گاز گرفتن در کودکان در سال اول زندگی معمول می باشد. کودکان بعد از درآوردن دندان برای ارضای کنجکاوی خود دوست دارند وسایلی که دم دست خود دارند را گاز بگیرند. همچنین به دلیل خارش لثه ها و … این عمل را انجام می دهند. به طور کلی می توان گفت علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی بسیار زیاد می باشد و به مرور و بزرگ شدن کودک این رفتارهای او کاهش می یابد.
چرا کودکان گاز میگیرند؟ بررسی دلایل روانشناختی
از رفتارهایی که از کودک در سالهای اولیه دیده می شود گاز گرفتن است که برای والدین نگران کننده است. از نظر روانشناختی این رفتار کودک می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در اینجا به بررسی علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی پرداخته می شود.
گاز گرفتن به عنوان ابراز احساسات
کودکان در سنین ابتدایی قادر به درست صحبت کردن نیستن و نمی توانند احساسات خود را با زبان بیان کنند. در ادامه کودک برای بیان احساسات برخی کارهای غیر ارادی مثل گاز گرفتن را انجام می دهد. گاز گرفتن کودک در برخی موارد نشانه خشم کودک است. همچنین ترس و ناراحتی کودک را ممکن است نشان دهد. همچنین در مواقع هیجان نیز امکان گاز گرفتن از طرف کودک وجود دارد. تمامی این کارها غیر ارادی است و کودک برای اینکه احساسات خود را تخلیه کند انجام می دهد.
در صورتی که گاز گرفتن کودک به یک معضل همیشگی تبدیل شد والدین باید روش های جایگزینی را برای تخلیه احساسات به کودک بیاموزند. روش های جایگزین شامل استفاده از کلمات ساده یا نشان دادن احساسات با حرکات و علائم غیرکلامی سالم تر می شود. آموزش و تقویت مهارت های ارتباطی از بروز رفتارهای ناخواسته جلوگیری می کند و کودک بهتر می تواند هیجانات خود را کنترل نماید.
روانشناسی کودک خردسال | رفتار، رشد عاطفی و تربیت صحیح مقاله ای است که می تواند به شما در داشتن یک رفتار درست کمک کند.
نقش اضطراب و ناامنی در رفتار گاز گرفتن
تغییرات ناگهانی مانند تغییر مکان زندگی، ورود به محیط های جدید مثل مهد کودک یا جدایی موقت از والدین موجب اضطراب و احساس ناامنی در کودکان می شود. کودک قابلیت بیان احساسات خود را ندارد و در نتیجه وقتی دچار اضطراب می شود به عنوان یک مکانیسم دفاعی شروع به گاز گرفتن می کند و این یکی از علت گاز گرفتن کودک است.
کودکان بر این باورند با گاز گرفتن تنش ها را می توانند کاهش دهند. بعضی از کودکان با گاز گرفتن احساس قدرت می کنند. به این صورت که در فضایی که کنترلی بر اوضاع ندارند با گاز گرفتن به آرامش موقتی می رسند. در این مواقع والدین باید محیط حمایتی ای برای کودک فراهم کنند تا از اضطراب کودک بکاهند. راهکارهایی مانند زدن حرف های محبت آمیز، ایجاد روتین های منظم و حمایت عاطفی می توانند در کاهش این رفتار تأثیر مثبتی داشته باشند. همچنین به تغییرات کوچک کودک توجه کنید و مهارت های مقابله با استرس را به او بیاموزید.
گاز گرفتن به عنوان واکنشی به محدودیتها و ناکامیها
کودک هر چه بزرگتر می شود محدودیت هایی خواهد داشت و باید قوانین حاکم بر محیط را رعایت کند. در صورتی که به دلیل محدودیت ها نتواند کارهای خود را انجام دهد و به دلیل عدم توانایی نتواند به انجام خواسته های خود برسد، عصبانی شده و از گاز گرفتن کمک می گیرد. یکی از علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی این موضوع می باشد. کودک با گاز گرفتن اعتراضات خود را بیان می کند و نشان می دهد که از وضعیت موجود ناراضی است. در این مواقع که قابلیت پذیرش قوانین را ندارد و گاز گرفتن را انتخاب می کند به توجه والدین احتیاج است. والدین می توانند به کودک چگونگی کنترل احساسات و نحوه بیان درست را بیاموزند.
تأثیر سن و رشد در رفتار گاز گرفتن کودکان
در زمان های متفاوتی در رشد کودک مشکل گاز گرفتن پدیدار می شود و سن مشخصی ندارد. در سنین ابتدایی که کودک قادر به سخن گفتن نیست از طریق بدن احساسات خود را بیان می کند و گاز گرفتن یکی از راه های ارتباطی کودک است. در ادامه رشد این رفتارها کاهش پیدا می کند و کودک می تواند با روش های دیگری با دیگران ارتباط برقرار کند.
علت گاز گرفتن در کودک زیر دو سال: چرا این رفتار شایع است؟
در کودکان زیر دو سال گاز گرفتن بیشتر شایع است تا در سنین بالاتر. کودکان زیر دو سال از طریق دهان کنجکاوی های خود را برطرف می کنند و همه وسیله ها را به سمت دهان خود می برند. همچنین در زمان دندان در آوردن کودک دچار درد لثه می شود و با گاز گرفتن درد لثه ها را تسکین می دهد.
گاز گرفتن در سنین پیشدبستانی و تاثیر محیطهای اجتماعی
کودک پیش دبستانی در سن ۶ سالگی ممکن است در این موقعیت قرار گیرند و به سنی رسیده اند که بتوانند مهارت های اجتماعی خود را افزایش دهند و با کودکان دیگر تعامل داشته باشند. البته برخی کودکان هنوز بیان درستی ندارند و در برخی موارد همسالان خود را مورد آزار(گاز گرفتن) قرار می دهند. همچنین به دلیل عدم آگاهی کودک از دیگر دوستان خود این عمل را یاد می گیرد و آن را انجام می دهند.
رفتارهای گاز گرفتن در کودکان بزرگتر: نشانه مشکلات ارتباطی؟
علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی در سنین بالاتر نشانه ای از مشکلات ارتباطی یا اجتماعی می باشد. در این سن کودکان مهارت های کلامی و اجتماعی خود را توسعه داده اند و در صورتی که کودک با گاز گرفتن ابراز احساسات کند نشان دهنده عدم توانایی در مدیریت احساسات یا مشکلاتی در یادگیری قواعد اجتماعی می باشد. در کودکان بزرگتر این واکنش نشان دهنده ترس و اضطراب است که به صورت هیجانی اتفاق می افتد و باید به دنبال راه حل های مناسب برای رفع این مشکل بود.
راهکارهای روانشناسی برای کنترل و اصلاح رفتار گاز گرفتن کودک
علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی را بررسی کردیم و حال در مورد راهکارهایی روانشناسی که موجب گازگرفتن کودک می شود خواهیم پرداخت.
چگونه به کودک کمک کنیم تا احساسات خود را به شیوه مناسبتری بیان کند
کودک نحوه بروز احساسات خود را بلد نیست و نمی تواند احساسات خود را به طریقه درست منتقل کند و به گاز گرفتن روی می آورد. از راهکارهایی که روانشناسان برای رفع این مشکل به والدین توصیه می کنند شامل استفاده از کلمات ساده برای توصیف احساسات، ایجاد فرصت هایی برای کودک تا احساسات خود را بیان کند و همچنین استفاده از بازی های آموزشی برای توسعه مهارت های کلامی می باشد. با انجام این کارهای کودک کم کم شروع به بیان احساساتش می کند و روش های کلامی را جایگزین حرکات جسمی می کند.
نقش مشاوره روانشناسی در کاهش رفتارهای پرخاشگرانه
در صورتی که حرکات جسمی برای کودک یک عادت تبدیل شود با مراجعه به روانشناس می توان به علت گاز گرفتن کودک پی برد. روانشناس برای مدیریت درست کودک در این رابطه از تکنیک هایی چون بازی درمانی، آموزش والدین و درمان های شناختی – رفتاری بهره می برد و پرخاشگری کودک را به خداقل رسانده و به مرور کنترل می نماید. این نوع درمان ها به کودک کمک می کنند با روش های درست تری با احساسات خود مقابله کنند و خشم و ناراحتی را از خود دور سازند.
اهمیت آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان
کودک باید از سنین کودکی مهارت های اجتماعی را بیاموزد و در انجام تعاملات اجتماعی به درستی رفتار کند. طبق دیدگاه روانشناسی باید به کودک مهارت هایی چون نوبت گیری، به نرمی صحبت کردن و حل تعارض را یاد داد. با انجام این کارها کودک یاد می گیرد بدون اینکه به کسی آسیب (گاز گرفتن) برساند می تواند با دیگران ارتباط برقرار نماید. فراگیری این مهارت ها در سنین مختلف خصوصا دوره پیش دبستانی و ابتدایی مهم می باشد و به رشد بهتر کودک در زمینه اجتماعی و عاطفی کمک می کند.
چه زمانی به مشاوره روانشناسی برای علت گاز گرفتن کودک نیاز است؟
همانطور که گفته شد گاز گرفتن کودک در سنین پایین عادی است زیرا نمی توانند احساسات خود را بیان کنند. اما اگر این رفتارها در مدت زمان زیادی ادامه داشته باشند بر روی روابط اجتماعی و خانوادگی کودک تاثیر زیادی خواهد داشت و حتما باید به روانشناس کودک مراجعه کرد. روانشناسان به والدین و کودک کمک می کنند تا ریشه مشکل پیدا شود و برای مدیریت آن از تکنیک های درست و به روزی استفاده می کنند. خصوصا وقتی گاز گرفتن به یک الگوی ثابت رفتاری تبدیل می شود و بر رشد عاطفی و اجتماعی کودک تاثیر می گذارد روانشناسان بهترین راه حل ها را پیش روی والدین قرار می دهند.
نشانههایی که نشان میدهد علت گاز گرفتن کودک به مداخله نیاز دارد
عمل گاز گرفتن در صورتی که همیشگی باشد و باعث آزار و آسیب نزدیکان شود باید به صورت حرفه ای مورد درمان قرار گیرد. برای کودکان گاز گرفتن تا حدودی قابل چشم پوشی است اما اگر در سنین بالاتر هنوز این رفتارها از کودک دیده شود مشکلات عاطفی و ارتباطی کودک را نشان می دهد و باید به طور کامل واکنش های کودک مورد بررسی قرار گیرد. مشکلات عاطفی و ارتباطی همچنین نشانه هایی چون اضطراب یا رفتارهای پرخاشگرانه اشاره کرد
نقش مشاوران کودک در درمان مشکلات رفتاری
روانشناس کودک به صورت ریشه ای به عمق مشکل وارد می شوند و دلایل بروز مشکلات رفتاری را مورد بررسی قرار می دهند. مشاورین برای درمان کودکان از روش های راحت مانند بازی درمانی، گفتگوهای قابل فهم و … استفاده می کنند و با کنترل احساسات کودکان راهکارهایی برای حمایت و مدیریت رفتارهای کودک ارائه می دهند. مشاورین روانشناس فقط به فکر راه درمان مشکلات رفتاری کودک نیستند و به کودکان راه های مقابله با احساسات را می آموزند تا بتوانند با چالش های زندگی رو به رو شوند.
خدمات مشاوره و روانشناسی در کلینیک روانشناسی کودک غرب تهران
کلینیک روانشناسی کودک طراوات تهرانسر از مراکز برتر در زمینه روانشناسی کودک می باشد که در غرب تهران در محدوده تهرانسر واقع است و از مشاورین مجرب برای خدمات خود از جمله علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی استفاده می نماید. خدمانی که در این کلینیک صورت می گیرد می توان به درمان مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان مانند مشاوره فردی و خانوادگی، ارزیابی روانشناختی، بازی درمانی و درمانهای شناختی – رفتاری اشاره کرد. والدین می توانند در این مرکز مشاوره به بررسی و درمان مشکلاتی مانند گاز گرفتن، اضطراب، مشکلات ارتباطی و پرخاشگری بپردازند. این خدمات به والدین و کودکان این فرصت را می دهد که در محیطی امن و حمایت کننده بهبود یابند و رشد سالم عاطفی و اجتماعی را تجربه کنند.
سوالات متداول درباره علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناس
آیا گاز گرفتن کودک طبیعی است؟
بله در کودکان زیر دو سال امری کاملا طبیعی است و جزوی از فرایند رشد می باشد. کودکان زیر دوسال با گاز گرفتن اشیا و هرچیزی که در دسترس است حس کنجکاوی خود را ارضا می کنند. گاز گرفتن ممکن است ناشی از کنجکاوی، دندان درآوردن یا تلاش برای برقراری ارتباط با دیگران باشد. این رفتار عمدتا بعد از مدتی که کودک مهارت های اجتماعی و کلامی را فرا می گیرد کاهش می یابد.
چگونه میتوان از تکرار رفتار گاز گرفتن کودک جلوگیری کرد؟
با توجه به علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی برای اینکه کودک گاز گرفتن را فراموش کند مهارت های ارتباطی را به کودک بیاموزید. از آسیب هایی که با گاز گرفتن رخ می دهد برای او صحبت کنید و با آرامش او را از این کار نهی کنید. همچنین نشانه هایی را به او آموزش دهید تا بتواند بدون کلام احساسات خود را ابراز کند. کودک برای جلوگیری از تنش ها احتیاج به یک محیط امن و محبت والدین دارد تا بتواند ترس ها و اضطراب های خود را بیان کند. در صورتی مشکل رفتاری کودک شدید باشد باید از روانشناسان کودک کمک بگیرید.
چه زمانی باید به متخصص روانشناسی کودک مراجعه کرد؟
اگر گاز گرفتن کودک در زمان کوتاه برطرف نشد و به مدت طولانی ادامه داشت و شاهد تأثیرات منفی بر روابط اجتماعی و عاطفی کودک بودید حتما نیاز به مشاوره روانشناسی کودک می باشد. در صورتی که اضطراب، پرخاشگری یا مشکلات ارتباطی را نیز مشاهده نمودید و قابلیت مدیریت احساس را در کودک مشاهده نکردید مراجعه به متخصص روانشناسی ضروری است. مشاورین روانشناسی با ارزیابی کودک و علت گاز گرفتن کودک از نظر روانشناسی درمان را آغاز خواهند کرد.
بدون دیدگاه