۹ سالگی دوره حساس زندگی است که کودک باید مهارت های پیچیده تری را یاد بگیرد و از سادگی اولیه در آید. در این سن که به آن میانه کودکی گفته می شود کودک باید توانایی اجتماعی را قوی و فهم خود را عمیق تر کند. کودک ۹ ساله  در سنی قرار دارد که می تواند در مورد مسائل مختلف تفکر منطقی داشته باشد و به صورت مستقل خیلی از مسائل را حل کند. همچنین توانایی زبانی و ارتباطی آنها نیز افزایش پیدا می کند و می توانند دوستی ها و روابط بین فردی خود را افزایش داده و در نتیجه عزت نفس کودک بالا رفته و هویت خود را پیدا می کند. در ادامه مقاله روانشناسی کودک ۹ ساله ما قصد داریم جنبه های روانی، شناختی، اجتماعی و عاطفی کودکان را بررسی کنیم پس همراه ما باشید.

رشد روانی و اجتماعی کودک ۹ ساله

کودک ۹ ساله به سنی رسیده است که باید در اجتماع حاضر شود و در گروه های مدرسه بحث و تبادل نظر انجام دهد و با حضور در اجتماع به رشد روانی خود کمک می کند.

تغییرات شناختی و روانی در کودکان ۹ ساله

با افزایش سن، کودک از دوران ساده بودن گذر می کند و ذهن پیچیده تری خواهد داشت و تغییرات شناختی و روانی را در کودک مشاهده خواهیم کرد. کودک ۹ ساله به تحلیل مسائل می پردازد و به صورت منطقی با آنها مواجه می شود. به طور کلی می توان گفت که درک علت و معلول، تمرکز طولانی روی مسائل پیچیده، پیش بینی مسائل از ویژگی هایی که کودکان ۹ ساله دارند.

در ادامه کودک می تواند احساسات خود را مدیریت کند و کمتر دچار چالش در محیط مدرسه و اجتماع شود. برای اینکه در این سن کودک دچار مشکل نشود و بتواند با تغییرات روانی و شناختی خود کنار بیاید و برای او روند مثبتی داشته باشد احتیاج به تشویق و حمایت والدین و معلمان دارد و باید به آنها توجه ویژه ای داشت.

تقویت مهارت‌های حل مسئله و تفکر منطقی

پیشرفت هایی در حل مسئله و تفکر منطقی را در کودکان ۹ ساله شاهد خواهیم بود که به مرور به تحلیل دقیق مسائل می پردازند و راهکارهای مناسبی را برای حل مسئله پیدا می کنند. در این سن طبق نظریه های روانشناسی کودک ۹ ساله، کودکان مقایسه کردن را می آموزند و با طبقه بندی اطلاعات می توانند از دانش خود بهره ببرند و در آینده از نقاط قوت آنها خواهد بود.

وقتی منطق کودک تقویت شود در نتیجه مسائل را فقط از دیدگاه خود نمی بیند و از دیدگاه دیگران نیز مورد بررسی قرار می دهد. تقویت مهارت حل مسئله و تفکر منطقی در کودکان این سن در محیط های آموزشی، انجام بازی های فکری گروهی و فعالیت های عملی خلاقانه صورت می گیرد. از کودک بخواهید سوالات چالش برانگیز را حل کند و با تشویق آنها به تفکر مستقل آنها کمک نمایید.

اهمیت دوستی‌ها و تعاملات اجتماعی در این سن

کودک ۹ ساله در این سن به اهمیت دوستی و تعاملات اجتماعی پی خواهد برد و با دوستان خود تجربه های زیادی را روزانه کسب می کنند. ارتباطات دوستانه تعاملات اجتماعی و روانی را در کودک تقویت کرده و کمک می کند تا مهارت های ارتباطی، همکاری و حل مشکلات را یاد بگیرند. کودکان دوستان خود را در افرادی پیدا می کنند که با آنها سرگرمی های مشترک داشته باشند و با افرادی که متناسب با سلیقه شخصی آنها هستند می توانند اعتماد، وفاداری و همدلی را تجربه کنند.

تجربه این احساسات به کودکان در شکل گیری عزت نفس کمک خواهد نمود و کودک می تواند مذاکره کردن، مدیریت اختلافات و بیان نیازها را یاد بگیرد. نقش والدین و مربیان در مدرسه ایجاد محیطی مثبت است تا کودکان ارتباطات سالمی داشته باشند. در سن ۹ سالگی رقابت ها و فشارهای اجتماعی نیز زیاد می باشد که باید حتما در مسیر صحیح آنها را سوق داد.

چالش‌های رفتاری و عاطفی در کودکان ۹ ساله

کودکان ۹ ساله تحت تاثیر چالش های رفتاری و عاطفی ممکن است قرار گیرند که بر روی رشد کودک اثر می گذارد. این چالش های رفتاری و عاطفی شامل کاهش اعتماد به نفس، استرس و … می شود و با درک روانشناسی کودک ۹ ساله خانواده و اطرافیان می توانند به مدیریت این چالش ها بپردازند.

روانشناسی کودک 9 ساله
روانشناسی کودک ۹ ساله

مدیریت خشم و ناامیدی در روانشناسی کودک ۹ ساله

خشمگین بودن و نا امیدی از چالش های رفتاری و عاطفی است و کودک نمی تواند احساسات خود را کنترل کند و سریع به برخی موارد واکنش نشان می دهد. کودم ۹ ساله از احساسات خود درک بهتری دارد و در صورتی که متوجه بی عدالتی یا هیچ انگاشتن توانایی های خود شود خشکگین و نا امید می شود. والدین نقطه امن کودک هستند و برای ناملایمات گفته شده به آغوش والدین پناه می برند. والدین باید محیطی امن را برای فرزند خود ترتیب دهند و با او به صحبت بپردازند و به او بیاموزند که چگومه احساسات منفی را از خود دور کند. والدین می توانند به کودک تکنیک هایی از جمله تنفس عمیق، فعالیت های آرامش بخش، یاد دادن ابراز احساسات درست را بیاموزند.

چالش‌های مربوط به اعتماد به نفس و خودباوری

اعتماد به نفس و خودباوری یکی دیگر از مسائل مهم در روانشناسی کودک ۹ ساله است. کودکان ۹ ساله خود را با دیگران مقایسه می کنند و دوست دارند بر دیگری برتری داشته باشند. در صورتی که این حس برتری را کسب نکنند و با شکست مواجه شوند اعتماد به نفس و باور خود را از دست می دهند. در این مواقع باید به کودک کمک کنید تا شکست را بپذیرد و او را تشویق کنید تا دوباره آن فعالیت را انجام دهد و به موفقیت دست یابد.

اضطراب و استرس در سن ۹ سالگی: راهکارهای مقابله

کودکان به دلیل مشکلات مختلفی اعم ار فشارهای تحصیلی، انتظارات والدین و مشکلات اجتماعی مضطرب و استرسی می شوند که این چالش ها برای هر کودک ۹ ساله ای ممکن است اتفاق بیفتد. راهکار مقابله به این احساسات بسیار مهم است و والدین و مربیان می توانند با صحبت کردن در مورد دلیل اضطراب و استرس (نگرانی‌ در مورد عملکرد تحصیلی، پذیرفته شدن در گروه همسالان یا روبرو شدن با تغییرات جدید) تا حدودی این چالش ها را کمتر کنند.

تکنیک های آرامش بخش مانند تمرینات تفسی، مدیتیشن در هنگام امتحان یا کارهای مهم می تواند این اضطراب ها را کاهش دهد. همچنین در خانه با کودک بازی کنید و زمان استراحت به کودک بدهید.

روانشناسی کودک 9 ساله
روانشناسی کودک ۹ ساله

نقش روانشناس کودک در رشد و تربیت کودکان ۹ ساله

رشد و تربیت کودک ۹ ساله بسار مهم می باشد و این امر توسط روانشناسان کودک بهتر صورت می گیرد. متخصصین روانشناسی یا گفتاردرمان کودک آگاهی بیشتری در مورد مشکلات روانشناسی کودک ۹ ساله دارند و به والدین کمک می کنند تا مشکلات رفتاری، عاطفی و تحصیلی را مدیریت کنند. روانشناس همچنین با انجام مشاوره فردی با کودک و والدین، انجام آزمایش ها و تست ها و ارزیابی های روانی در مورد محیطی که کودک باید در آن رشد کند راهنمایی هایی می دهد.

چه زمانی باید به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟

اگر کودک با کاهش یادگیری مواجه شود و رفتار خشنی داشته باشد و یا حتی در تعاملات اجتماعی با مشکل مواجه باشد باید حتما به روانشناس کودک مراجعه کند. به طور کلی انزوا، افت تحصیلی مداوم، مشکلات خواب، عصبانیت، اضطراب و … باید حتما درمان شوند.

خصوصا روانشناسی کودک ۹ ساله در مواقعی که کودک نمی تواند احساسات و مشکلات به وجود آمده را بیان کند مهم می باشد. والدینی که نمی توانند در موقعیت های سخت کودک را راهتمایی کنند نیز حتما باید به روانشناس مراجعه کنند. این افراد با ابزارها و تکنیک هایی کودک را از اضطراب ها و استرس ها دور می سازند و برخورد مناسب را به او می آموزند.

خدمات روانشناسی کودک ۹ ساله در کلینیک غرب تهران

کلینیک ‌های روانشناسی کودک در مناطق مختلف از جمله غرب تهران خدمات گسترده ‌ای را برای کودکان ۹ ساله و والدین آنها ارائه می‌ دهند. این خدمات شامل ارزیابی ‌های جامع روانشناختی، مشاوره فردی برای کودک، جلسات گروهی و برنامه‌ های آموزشی برای والدین می شود. روانشناسی کودک ۹ ساله در کلینیک ‌ها معمولاً به‌ صورت تخصصی به مسائل مختلفی از جمله اضطراب، مشکلات تحصیلی، اختلالات رفتاری و مهارت‌ های اجتماعی پرداخته می ‌شود.

در کلینیک‌ طراوت که در غرب تهران در تهرانسر دایر است با استفاده از روش ‌های علمی مانند بازی ‌درمانی، درمان شناختی و رفتاری و مشاوره‌ های خانوادگی به کودکان کمک می ‌کنند تا بر چالش‌ های خود غلبه کنند. این محیط‌ ها معمولاً دوستانه و برای کودکان جذاب طراحی شده ‌اند تا آنها احساس راحتی و امنیت داشته باشند.

مشاوره روانشناسی برای حل مشکلات رفتاری و تحصیلی

مشاوره گرفتن از روانشناسی کودک ۹ ساله در حل مشکلات رفتاری حتما توصیه می شود. این افراد با بررسی علل مشکلات اعم از پرخاشگری، نافرمانی، پرحرفی و … راهکارهای مناسبی را ارائه می دهند و به کودک کمک می کنند تا با بیان مشکلات حس بهتری داشته باشند. روانشناس با والدین در مورد محیط خانه و مدرسه صحبت خواهد کرد تا رفتارها و کارهایی که این مشکلات را به وجود آورده است صورت نگیرد و با آموزش درست به طور تدریجی بهبودی حاصل شود.

سؤالات متداول

چه رفتارهایی در کودکان ۹ ساله طبیعی است؟

کودک ۹ ساله رفتارهای متنوعی از خود نشان می دهد و گاها این رفتارها متناقض می باشند که کاملا طبیعی است. این کودکان به استقلال بیشتری احتیاج دارند تا توانایی های خود را ثابت کنند و در سنی هستند که با منطق درست به مسائل نگاه می کنند. همچنین پرخاشگری، نافرمانی، نا امیدی، کاهش اعتماد به نفس و … نیز در این کودکان نمایان می شود.

چگونه می‌توانیم به کودک ۹ ساله کمک کنیم تا با اضطراب‌های خود کنار بیاید؟

کودکان ۹ ساله اضطراب و استرس بالایی خواهند داشت که ممکن است ناشی از تغییرات جدید در زندگی، عملکرد تحصیلی و مسائل اجتماعی باشد. برای رفع این اضطراب ها طبق نظریه روانشناسی کودک ۹ ساله، کودک باید با والدین خود صحبت کند و والدین تماما به حرف های کودک ۹ ساله خود گوش دهند و با تشویق کردن به تلاش و پذیرش شکست، تلخی ها را کاهش دهند.

کودک باید بداند که اشتباه در همه سنین اتفاق می افتد و با تلاش می توان به خواسته های خود رسید و اضطراب ها را کاهش داد. در صورت شدید بودن اضطراب کودک به روانشناس کودک مراجعه کنید تا ریشه اضطراب و نا امیدی به صورت تخصصی بررسی شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *