روانشناسی کودک لجباز مراحل رشد کودک و نوجوانی و رسیدن به شخصیتی با ثبات را ساده تر می کند. در این شاخه روان شناسی مرزهای باریک بین مصمم بودن و لجبازی تشخیص داده می شود. گرچه داشتن فرزندی لجباز، آن هم وقتی خیلی کوچک هستند غیر طبیعی نیست. اما روش برخورد با کودک لجباز می تواند تفاوت های بزرگ شخصیت بزرگسالی را در او ایجاد کند. بسیاری از والدین با کودک لجباز خود احساس درماندگی می کنند و اینجاست که روان شناسی کودکان به والدین کمک می کند تا از این مرحله با موفقیت عبور کنند.

در این مطلب به دلایل لجبازی، نشانه ها و البته در نهایت به روش های موثر برای مدیریت این رفتارها در کودکان می پردازیم. یادآوری می کنیم در روان شناسی کودک به کودکان آموزش داده می شود که چطور در موقعیت های مختلف استرس خود را کنترل و احساسات خود را بیان کنند. همراه ما باشید تا بیشتر بدانیم.

روانشناسی کودک لجباز

دلایل لجبازی در کودکان

مصصم بودن و لجبازی کودک، دو چیز کاملاً متفاوت است. پس لطفاً بین آن ها فرق بگذارید! مصمم بودن یعنی سرسختی مثبت داشتن در رسیدن به اهدافی سودمند و غلبه بر موانعی که در مسیر وجود دارد. در عین حال والدینی که خود این گونه رفتار می کنند، دوست دارند که کودکشان هم عزم راسخی داشته باشد. پس سرسختی کودک لجباز با مصصم بودن کودکی دیگر متفاوت است. معمولاً کودک لجباز در رویه خود کوچک ترین تغییری نمی دهد. هدف او صرفاً این است که ساز مخالف بزند و در نهایت هم حرف خود را به کرسی بنشاند.

توجه داشته باشید که کودکان در سنینی که نوپا هستند و یا وارد مرحله نوجوانی می شوند لجبازی می کنند. البته لجبازی در هر سنی هم می تواند اتفاق بیفتد. گاهی اوقات لجبازی بخشی از شخصیت آن هاست و شما به عنوان والدین بایستی نحوه کنترل و مدیریت آن را به کودک خود آموزش دهید. در برخی موارد هم کودکان فقط برای ابراز آزادی، مقابله با استرس و یا نشان دادن مرزها، لجبازی می کنند. در روانشناسی کودک لجباز راه های مدیریت رفتار هم به کودکان و هم به والدین آموزش داده می شود.

توجه کنید که لجبازی همیشه هم منفی و عجیب نبوده و گاهی می تواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. البته که سرسختی بی جا مانند انتخاب لباس یا غذا و همچنین کج خلقی کودک ناموجه است. اما در تحقیقات به وجوه مثبت آن هم اشاره شده است. این تحقیقات نشان داده است که کودکان لجباز، سرسخت و هنجار شکن در بزرگسالی به مدارج علمی بالا دست یافته اند. آن ها همچنین قاطع هستند، اراده قوی دارند و در زمینه کاری مناسب خودشان موفق هم هستند.

نشانه های لجبازی در کودکان

یک بار دیگر تاکید می کنیم که داشتن قاطعیت و لجبازی دو مقوله کاملاً جدا هستند. بهتر است از این که روی هر رفتار کودک برچسب لجبازی بزنید خودداری کنید.  کودک لجیاز بر روی رفتارها و تصمیمات اشتباه خود پافشاری می کند و هیچ تغییری را هم نمی پذیرد. اما از طرف دیگر، کودک قاطع کودکی است که بر روی اهداف خود متمرکز است و می خواهد ایده ها و تفرکات خودش را ابراز کند. نشانه ها و الگوهایی که بین کودکان لجباز بسیار دیده می شوند عبارتند از:

  • همیشه می خواهند آزاد باشند و کسی به آن ها کاری نداشته باشد.
  • به دنبال جلب توجه دیگران هستند.
  • به طور مکرر بدخلقی می کنند و به والدین، خواهر یا برادر خود آسیب می زنند.
  • می خواهند شنیده شوند و توسط والدین تایید شوند.
  • همیشه به دنبال رهبری و ریاست هستند و می خواهند کنترل همه را به دست بگیرند.
  • به سختی می توان آن ها را تغییر داد.
  • این کودکان قوانین را نمی پذیرند و می خواهند با قاعده و قانون خودشان بازی کنند.
  • اگر چیزی مورد پسندشان باشد، وظیفه شناس ظاهر می شوند.
  • کارها را با سرعتی که خودشان دوست دارند انجام می دهند.
  • به صورت تندخویانه مایل به مستقل بودن دارند. توجه داشته باشید که اگر هر یک از نشانه های گفته شده را در کودک خود مشاهده کردید، توصیه می کنیم به پزشک متخصص مراجعه کنید. استفاده از روانشناسی کودک لجباز و انجام تمریناتی که توسط درمانگر کاملاً هدفمند طراحی می شوند، در تغییر رفتار و بهبود کیفیت زندگی این کودکان بسیار موثر است.

5147039_xl-1-scaled

روش های موثر برای مدیریت رفتار لجبازانه کودک

شاید از لجبازی ها و رفتارهای تند کودک خود به ستوه آمده اید و خسته و کلافه اید، دو راهکار اصلی برای شما وجود دارد. اولین راهکار، مراجعه به روان شناس کودک است. شما می توانید از طریق وب سایت مرکز توانبخشی طراوت در غرب تهران سوالات خود را در مورد این که مشاوره بچه های لجباز چگونه است و چطور می تواند به شما کمک کند، به طور مستقیم از بهترین درمانگران روانشناسی کودک لجباز سوال کنید.

از طرف دیگر، توصیه هایی که به شما در کنترل شرایط و کنار آمدن با کودکان لجباز می تواند کمک کند. اما فراموش نکنید که این توصیه ها نمی توانند به تنهایی لجبازی کودک شما را درمان کنند. یعنی در کنار آن حتماً با یک مشاور و روانشناس کودک باید صحبت کنید. در اینجا چند روش موثر برای این که بتوان رفتار لجبازانه کودک را مدیریت کرد، آورده ایم.

۱- با کودک لجباز وارد بحث نشوید، روانشناسی کودک لجباز

اولین کاری که به شما توصیه می شود این است که با برخورد با بچه های لجباز از هر گونه بحث کردن و مشاجره پرهیز کنید. در مواجهه با بچه های سرسخت فقط شنونده باشید.

۲- کودک را مجبور به انجام کاری نکنید، روانشناسی کودک لجباز

کودکان به طور ذاتی زمانی که مجبور به انجام کاری شوند، نه تنها آن کار را انجام نمی دهند بلکه عمل مخالف آن را انجام خواهند داد. به این رفتار در اصطلاح علمی، ضد اراده گفته می شود. این رفتار مختص کودکان لجباز نیست و در بسیاری از کودکان دیده می شود.

۳- ارتباط خود را با کودک صمیمانه کنید

داشتن رابطه ای عمیق و صمیمانه با کودک برای شما این امکان را فراهم می کند که درک عمیق تری از فرزند خود پیدا کنید.

۴- به نظر کودک خود احترام بگذارید، روانشناسی کودک لجباز

بدیهی است که کودکان هم مانند بزرگسالان، نظرات خاص خود را دارند و از این که کسی بخواهد نظرش را به آن ها تحمیل کند متنفر هستند و در برابر این رفتار مقاومت نشان می دهند.

۵- سعی کنید فضای خانه را آرام نگه دارید

وقتی در خانه جوی صمیمی و آرام حاکم باشد به طور مستقیم روی روحیات و خلقیات کودک و لجبازی او تاثیر می گذارد. تنش های خانوادگی و بحث و جدل های والدین می تواند باعث تشدید لجبازی و حتی پرخاشگری در کودک شود.

۶- تلاش کنید کودک را درک کنید

در جلسات مشاوره روانشناسی کودک لجباز به این نکته مهم تاکید می شود که سعی کنید کودک خود را درک کنید. زمانی که کودک لجبازی می کند به شرایط نگاه کنید، خودتان را جای او بگذارید و سعی کنید دلایل رفتار او را متوجه شوید.

۷- اجازه کاوش به فرزندتان بدهید

تنها کاری که فرزند شما می خواهد انجام دهد کشف شگفتی های این جهان است. به کودک خود این فرصت را بدهید. بدون محدودیت و کنترل شده این کار را انجام دهید.

۸- رفتارهای مثبت کودک را تشویق کنید، درمان کودک لجباز

اگر با دید مثبت به لجبازی های فرزندتان نگاه کنید، می توانید راحت تر به سوالاتی که پاسخ آن ها “بله” یا “خیر” است، جواب بدهید. در عین حال می توانید نظر خود را به کودک گفته و او را یاری کنید. طوری سوال کنید که پاسخ بیشتر آن ها بله باشد. احساس تایید شدن و شنیده شدن را به کودک لجباز باید القاء کنید.

۹- همیشه چند گزینه به کودک پیشنهاد بدهید

اگر کودک لجباز را مجبور به انجام کاری کنید، شعله های لجبازی و عصیان را در او بیشتر خواهید کرد. پس به جای این که چیزی را به او تحمیل کنید چند گزینه به او پیشنهاد بدهید. سعی کنید انتخاب را به عهده او بگذارید. مثلاً به جای این که به کودک بگویید«همین الان باید اطاقت را تمیز کنی» به او بگویید «کی و از کجا می خواهی شروع به نظافت اطاقت کنی؟»

۱۰- برای کودک پاداش و تنبیه وضع کنید

داشتن قوانین و مقررات مشخص به ترتبیت هر جه بهتر و البته کنترل لجبازی کودکان کمک بسیاری می کند. بهتر است یکسری قوانین و تنبیه وضع کنید و با کودک خود در میان بگذارید و از او بخواهید نظرش را بگوید. فراموش نکنید بهتر است گاهی اوقات منعطف باشید و در مهمانی ها و مسافرت کمی آسان گیری کنید.

روانشناسی کودک لجباز

روانشناسی تربیت کودک لجباز

به یاد داشته باشید که خواباندن یا غذا دادن به کودکی که لجباز است، کار ساده ای نیست. در تخت بند نمی شود و یا قاشق و چنگالش را به عمد روی زمین می اندازد. متقاعد کردن چنین کودکانی بسیار طاقت فرسا خواهد بود. شاید هم این کودک یکدنده لجباز جیغ می کشد تا به مدرسه نرود. این قبیل لجبازی ها می توانند ریشه ژنتیک داشته باشند،

همان طور که گفتیم، تربیت کودک لجباز کار ساده ای نیست. باید بتوانید سریع مشکل را حل کنید تا قبل از این که به تنش بزرگی تبدیل شود. اگرچه ممکن است هر روز در مورد نحوه برخورد و رفتار با این کودکان توصیه های زیادی بشنوید، اما زندگی با چنین کودکانی هر روز یک چالش جدید به همراه دارد. حتی در بسیاری از موارد هم برخوردهای ناصحیح می تواند کودکی لجباز به بار بیاورد. حالا اگر از همه این موارد به ستوه آمده اید، پیشنهاد می کنیم در این قسمت به توصیه های روانشناسی کودک لجباز در تربیت عمل کنید:

  • غذا خوردن در روانشناسی کودک لجباز

بیشتر کودکان لجباز در مورد غذا و وعده های غذایی ایرادگیر و دمدمی مزاج هستند. همیشه قسمت های کوچکی از غذاهای مختلف را برای کودک در نظر بگیرید و او اجازه بدهید که انتخاب کند از چه چیزی بیشتر می خواهد بخورد. همچنین از دستورالعمل های خلاقانه آشپزی استفاده کنید تا غذا جالب و خوشمزه تر شود. از کودک در کارهای مربوط به غذا مانند چیدن میز کمک بگیرید. می توانید پاداشی به او بدهید مانند دسر مورد علاقه اش یا وعده غذایی که می تواند برای او مفید باشد.

  • لباس عوض کردن در روانشناسی کودکان لجباز

یکی دیگر از مشکلات رایج در کودکان لجباز هم این است که هربار می خواهند لباس عوض کنند یا چیزی بپوشند، قشقرق راه می اندازند. یکی از راه های کاهش تنش این است که لباس های فرزند خود را مرتب کنید و هر دو هفته یک بار آن ها را عوض کنید. همچنین سعی کنید لباس های نامناسب فصل را از دسترس او دور نگهدارید. هر زمان می خواهید لباس فرزندتان را عوض کنید، دو یا سه لباس بچینید و از او بخواهید انتخاب کند. به این ترتیب او از تصمیم گیری خوشحال می شود و شما هم اعصابتان به هم نمی ریزد!

  • روانشناسی کودک لجباز در انجام تکالیف

ابتدا ببینید آیا کودک در انجام تکالیف مدرسه مشکل دارد یا از تکلیفی که باید بنویسد فرار می کند؟ اگر این طور بود می توانید تکالیف را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید تا در چند مرحله انجام دهد. سعی کنید بین انجام تکالیف، استراحت های کوتاه داشته باشد. راه دیگر این که انجام تکالیف با فعالیت های دیگر همراه باشد. به عنوان مثال، برای یادگیری املاء، همزمان که شما در حال آبیاری گلدان ها هستید و کودک به شما کمک می کند این کار را انجام دهید.

  • دعواهای قبل از خواب و توصیه روانشناسی کودک لجباز

وقتی به زمان خواب کودک نزدیک می شوید، او سعی می کند بازی کند یا شروع به دویدن می کند. پس به راحتی تن به خوابیدن نخواهد داد! بنابراین، حدود ۳۰ دقیقه قبل از این که چراغ خاموش شود ،یک موسیقی آرامبخش پخش کنید. تلویزیون را خاموش کنید و نور را هم کم کنید. درست قبل از این که کودک را به سمت اطاق خواب راهنمایی کنید، چند دقیقه با او ارتباط برقرار کنید. مثلاً از او بپرسید چیزی برای گفتن در مورد روز خود دارد؟ یا مثلاً خیلی ساده بپرسید که روز خوبی داشته است؟

  • توالت رفتن و توصیه های روانشناسی کودک لجباز

باید بگوییم که آموزش توالت رفتن به کودکان اصلاً کار آسانی نیست. اگر کودک لجباز باشد که این کار سخت تر هم می شود. برای این که به کودک سه ساله لجباز خود توالت رفتن را آموزش دهید، بهتر است در این مورد با او صحبت کنید. به او توضیح بدهید که چگونه باید این کار را انجام دهد. حالا اگر امتناع کرد با جدیت برخورد نکنید. ممکن است کودک لجباز، دیرتر از سایر کودکان توالت رفتن را یاد بگیرد. پس شما صبور باشید و به جای این که به کودک فشار بیاورید به او کمک کنید تا این مرحله را پشت سر بگذارد.روانشناسی کودک لجباز

نقش مشاوره و درمان در کنترل رفتار لجبازانه کودک

کارهای ساده ای مانند حمام کردن، خوابیدن، غذا خوردن، توالت رفتن از لجبازی های کودکان است که می توانید آن را به یک مشکل اساسی تبدیل کنید. این لجبازی ها ممکن است موقعیت های دشوار، مشاجره و بحث برای هر کار کوچکی ایجاد کند. این بحث ها هم باعث افسردگی و فرسودگی روانی شما و فرزندتان خواهد شد. پس فایده و مزیت استفاده از مشاوره ها در روانشناسی کودک لجباز برای شناخت علت اصلی لجبازی کودک و مقابله درست و هدفمند با آن است.

مشاور با طرح سوالاتی که مناسب با سن کودک است می تواند شرایط موجود را بررسی کرده و علت لجبازی کودک را کشف کند. همچنین می تواند در مورد کنترل شرایط، توصیه هایی کاربردی ارائه دهد. حالا اگر از بحث و مشاجره های روزانه با کودک لجباز خود خسته شده اید، از مشاوره روانشناسی برای کودکان لجباز در مرکز توانبخشی استفاده کنید.

مشاوره برای کودکان لجباز، راهکاری بسیار فوق العاده و همان طور که گفتیم هدفمند است. در جلسات مشاوره، روانشناس متناسب با سن کودک سوالات خود را مطرح می کند. هدف از طرح این سوالات هم، درک علت اصلی لجبازی کودک و پی بردن به مشکل اصلی اوست. جلسات مشاوره روانشناسی کودک لجباز ویژگی های مشترکی دارند. ازجمله:

  • القای حس همدلی با کودک
  • القاء نکردن حس سرزنش به کودک
  • هدفمندی برای شناخت الگوهای رفتاری کودک
  • تشویق کودک به فکر کردن در باره علل لجبازی
  • القای حس امنیت و اعتماد به کودک
  • کمک به ابراز احساسات کودک بدون ترس و نگرانی

مرکز روانشناسی کودکان لجباز در تهرانسر

این جا به این نکته اشاره می کنیم که داشتن کودک لجباز چیز بدی نیست. حتی دیده شده است که این کودکان در بزرگسالی اغلب در تحصیلات و یا حتی در زندگی خود موفق هم هستند. چون این کودکان کمتر مستعد تسلیم شدن در برابر فشار همسالان هستند و از چیزهای اشتباهی که ممکن است دوستانشان با آن ها درگیر باشند، دوری می کنند. بدین گونه تمرین نظم و انضباط موثر و تلاش برای درک فرزند می تواند او را در بزرگسالی به فردی مسئولیت پذیر و با اراده قوی تبدیل کند.

یکی از راه های بسیار موثر برای کنترل و بهبود لجبازی در کودکان، استفاده از شاخه های روان شناسی کودک است. درمانگر روانشناسی کودک لجباز می تواند تمرین ها و آموزش هایی را به صورت خاص برای هر کودک طراحی کند. در مرکز توانبخشی و روانشناسی کودکان لجباز در تهرانسر، درمانگران و مشاورانی متخصص مشغول به کار هستند که در این زمینه بهترین آموزش ها و تمرینات را در اختیار والدین قرار می دهند.

امکانات این مجموعه از قسمت های مختلفی مانند کاردرمانی، گفتار درمانی، رفتار درمانی، بازی درمانی و روان شناسی کودک تشکیل شده است. برای دریافت خدمات مورد نیاز می توانید از طریق شماره های درج شده در وب سایت استفاده کنید. روش های نوین، دستگاه های به روز و برنامه ریزی بیمار با درمانگر حرفه ای، خدمات ویژه ما برای عزیزان در غرب و جنوب تهران است.

روانشناسی کودک لجباز

سخن آخر

در این مطلب به لجبازی و علل آن در کودکان و روش های تربیت این کودکان با استفاده از علم روانشناسی کودک لجباز پرداختیم. فراموش نکنید لجبازی سن مشخصی ندارد و می تواند در هر سنی بروز پیدا کند. البته که اگر روش درست مواجهه با لجبازی کودک را ندانیم، این ویژگی در سنین بزرگسالی هم ادامه پیدا می کند و رابطه شما و فرزندتان به چالش کشیده خواهد شد. اگر می خواهید با کودک لجباز خود به بهترین شکل ممکن رفتار کنید، بهترین روان شناسان و مشاور کودکان در مرکز توانبخشی طراوت در تهرانسر پذیرای شما هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *