روانشناسی کودکان ۸ ساله به ما می گوید این کودکان نسبت به قبل مستقل تر شده اند و برای انجام تکالیفشان از شما کمک نمی گیرند. این کودکان زمان بیشتری را با دوستان خود می گذرانند. همچنین دوران رشد هشت سالگی کودک دوران رشد عاطفی، جسمی و ذهنی فرزند شما است. این کودکان به خوبی می توانند با دیگران ارتباط برقرار کرده و احساس همدلی بیشتری هم دارند. در این سن، کودکان اجازه می دهند که خواهر یا برادر کوچکترش در بازی برنده شود. گرچه داشتن یک دختر یا پسر هشت ساله با چالش هایی همراه است اما در حالت کلی، سالی آرام و لذت بخش با یک کودک ۸ ساله دارید و جای نگرانی نیست.

در این مطلب در خصوص کودکان ۸ ساله در روانشناسی کودک، بیشتر می دانیم و همه تغییرات رشدی در این سن را بررسی می کنیم. نیاز است که والدین بدانند با کودک ۸ ساله خود چگونه رفتار کنند و در زمان بروز ترس ها و پرخاشگری این کودکان چه باید بکنند؟ به این موارد و بیشتر در این مطلب پرداخته ایم، لطفاً با ما همراه بمانید.

روانشناسی کودک 8 ساله

تغییرات روانی و رفتاری در کودکان ۸ ساله: چه انتظاری باید داشته باشیم؟

در روانشناسی کودکان ۸ ساله تغییرات بسیاری که از این کودکان انتظار داریم، عنوان شده است. کودک پیشرفت هایی عالی در کسب مهارت های شناختی به دست می آرود و تمایل دارد قبل از این که دیگران به او کمک کنند خودش با مسائل روبرو شود. همچنین کودک در خواندن مهارت و اعتماد به نفس بیشتری پیدا می کند و هدف او از کتاب خواندن نه فقط لذت بردن از یک داستان خوب است بلکه قصد او کسب اطلاعات بیشتر است. او می تواند با کمک اطلاعاتی که از منابع مختلف به دست می آورد ،داستان هایی جذاب و با جزئیات خلق کند. اگر می بینید که او برای خواندن تقلا می کند، می توانید شرایطی را فراهم کنید تا بتواند موضوعات مورد علاقه اش را مطالعه کند. فراموش نکنید که به کودکان در این سن باید قوت قلب بدهید تا به رشد او کمک کنید.

همچنین در نوشتن، او پیشرفت های بسیاری خواهد داشت به این ترتیب که نوشته های او خواناتر و بهتر خواهد شد. در شمارش مهارت بیشتری به دست می آورد به طوری که می تواند به سادگی تناظر را مشخص کند. قادر است مسائل گفتاری ساده را به عبارات ترجمه کند و با استفاده از راهبردهای متنوع، مسائل سه رقمی و کمتر را حل کند. روانشناسی کودکان ۸ ساله همچنین تاکید دارد که کودک در مرحله مهمی از رشد قرار دارد. از مهم ترین ویژگی های روانشناختی کودک هشت ساله موارد زیر را می توانیم ذکر کنیم:

رشد اجتماعی و عاطفی | روانشناسی کودکان ۸ ساله

  • آغاز تشکیل هویت و استقلال فردی
  • بهبود مهارت های برقراری ارتباط و ابراز احساسات
  • تمایل به داشتن دوستان و افزایش شرکت در بازی های گروهی
  • افزایش توانایی برقراری ارتباط با همسالان و بهبود همکاری با آن ها

رشد شناختی | روانشناسی کودکان ۸ ساله

  • افزایش علاقه به یادگیری و کسب دانش جدید
  • یهیود کوتاه مدت و بلند مدت
  • افزایش توانایی حل مسئله و تفکر منطقی
  • پیشرفت درک و فهم کلامی پیشرفته تر و افزایش درک مفاهیم انتزاعی

رشد روانی، اخلاقی و ارزشی | روانشناسی کودکان ۸ ساله

  • افزایش تمایل به رعایت قوانین و مقررات
  • بهبود توانایی قضاوت درباره رفتارهای درست و نادرست
  • تفزایش درک مفاهیم اخلاقی و ارزش های اجتماعی

درمجموع ایتن نکته را یادآوری می کنیم که کودک هشت ساله در مرحله رشد مهمی قرار دارد که نیازمند حمایت و راهنمایی مناسب والدین و معلمان بوده تا کودک بتواند به طور سالم و متوازن رشد کند.

رشد اجتماعی کودکان ۸ ساله: مهارت های دوستی و همکاری

از خصوصیات مهمی که در کودکان ۸ ساله مشاهده می کنیم، تعامل با بزرگسالان و همسالان است که این کودکان عملکرد بهتری در این زمینه از خود نشان می دهند. آن ها تمایل دارند از تماس های چشمی استفاده کنند و دوستی های پایدار و هیجان انگیزی هم داشته باشند. این کودکان برای دوستی های خود ارزش بسیار زیادی قائل هستند و قادر هستند انتخاب کنند که با چه کسی دوست شوند. این کودکان از مدرسه لذت می برند و بر روی روابط با دوستان صمیمی و همکلاسی ها حساب باز می کنند. برای این کودکان تشکیل انجمن بسیار جذاب است.

همچنین کودک ۸ ساله بیشتر تمایل دارد که با دوستان یا همسالان هم جنس خود روابط دوستانه داشته باشد. از طرفی این کودکان به داشتن حریم خصوصی نیازمند هستند و شما می توانید مثلاً قبل از این که وارد اطاق او شوید، در بزنید تا خواسته او برآورده شود. فراموش نکنید که کودکان هشت ساله می توانند مسئولیت های بیشتری را به عهده بگیرند. مثلاً می توانند از حیوان خانگی مراقبت کنند یا تعدادی از ظرف ها را بشویند. لازم به ذکر است که مستقل شدن یک فرآیند آهسته و طولانی است که تا سال ها کامل نمی شود. بسیاری از کودکان هنوز در این سن به والدین خود وابسته هستند و ممکن است از نظر عاطفی هنوز آمادگی دور شدن از پدر و مادر را نداشته باشند.

در روانشناسی کودکان ۸ ساله آمده است که مهارت های اجتماعی این کودکان به حدی رشد یافته که از شخصی مطمئن، مستقل و با احساس خود ارزشی بالا به فردی منتقد، حساس و بیش از حد هیجانی تغییر جهت یابند. او حالا فردی است که مورد قبول واقع شدن بین دوستان برایش مهم است و به راحتی دوست پیدا می کند. با این حال ممکن است نسبت به فعالیت های خانوادگی که برای والدین لازمه زندگی است، بی علاقگی نشان دهد.

روانشناسی کودک 8 ساله

رشد شناختی در کودکان ۸ ساله: پیشرفت در تفکر انتزاعی و حل مسئله

از موارد مهم دیگری که در رشد شناختی کودکان در هشت سالگی شاهد آن هستیم، پیشرفت در تفکر انتزاعی و حل مسئله است. این کودکان می توانند مکالمات پیچیده تری داشته باشند چراکه درک واژگان سخت و پیچیده در این کودکان افزایش می یابد. همچنین می توانند ۳۰۰۰ کلمه جدید در طول سال یاد بگیرند. در تربیت کودک ۸ ساله خود سعی کنید او را به کتاب خواندن تشویق کنید تا سریع تر بتواند لغات جدید را یاد بگیرد. این بچه ها می توانند به صورت انتزاعی فکر کنند و به طور مثال می توانند به روش های پیچیده تری اعداد را درک کنند.

اگر گودکی پیش از ۸ سالگی برای حل مسئله ریاضی مانند ۲۳ منهای ۸ از انگشتان دست خود استفاده می کرد، در هشت سالگی، تفکر انتزاعی به او اجازه می دهد تا به جای این که با انگشتانش اعداد را شمارش کند، از نمادهای ذهنی برای حل مسئله استفاده کند. این تفکر انتزاعی به بچه ها این امکان را می دهد که بتوانند با اعداد بزرگ تر مانند اعداد چهار رقمی کار کنند و نمادهایی مانند تقسیم یا ضرب را هم مفهوم سازی کنند. درواقع درک بهتر از نحوه عملکرد پول و زمان هم به رشد انتزاعی در کودکان ۸ ساله مربوط می شود. همچنین این کودکان، کارکرد زمان را هم تشخیص می دهند. مثلا ًاگر به کودک بگوییم تا ۱۰ دقیقه بیرون باید بیرون برویم، درک کامل تری از معنای زمان نسبت به قبل دارد.

توجه داشته باشید که علاوه بر این ها در روانشناسی کودکان ۸ ساله به موارد زیر هم رشد شناختی اشاره شده است:

  • این کودکان می توانند اعداد کسری را یاد بگیرند.
  • روزهای هفته و ماه را به ترتیب بلدند.
  • به خواندن کتاب علاقه بیشتری نشان می دهند.
  • می توانند اعداد را معکوس بشمارند.
  • به جمع کردن کلکسیون علاقه نشان می دهند.
  • تاریخ ها را می دانند.

نکته ای که والدین باید به آن توجه کنند، ارتباط والدین با معلم و مدیر مدرسه کودک است. دیگر این که خوب است در انجام تکالیف به کودک کمک کنید.از طرفی هم اگر فکر می کنید که کودک شما از بقیه همسالان خود عقب افتاده است با حفظ خونسردی این نکات را مدنظر قرار بدهید:

  • اختلال در یادگیری و خواندن را جدی بگیرید.
  • استرس و سلامت روان را با با کمک روان شناس کودک مدیریت کنید.
  • اگر کودکتان مشکلی مانند زورگویی داشته و او را آزار می دهد با کمک متخصص روانشناسی کودکان ۸ ساله مطرح و آن را برطرف کنید.

مدیریت احساسات و رفتارهای چالش برانگیز در کودکان ۸ ساله

برای این که بتوانید به کودک هشت ساله در مواجهه با احساساتش کمک کنید، بهتر است او را تشویق کنید تا احساساتش را بازگو کند. می توانید به او یاد بدهید که چگونه با احساساتش به خوبی برخورد کند. همچنین ایجاد برنامه های مشترک برای مدیریت احساسات و احترام به او نیز می تواند کمک کند. کودکان در این سن می توانند احساس فرد مقابل خود را درک کنند و می توانند خود را در جایگاه شخص دیگری قرار دهند. به این ترتیب، کودکان هشت ساله می توانند عصبانیت خود را کنترل کنند و یا زمانی که پرخاشگر می شوند، خیلی بهتر از قبل عمل کنند. پس اگر یک کودک پرخاشگر دارید، می توانید به توصیه های روانشناسان در این خصوص توجه کنید.

روانشناسی کودکان ۸ ساله به این نکته توجه دارد که اگر کودکی در این سن هدیه ای دریافت کند که دوست ندارد، متوجه می شوید که لبخند می زند و از هدیه دهنده حتی تشکر می کند. این توانایی در پنهان کردن افکار یا احساسات واقعی از دیگران، مهارتی است که به آن تمرکز زدایی می گویند. این مهارت به کودکان امکان می دهد که احساسات و تعاملات پیچیده تری از خود نشان بدهند. در این سن کودکان به عضویت یک تیم ورزشی افتخار می کنند. این استعدادها، علایق، دوستان و روابط با اعضای خانواده به کودکان در این سن کمک می کنند تا هویت خود را روشن و اعتماد به نفس خود را تقویت کنند.

کودک در هشت سالگی، شروع به درک بعضی از احساسات مانند گناه، شرم و پشیمانی می کند و از طرف دیگر درباره تفکرات و احساساتش صحبت می کند. در این زمان فرصت مناسبی خواهید داشت که به کودک آموزش بدهید تا خودش را ارزیابی کند. به وی راهکارهایی را نشان دهید تا بتواند اشتباهاتش را تصحبح کند و خودش را ببخشد.

او در هشت سالگی، نقطه نظرات دیگران و مفهوم مخفی کردن احساسات را همان طور که گفتیم درک می کند. پس زمانی که همچنان احساساتی می شود، او را حمایت کنید. ولی ممکن است کمتر دلش بخواهد برای نوازش در آغوش شما قرار بگیرد.

روانشناسی کودک 8 ساله

تربیت و انضباط در کودکان ۸ ساله: چگونه مرزها را مشخص کنیم؟

از جمله موارد مهمی که در تربیت کودکان ۸ ساله باید به آن توجه کنیم، مشخص کردن مرزها و انضباط است. قوانین و انتظارات بایستی تووسط والدین چه برای رفتار در داخل خانه و چه برای رفتار در خارج از خانه بیان شود و پیامدهای قانون شکنی و عبور از خط قرمزها هم باید یادآوری شود. در همین حال برای رفتار مثبت، بهتر است او را تشویق و ستایش کنید. مسلم است برای این که کودک شما قوانین را رعایت کند، اول خودتان باید به این قوانین پایبند باشید. به عنوان مثال قوانین مربوط به انجام تکالیف یا مرتب کردن اطاقش را به او بگویید و در صورتی که این  کار را انجام نداد، مجازاتی مانند کاهش استفاده از تلویزیون را برای او در نظر بگیرید.

کودک در این سن با تغییرات خلق و خو مواجه است. به طور مثال یک روز می تواند فضول، پرادعا، پرتوقع، احمق یا مضحک جلوه کند. باید به وی اجازه دهید که رفتارهای منفی بروز داده شوند. اما وضع محدودیت برای رفتارهای بد در دراز مدت به کودک یاد می دهد که رفتارش را مدیریت کند. اجازه بدهید او با خودش کلنجار برود و حتی در برخی مواقع بازنده خوبی باشد. در روانشناسی کودکان ۸ ساله به تعادل میان استقلال و حمایت محبت آمیز این کودکان اشاره می شود که بایستی تعادل در این میان برقرار باشد.

همچنین به کودکان اجازه بدهید که به تنهایی کارها را انجام دهند. البته نزدیک او بمانید تا در صورت نیاز به او کمک کنید. اگ به دنبال روش های تربیتی صحیح برای تربیت فرزند خود هستید، پیشنهاد می کنیم علاوه بر رعایت نکات زیر، در صورت هرگونه نیاز به خدمات روانشناسی برای این کودکان، از درمانگران متخصص و با تجربه کلینیک توانبخشی طراوت تهرانسر کمک بگیرید.

  • اگر کودکتان به راحتی عصبانی می شود به او کمک کنید تا تنفس های عمیق و شمردن تا ۱۰ را یاد بگیرد تا به خودش آرامش بدهد.
  • برای بازی با او وقت بگذارید. بسیاری از این کودکان، بازی های پازل و بازی های خانوادگی مانند دومینو را دوست دارند.
  • برای کودک خود کتاب های مختلف بخرید. سعی کنید هم برای او کتاب بخوانبد و هم به او فرصت دهید تا برای شما کتاب بخواند.
  • برخی از کودکان در هشت سالگی از تصویر بدن و ظاهر خود راضی نیستند، در این موارد به جای ظاهر بدن از سلامتی برای او صحبت کنید. به وی کمک کنید تا فعالیت هایی انجام دهد که به او احساس خوبی نسبت به خودش می دهد.

نقش روانشناسی در کودکان ۸ ساله

دوران ۸ سالگی در کودک، مرحله ای مهم در رشد و توسعه فردی او خواهد بود. یادآوری کردیم که این کودکان اغلب مستقل تر از قبل عمل می کنند و بیشتر به خود اعتماد می کنند. پس نقش روانشناسی کودکان ۸ ساله بسیار مهم است. این کودکان ممکن است کمتر به شما نیاز داشته باشند. این کودکان به محیط اجتماعی خود حساس تر می شوند که نشان از رشد عاطفی و اجتماعی آن ها است که نیازمند حمایت والدین است. البته تربیت کودک هشت ساله بدون چالش هم نیست. اما بهبود ارتباط و ارزش قائل شدن برای احساسات و نیازهای کودک را هم باید در نظر بگیرید.

در این دوره از رشد کودک، مسئولیت والدین برای اهمیت دادن به نیازهای آنها، ارتقاط مهارت های اجتماعی و حل مسئله و تشویق کردن به رشد مثبت می تواند بسیار حیاتی باشد. علاوه بر آن، اگر والدین هرگونه نگرانی مربوط به رفتار یا روند رشد کودک خود داشته باشند، قطعاً مشاوره های حرفه ای می تواند کمک کننده باشد. این امکان در اختیار شما هست که با پذیرش این مرحله از رشد کودکان و با ارائه حمایت و راهنمایی های مناسب، این دوران را برای خود و کودکتان تجربه ای خوشایندتر و مثبت کنید.

روان شناسی در کودکان ۸ ساله می تواند برای تقویت اعتماد به نفس و تفکر او درباره آینده نقش مهمی ایفاء کند. توجه داشته باشید که کودک در این سن، فکر می کند توانایی خیلی زیادی دارد، پس اگر شکست بخورد دچار غم و اندوه می شود. بعلاوه ترس هایی مانند آسیب دیدن و زخمی شدن، ربوده شدن و بلایی مانند سیل و طوفان در این کودکان هم رایج است. پس در برخورد با این موارد، روی دست آوردهای کودک تمرکز شده و به او قوت قلب داده می شود تا بداند هیچکس کامل نیست و نمی تواند همه کارها را درست انجام دهد.

کودک هشت ساله در مورد آینده فکر می کند و جایگاهش را در جهان بیشتر درک می کند. گفتگو در خصوص چگونگی رسیدن به اهداف، پیشرفت در مهارت های خاص و کسب شایستگی به او کمک می کند تا تمرکز بیشتری روی فعالیت هایش داشته باشد. حتی این سن، آغاز شروع وجدان اجتماعی کودک است که شما می توانید او را تشویق کنید و به او فرصت بدهید تا به دیگران کمک کند. تمام این حیطه های رشدی در روانشناسی کودک ۸ ساله، مورد بررسی قرار گرفته و در صورت لزوم به مواردی که کودک در آن ها نیاز به کمک دارد، پرداخته می شود.

روانشناسی کودک 8 ساله

مرکز روانشناسی کودکان در غرب تهران

مراحل رشد در کودکان ۸ ساله و تحول آن ها در روانشناسی این کودکان مورد تحقیقات بسیاری قرار گرفته است و خلاصه نکات مهم آن ها را در زیر برای شما آورده ایم:

  1. رشد شناختی: کودکان هشت سال به طور معمول در مرحله عملیاتی هستند. به این معنا که می توانند به صورت منطقی درباره اشیاء و موضوعات فیزیکی فکر کنند. اما درک مفاهیم انتزاعی گاهی برای آن ها نوز چالش برانگیز است.
  2. رشد عاطفی و اجتماعی: در این سن، کودکان به توسعه روابط دوستانه خود خارج از خانواده می پردازند. همچنین می توانند درک و کنترل هیجانات را بهتر بیاموزند.
  3. رشد اخلاقی: این کودکان معمولاً درک بهتری از استقلال و مهارت های خودیاری بیشتری در زمینه های مختلف مانند بهداشت سخصی، پوشیدن لباس و ….دارند.
  4. رشد زبانی: کودکان ۸ ساله معمولاً توانایی صحبت کردن به طور کامل را دارند و می توانند مفصل و منجسم درباره موضوعات مختلف صحبت کنند.

در مجموع این دوران که به دوران مدرسه شناخته می شود، تحولات مهمی در همه ابعاد شناختی، عاطفی، اخلاقی و اجتماعی در کودک ایجاد می کند. درک این تحولات برای والدین و معلمان بسایر ضروری است. در اینجا، کمک های درمانگران و روانشناسان متخصص کودک در مرکز توانبخشی طراوت در غرب تهران، نقشی سازنده در عبور موفقیت آمیز از این دوران برای کودک و والدین ایفاء می کنند. برای دریافت اطلاعات از خدمات این مرکز با شماره های درج شده در وب سایت اقدام نمایید.

سخن آخر

در این مطلب به شناخت اهمیت روانشناسی کودکان ۸ ساله و مسائلی که ممکن است والدین با آن روبرو شوند اشاره کردیم. یادآوری کردیم که تربین فرزندان در این دوره بسیار حائز اهمیت است و والدین به دنبال راهکارهایی هستند تا به فرزندشان یاد بدهند چه رفتاری مجاز است و چه رفتاری مجاز نیست. استفاده از متدهای معتبر در روانشناسی کودک، راه کسب استقلال و رسیدن به نقاط عطف رشد مهارت ها در کودکان را هموارتر کرده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *