روانشناسی بازی کودک ۲ ساله با رویکرد همه جانبه ای به کودک کمک می کند تا مهارت ها و خلاقیت های خود را شکوفا کند. کودکان در این سن به طور معمول به روزانه ۳ ساعت فعالیت بدنی نیاز دارند. در این متد اشاره می شود که بازی با کودک دو ساله فقط به جنبه فیزیکی توجه ندارد بلکه بسیار متنوع و هدفمند باید انجام شود. می دانید که مهارت های گفتاری کودکان دو ساله در این سن در حال تکمیل است و همچنین همراه با تغییرات فکری، اجتماعی، عاطفی و جسمی زیادی همراه است.

والدین در این دوران علاوه بر این که می توانند کودک را تشویق و حمایت کنند، از طریق بازی با کودکان در این سن، به شکوفایی خلاقیت ها و مهارت های کودکان کمک می کنند. شما در کودکان دو ساله شاهد تغییرات بزرگی در رشد آن ها هستید که سعی می کنند کارهای بیشتری را بدون کمک شما انجام دهند، آن ها به دنبال کمی استقلال هستند. البته نکته مهم دیگر در کودکان دو ساله این است که تخیل آن ها در حال رشد و نمو است. آن ها فقط بازی می کنند و بازی برای رشد کودک ضروری است.

مهارت هایی مانند یادگیری، بیان افکار و احساسات و حل خلاقانه مسائل در کودکان دو ساله که هنوز قادر نیستند کلمات زیادی را بیان کنند از طریق بازی انجام می شود. در این مطلب به روانشناسی کودکان ۲ ساله از طریق بازی پرداخته ایم و اهمیت بازی در روانشناسی کودک دو ساله را بررسی می کنیم. لطفاً تا پایان همراه ما بمانید.

روانشناسی بازی کودکان 2 ساله

اهمیت بازی در روانشناسی کودک ۲ ساله

برای کودکان دو ساله، بازی نه تنها برای سرگرمی، تفریح و گذراندن وقت بلکه یکی از ضروری ترین ابزارهای رشد و توسعه آن ها به شمار می آید. کودکان در این سن، با استفاده از بازی، محیط اطراف خود را کشف می کنند و مهارت های جدید را هم کسب می کنند. می توانیم اهمیت بازی که در روانشناسی کودکان ۲ ساله به آن ها پرداخته می شود را در موارد زیر خلاصه کنیم:

۱.توسعه مهارت های حرکتی | روانشناسی کودکان ۲ ساله

بازی هایی فیزیکی مانند دویدن، توپ بازی و لی لی کردن به تقویت ماهیچه ها و بهبود مهارت های حرکتی درشت و ظریف کودکان کمک می کنند. به عنوان مثال، بازی با اسباب بازی هایی که نیاز به گرفتن و حرکت دادن دارند، برای مهارت های حرکتی ظریف و هماهنگی چشم و دست کودک مفید هستند.

۲.رشد شناختی | روانشناسی کودکان ۲ ساله

بازی به کودکان کمک می کند تا مفاهیم اابتدایی مانند اشکال، رنگ ها، اندازه ها و اعداد را یاد بگیرند. می دانید که کودکان به شیوه هایی ساده آغاز به حل مسائل و بهبود حافظه می کنند. به عنوان مثال زمانی که کودک یک بازی پازل ساده را بازی می کند، تلاش او برای قرار دادن قطعات پازل به توسعه توانایی حل مسئله او کمک می کند.

۳.پرورش تخیل و خلاقیت | روانشناسی کودکان ۲ ساله

در دو سالگی، کودکان توان تخیلی بالایی دارند و بازی های خلاقانه هم به آنها در کشف دنیای خود به شیوه ای ویژه کمک می کند. بازی هایی مانند نقاشی، نقش آفرینی و خانه سازی به کودک فرصت می دهد تا خلاقیت خود را رشد بدهد. کودکان در این سن خود را به جای شخصیت های تخیلی تصور می کنند.

۴.رشد عاطفی و اجتماعی | روانشناسی کودکان ۲ ساله

در روانشناسی کودکان ۲ ساله به بازی های تعاملی توجه بسیار می شود. درمانگر در این بازی ها مفاهیمی مانند همکاری، درک احساسات دیگران، نوبت گیری را اغلب در نقش آفرینی های ساده به کودک آموزش می دهد تا از تجربیات و احساسات خود آگاه شوند. این کار می تواند همدلی و ارتباط با دیگران را هم به کودک بیاموزد.

۵.کاهش استرس و احساس امنیت | روانشناسی کودکان ۲ ساله

از بازی به عنوان ابزاری برای تسکین کودکانی که با تغییرات استرس زا مانند ورود به مهد کودک مواجهند، استفاده می کنند. بازی به کودکان اجازه می دهد که اضطراب ها و احساسات خود را از طریق بازی های نمادین بیان کرده و با آن ها کنار بیایند.

۶.بهبود مهارت های ارتباطی و زبان | روانشناسی کودکان ۲ ساله

کودکان در بازی بسیاری از کلمات جدید و مهارت های زبانی را هم یاد می گیرند. بازی هایی که گروهی هستند یا بازی با اسباب بازی هایی که نیاز به تعامل دارند، این فرصت را برای کودک ایجاد می کنند تا با صحبت کردن، اشاره کردن و واکنش نشان دادن به دیگران، مهارت های ارتباطی خود را گسترده تر کنند.

روانشناسی بازی کودکان 2 ساله

بازی به عنوان ابزار آموزشی در کودکان ۲ ساله

یکی از موثرترین ابزارهای آموزشی برای کودک ۲ ساله ،بازی است. این کودکان هنوز مهارت هایی مانند نوشتن و خواندن را نیاز ندارند اما با استفاده از بازی به یادگیری و توسعه مهارت های ابتدایی می پردازند. بازی های آموزشی به آن ها در درک مفاهیمی مانند رنگ ها، اندازه ها و اشکال کمک می کنند. مثلاً در بازی هایی مانند پزشک بازی یا فروشگاه بازی، دنیای بزرگ تری را درک می کنند و مهارت های زبانی و اجتماعی را فرامی گیرند.

درواقع، بازی به عنوان ابزاری برای تقویت حافظه، پرورش تخیل و مهارت حل مسئله را در کودکان تقویت و رشد می دهد. یا به طور مثال، بلوک سازی و بازی با بلوک ها به کودکان اصول ابتدایی طبقه بندی و تفکیک را یاد می دهند. به طور کلی، بازی به صورت غیرمستقیم و در محیطی امن و سرگرم کننده به یادگیری و توسعه همه جانبه کودک کمک می کند.

نقش بازی در تقویت رشد ذهنی و عاطفی کودکان

در روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله به این نکته اشاره می شود که از لحاظ عاطفی، بازی یک ابزار بسیار مهم برای شناخت و بیان احساسات است. کودکان از طریق بازی هایی مانند خاله بازی یا خانه بازی، احساسات خود را بیان می کنند. آن ها با مفاهیمی مانند شادی، ترس و اضطراب در بازی ها آشنا می شوند و آن ها را مدیریت می کنند. به طور کلی، بازی بستری ایمن و سازنده برای رشد عاطفی و ذهنی کودکان ایجاد می کند. آن ها بوسیله بازی یاد می گیرند، تجربه می کنند و احساسات خود را به درستی بروز می دهند.

نکاتی مهم در انتخاب بازی ها برای والدین

والدین به این نکات مهم در انتخاب بازی ها دقت داشته باشند:

  • نوع بازی و انتخاب بازی ها متناسب با سن کودکان: حتماً از بازی ها و اسباب بازی هایی استفاده کنید که برای رشد کودک مناسب و ایمن باشند.
  • تشویق به بازی های گروهی: این بازی ها برای آموزش مهارت های اجتماعی بسیار مفیدند.
  • ایجاد فضایی برای بازی های آزاد و خلاقانه: به کودک اجازه بدهید از تخیل خود استفاده کند و به کاوش و خلاقیت بپردازد.

مهم است والدین بدانند که بازی برای کودک دو ساله، ابزاری آموزشی، تسکین دهنده و ارتباطی است که با آن ها خود را ابراز کرده و تسکین می دهد. ایجاد فرصت های بازی و حمایت از کودک، یکی از بهترین راه ها برای کمک به رشد و توسعه سالم کودک است.

انواع بازی‌های مناسب برای کودکان ۲ ساله

موارد زیر تنها چند نمونه از بازی هایی هستند که شما می توانید با کودک خود انجام دهید:

  • روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله و پیدا کردن اشیاء متفاوت

کودک دو ساله برای بازی کردن نیاز به اسباب بازی های پیچیده ندارد. شما حتی می توانید با چند عدد میوه و یا بلوک رنگی برای او بازی سرگرم کننده و آموزشی ترتیب بدهید. می توانید دو بلوک آبی، دو عدد موز، چند عدد سیب و یک بلوک زرد را در کنار هم قرار بدهید و از کودک خود بپرسید که کدام با بقیه فرق دارد؟ به مرور حتی می توانید بازی را سخت تر و پیچیده تر کنید. مثلاً از کارت های تصویری و اشکال پیچیده استفاده کنید. دو گل، یک درخت، دو مربع و یک مثلث و از او بخواهید که کدام یک متفاوت است؟ این سرگرمی برای کودکان ۲ ساله بسیار عالی است و مفاهیمی مانند متفاوت و مشابه را درک می کند.

  • روانشناسی کودکان ۲ ساله | بازی پیاده روی با حیوانات

در انواع بازی با کودک دو ساله، می توانید در داخل یا خارج از خانه از کودتان بخواهید که مانند قورباغه بپرد، مانند مار بخزد، مانند خرس چهار دست و پا برود یا مانند اسب چهار نعل بدود. این بازی هم سرگرم کننده است و می تواند چیزهای زیادی به کودک یاد بدهد.

روانشناسی بازی کودکان 2 ساله

  • روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله و بازی بگرد و پیدا کن

برای این بازی می توانید یکی از اسباب بازی های مورد علاقه کودک را در جایی پنهان کنید. حالا از او بخواهید تا اطاق را جستجو کرده و آن را بیابد. یادتان باشد که اسباب بازی را به گونه ای مخفی کنید که او بتواند آن را بیابد و ناامید نشود. در روانشناسی کودکان ۲ ساله به این نکته اشاره می شود که باید در بازی خود را درگیر کنید. مثلا ًهرچه کودک به شیء مخفی شده نزدیک تر شود برای او بیشتر دست بزنید و اگر دورتر شد، صدای دست زدنتان را کمتر کنید. گاهی خوب است دست او را بگیرید و با هم به دنبال شیء بگردید. وی در این بازی صبر و استقامت را یاد می گیرد. حتی او می فهمد که اگر چیزی را نمی تواند ببیند، به این معنی نیست که در آنجا نیست.

  • روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله و بازی بسکتبال

کاغذها و روزنامه های باطله را به صورت توپ مچاله کنید و یک سطل زباله را به عنوان سبد بسکتبال استفاده کنید. یادتان باشد قبل از شروع بازی، فضای بازی را خلوت کنید و اشیاء قابل شکستن را بردارید. به کودک بگویید که می خواهید با هم مسابقه بدهید و هر کسی دورترین توپ را پرتاب کند، برنده مسابقه بسکتبال خواهد بود. سپس سطل زباله را به فاصله یک متر قرار داده و ببینید چه کسی می تواند توپ را درون سطل پرتاب کند. این بازی، کودک را به مدت طولانی سرگرم می کند و به بهبود هماهنگی چشم و دست کودک نوپا کمک می کند.

  • بازی معلم میگه! در روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله

بازی هایی که به صورت گروهی انجام می شوند در روانشناسی کودکان ۲ ساله جایگاه ویژه ای دارند، چراکه آموزنده تر و شادتر هستند. مثلاً بازی “معلم میگه”یکی از بازی هایی که با حداقل سه شرکت کننده می توان انجام داد. در این بازی یک نفر دستور می دهد و می گوید معلم میگه دستتو بذار روی سرت، معلم میگه دستتو بذار روی پاها، معلم میگه چشماتو ببند و غیره. در این بازی فقط در زمان هایی که گفته می شود “معلم میگه” باید از دستورات پیروی کنید. این بازی برای آموزش قسمت های مختلف بدن به کودک بسیار عالی است.

  • بازی یکی برای من، یکی برای تو!

این بازی، یکی از بهترین انواع بازی برای کودکان ۲ ساله است. اشتراک گذاری هدفی است که در این بازی به کودک آموزش داده می شود. تعدادی اشیاء مانند دکمه یا مداد و یا تعدادی اسباب بازی جلوی کودک بریزید و از او بخواهید که در حالی که می گوید یکی برای من و یکی برای تو، آن ها را بیین خودش و شما تقسیم کند. می توانید هر کدام یک ظرف جداگانه برای خودتان داشته باشید. زمانی که کودک می بیند که اشیاء در داخل ظرف زیاد می شوند، حس مفید بودن خواهد داشت.

روانشناسی بازی کودکان 2 ساله

مرکز روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله در غرب تهران

به خاطر داشته باشید که کودک از طریق بازی چیزهای زیادی یاد می گیرد. بهتر است به او اجازه بدهید تا کاوش کند و با شرایطی که می خواهد بازی کند. زمانی که کودک بازی می کند فرصتی است که احساسات و عواطف خود را نشان دهد. شما می توانید برای مشاوره روانشناسی کودک و استفاده از متدهای بازی درمانی برای کودک دو ساله خود با بهترین روانشناسان مرکز مشاوره طراوت در تهرانسر تماس حاصل نمایید.

ما در این مرکز از بهترین درمانگران با خصوصیات ویژه مانند: انعطاف پذیری و تطبیق، قدرت گوش دادن بالا، همدلی توام با احترام بهره مند هستیم. همچنین با حفظ حریم خصوصی بیماران و ایجاد محیطی آرام و دلنشین اوقات خوشی را برای کودکان و والدین آن ها رقم می زنیم.

سخن آخر

در این مطلب به روانشناسی بازی کودکان ۲ ساله پرداختیم و اهمیت بازی برای این کودکان را در توسعه شخصیت، افزایش اعتماد به نفس و تقویت مهارت های عاطفی و رشدی در این سنین بررسی کردیم. مشاوره روان شناسی، چالش های روانی و رفتاری کودکان را مورد بررسی موشکافانه قرار می دهد و از آسیب های احتمالی در آینده این کودکان پیشگیری می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *