطفی مانند انفجار خشم و گریه های مکرر و بی وقفه ناتوانی کودک را نشان می دهد که نمی تواند استرس و هیجانات خود را کنترل کند. کودک بعد از رفتارهای عصبی ای که از خود نشان می دهد ناراحت و مغموم خواهد بود و از رفتاری که انجام داده شرمسار است.
تأثیر رفتارهای عصبی بر رشد عاطفی کودک
رشد عاطفی کودک به دلیل رفتارهای عصبی ممکن است با مشکلاتی رو به رو شود. کودک عصبی به مرور دچار کاهش اعتماد به نفس می شود و نمی تواند روابط سالمی با دیگران برقرار نماید. این ناتوانی ها مشکلات زیادی در توانایی های اجتماعی و تحصیلی کودک خواهد داشت و در دوران نوجوانی و حتی بزرگسالی با اضطراب و افسردگی رو به رو می شوند.
والدین و مربیان باید حمایت عاطفی لازم را انجام دهند و با آموزش مدیریت هیجانات و ایجاد یک فضای امن و آرام رشد عاطفی کودک را بهبود بخشند و از اثرات منفی طولانی مدت رفتارهای عصبی جلوگیری کنند.
روشهای درمان کودک عصبی از دیدگاه روانشناسی
در روانشناسی کودک عصبی از روش های مختلفی برای آرام سازی کودک استفاده می شود تا احساسات خود را به شیوه ای سالم تر مدیریت کند و واکنش های عصبی خود را کاهش دهد.
تکنیکهای آرامسازی و مدیریت خشم در کودکان
تکنیک های آرام سازی و مدیریت خشم به کودکان کمک می کند تا با روش های ساده احساسات خود را در مواقع هیجانی کنترل کنند. تمرینات تنفس عمیق از مهم ترین و موثرترین روش های آرام کردن کودک است که در هنگام عصبانیت یا اضطراب آرام آرام نفس های عمیق بکشند.
همچنین تکنیک های مدیتیشن مخصوص کودکان و یوگا نیز برای دوری از اضطراب ها، افزایش تمرکز و کاهش تنش ها در مبحث روانشناسی کودک عصبی مهم است. روش های تخلیه ای مانند کشیدن نقاشی، نوشتن درباره احساسات یا انجام بازی هایی که تخلیه هیجانات را آسان می کنند کمک می کند تا کودک خشم خود را مدیریت نماید.
آموزش مهارت حل مسئله نیز از دیگر راهکارهای مدیرین خشم است. در این مهارتها کودک به جای واکنش های عصبی، راه حل های مناسب برای مشکلات خود پیدا می کند.
بازیدرمانی برای کاهش عصبانیت در کودکان
بازی درمانی نیز روش دیگری برای کاهش عصبانیت کودک است. با بازی کردن با کودک احساسات منفی از کودک دور می شود و می تواند در حین بازی به صورت صحیح با دیگران ارتباط برقرار کند و با بیان هیجانات خود با احساسات منفی مواجه شود. بازی درمانی از مشخصه های متخصصان روانشناسی کودکان است که برای برقرار کردن ارتباط با کودک صورت می گیرد و بدون هیچ گونه فشار و محدودیتی کودک می تواند با انجام فعالیت های سرگرم کننده با احساسات خود رو به رو شود.
بازی های تعاملی مانند نقش آفرینی، عروسک بازی یا بازی با اسباب بازیهای مختلف می توانند به کودک در شناسایی و بیان خشم خود کمک کنند. با انجام بازی هایی که روی مهارت اجتماعی و حل مسئله تمرکز دارد در مواقع خاص کودک به راحتی می تواند تصمیم های درست بگیرد و ارتباطات موثر برقرار کند. در بازی درمانی روانشناس کودک به او می آموزد که هیجانات خود را تخلیه کند و در هنگام عصبی شدن از شیوه های درست استفاده کند.
چگونه مشاوره روانشناسی کودک عصبی میتواند به کودکان عصبی کمک کند؟
در صورتی که عصبی بودن کودک بیش از اندازه باشد و با روش های حمایتی نتوان به آنها کمک کرد حتما باید مشاوره روانشناسی صورت گیرد. مشاورین روانشناسی با کودکان زیادی ارتباط داشته اند و بهتر می توانند به تخلیه هیجانات کودک و … کمک کنند. در جلسه مشاوره روانشناسی از تکنیک ها و رویکردهای متنوع استفاده می شود و ابتدا دلیل بروز عصبی بودن کودک مورد بررسی قرار می گیرد و سپس درمان آغاز می شود.
یکی از مهم ترین روش های مشاوره، درمان شناختی-رفتاری (CBT) است که کودک افمار منفی را از خود دور می سازد و رفتارهای مثبت را جایگزین آن می کند. در جلسات مشاوره روانشناسی کودک عصبی والدین نیز حضور دارند و به آنها رفتارهای مناسبی که در خانه باید انجام داد آموزش داده می شود و چگونگی برقراری یک محیط امن و آرام برای رشد کودک را می آموزند.
خدمات روانشناسی کودک در غرب تهران برای درمان رفتارهای عصبی
خدمات روانشناسی کودک در غرب تهران برای کودکان عصبی در کلینیک طراوت انجام می گیرد و کودکان در محیطی امن و راحت به صحبت کردن در مورد مشکلات خود بدون هیچ گونه قضاوتی می پردازند.
معرفی کلینیک روانشناسی کودک عصبی در تهرانسر
تهرانسر از مناطق غرب تهران است که کلینیک طراوت در آن واقع است و والدینی که کودکانی با مشکلات رفتاری مانند عصبی بودن، خجالتی بودن و … دارند می توانند به این کلینیک در تهرانسر مراجعه کنند. در این کلینیک تیمی از روانشناسان کودک برای درمان مشکل کودک شما دور هم گرد می آیند و روشی مناسب با نیازهای کودک را اجرا می کنند. استفاده از روش های نوین و مؤثر درمانی مانند بازی درمانی و درمان شناختی-رفتاری از ویژگی های بارز این کلینیک است که موجب شده تا خانواده ها بتوانند در محیطی امن و حمایتی به بهبود وضعیت فرزند خود بپردازند.
خدمات مشاوره تخصصی برای کودکان با رفتارهای عصبی
خدمات مشاوره تخصصی برای کودکان با رفتارهای عصبی در کلینیک روانشناسی طراوت شامل روش های درمانی و حمایتی می شود. این خدمات معمولاً با انجام جلسات مشاوره فردی آغاز می شود و روانشناس به بررسی الگوهای رفتاری، عوامل تحریک کننده عصبانیت و شرایط محیطی کودک می پردازد. با شناخت عواملی که موجب عصبی شدن کودک می شود برنامه های درمانی مناسبی که شامل تکنیک های مدیریت خشم، تمرینات آرام سازی و روش های بهبود مهارتهای اجتماعی می باشد تدوین می شوند.
در خدمات مشاوره تخصصی کودک آموزش والدین نیز بسیار مهم است و در جلسات آموزشی والدین یاد می گیرند با کودک چگونه برخورد کنند و با او به گفنگو بپردازند و به او محبت نمایند.
چگونه از کمک متخصصین روانشناسی کودک عصبی برای کاهش رفتارهای عصبی کودک بهره ببریم؟
با کمک روانشناسان می توان وضعیت روانی و رفتاری کودک را بهبود بخشید. روانشناسان با شناسایی علل مشکل با بازی درمانی، رفتارهای شناختی و … به کاهش رفتارهای عصبی می پردازند. آنها برنامه هایی را طراحی می کنند و از والدین می خواهند در کاهش رفتارهای عصبی کودک او را یاری دهند. در روانشناسی کودک عصبی برنامه درمانی به طور مستمر مورد بررسی قرار می گیرد و کودک باید در جلسات حتما حضور پیدا کند.
بدون دیدگاه