در روانشناسی کودک ۱۰ ساله به رشد و تربیت کودک به صورت اصولی پرداخته شده است. در علم روانشناسی، رفتار، افکار، احساسات و نیازهای کودکان مورد بررسی قرار می گیرد. زیرا در این سن کودک در حال رشد شناختی، اجتماعی و عاطفی است و با یک سری مشکلات و چالش هایی روبه رو خواهد شد که بهتر است به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گیرد. حس استقلال در کودکان ۱۰ ساله تقویت می شود و به خاطر تفکر بالایی که دارند منطقی تر با مسائل برخورد می کنند و مفاهیم انتزاعی را بهتر درک می نمایند. این کودکان به شدت تحت تاثیر همسالان خود می باشند و تلاش می کنند در گروه های دوستانه خود جایگاه ویژه ای داشته باشند. لازم به ذکر است که کودک در این سن هنوز به حمایت عاطفی والدین احتیاج دارد و در کنار حس استقلال باید به او حس امنیت داد و توجه بالایی به او داشت. کودک ۱۰ ساله قابلیت مدیریت احساسات و کنترل هیجانات خود را می آموزد و والدین باید در این راه با او همراه باشند.
رشد شناختی و عاطفی کودک ۱۰ ساله
در روانشناسی کودک ۱۰ ساله، کمی فراتر از روانشناسی کودک ۹ ساله و ۱۰ ساله خواهیم رفت. رشد شناختی و عاطفی، یعنی او در تفکر، احساسات و تعاملات اجتماعی پیشرفت خواهد کرد و می تواند مفاهیم پیچیده را درک کند و در نتیجه با تفکر منطقی به حل مسائل بپردازد. همچنین عواطف و احساسات آنها شدیدتر خواهد بود و می توانند مهارت های زندگی را فرا گیرند.
تغییرات روانی و عاطفی در کودکان ۱۰ ساله
هر چه کودک بزرگتر می شود احساسات و عواطف او نیز دچار تغییر خواهد شد و در ۱۰ سالگی این تغییرات بیشتر است و کودک می تواند احساسات و هیجانات خود را مدیریت کند. کودک ده ساله به دنبال جایگاه اجتماعی است و در درون او حسادت، رقابت و نیاز به پذیرش در اجتماع بیشتر دیده می شود. آنها همدلی کردن را می فهمند و احساسات دیگران را درک می کنند. والدین و مربیان مدرسه به تغییراتی که در کودک ایجاد می شود باید توجه ویژه ای داشته باشند و نگرانی های او را با حمایت عاطفی برطرف نمایند.
چالشهای احساسی و مدیریت استرس در کودکان
اضطراب، استرس، نگرانی از چالش های احساسی در روانشناسی کودک ۱۰ ساله می باشند که در اثر مشکلاتی چون فشارهای اجتماعی، مشکلات خانوادگی و … رخ می دهند و در نتیجه با خشم و افسردگی کودک بروز می کنند. والدینی که خشم بی دلیل و گوشه گیری کودک ۱۰ ساله را متوجه می شوند بهتر است با روش های حمایتی مانند گفتگو باز با کودک استفاده کنند. همچنین برای کاهش استرس و اضطراب از تکنیک های آرامش بخش مانند تنفس عمیق و یوگا برای کودکان استفاده نمایند. هر چه کودک در فعالیت های گروهی بیشتر و تعاملات اجتماعی مثبت فعالیت داشته باشد وضعیت عاطفی او بهبود پیدا می کند و چالش های احساسی را به خوبی مدیریت می نماید.
نقش تفکر انتقادی و منطقی در رشد ذهنی
کودک در این سن به تحلیل اتفاقات می پردازد و می تواند توانایی های شناختی خود را افزایش دهد. کودک با این کار به راحتی می تواند مسائل پیچیده را واکاوی کرده و حل کند و از دیدگاه مختلفی به موضوعات بپردازد. وقتی تفکر انتقادی کودک تقویت شود می تواند به راحتی دلایل را ارزیابی کند و با درک پیامدهای رفتاری خود تصمیمی مناسب بگیرند. والدین و مربیان با کمک بازی های فکری، طرح سوالات چالش برانگیز و تشویق به حل مسئله می توانند به تقویت تفکر انتقادی و منطقی بپردازند. همچنین می توان کودک را در بحث ها مشارکت داد و از او نظر خواهی کرد.
روابط اجتماعی و تعاملات کودک ۱۰ ساله
روابط اجتماعی و تعاملات کودکان ۱۰ ساله برای رشد بهتر کودکان مهم می باشد و کودکان در این دوره سنی علاقه به دوست یابی وشرکت در گروه های مدرسه دارند. در ادامه روانشناسی کودک ۱۰ ساله بیشتر در مورد تعاملات کودکان ۱۰ ساله خواهیم پرداخت.
دوستیها و اهمیت تعاملات گروهی
برای اینکه کودک به رشد اجتناعی برسد باید با افراد مناسب دوست شود و با آنها گروه های دوستانه و درسی تشکیل دهد. در این نوع دوستی ها کودک مهارت های اجتماعی مانند همکاری، به اشتراک گذاشتن و حل مشکلات را می آموزد. همچنین تعاملات گروهی کمک می کند تا کودک خود را بهتر درک کند و رفتارهای اجتماعی مثبت همانند کمک به دیگران و همدلی با دوستان را تجربه کنند. با قرار گرفتن در گروه های اجتماعی اعتماد به نفس کودک افزایش پیدا می کند.
چالشهای اجتماعی و نحوه برخورد والدین
نادیده گرفته شدن توسط همسالان، اختلافات در روابط دوستانه یا فشار برای پیروی از گروه از چالش هایی است که کودک ۱۰ ساله به آن دچار می شود و در نتیجه اضطراب و کاهش اعتماد به نفس کودک را در پی دارد. طبق روانشناسی کودک ۱۰ ساله، والدین باید در مواجهه با این شرایط به صحبت های کودک به طور کامل گوش دهند و با راهنمایی های لازم و درست از او حمایت نمایند. والدین باید با کودک صمیمی رفتار کنند و مهارت های حل مسئله و روش مثبت برقرار کردن ارتباط را به او یاد دهند و حس قدرت و توانا بودن را به کودک القا کنند.
تاثیر محیط مدرسه بر رشد اجتماعی
نقش مدرسه در رشد اجتماعی کودک ۱۰ ساله بسیار مهم است زیرا کودک در مدرسه همکاری کردن را می آموزد و یاد می گیرد چگونه با دوستان خود تعامل داشته باشد. همچنین رعایت قوانین را نیز در مدرسه می آموزد. با انجام بازی های گروهی یا انجام یک پروژه کلاسی گروهی حس مشارمت در کودکان ۱۰ ساله افزایش می کند و راه و روش مشارکت را به مرور یاد می گیرند. معلمان با تشویق کودکان در رشد مهارت های اجتماعی کمک به سزایی دارند. این افراد در آینده به یک فرد موفق تبدیل می شوند.
چالشهای رفتاری در کودکان ۱۰ ساله
پرخاشگری، رفتارهای ناهنجار و مشکلات انضباطی از چالش های رفتاری است که کودکان ۱۰ ساله به آن دچار می شوند. کودک در این سن دوست دارد مستقل باشد که منجربه رفتارهای چالشی می شود و دلیل این رفتارها تغییرات شناختی، عاطفی و اجتماعی است که باید با توجه به روانشناسی کودک ۱۰ ساله با راهکارهای مناسب به رفع این مشکلات پرداخت.
مدیریت پرخاشگری و رفتارهای ناهنجار
رفتارهای فیزیکی مانند کتک زدن یا هل دادن گرفته تا رفتارهای کلامی مانند توهین کردن در دسته رفتارهای ناهنجار قرار دارد که حتما دلیلی دارد و باید آن را ریشه یابی کرد. والدین ابتدا باید دلیل بروز پرخاشگری ها و رفتارهای ناهنجار را پیدا کنند که طبق علم روانشناسی به دلیل جلب توجه، استرس، عدم توانایی بیان احساسات اتفاق می افتد و باید با گفتگوی آرام و بدون تنش، آموزش مهارت های مدیریت خشم و تشویق به استفاده از روش های غیر پرخاشگرانه برای حل مسائل به کاهش این رفتارها کمک کرد. کودک در این شرایط احتیاج به محیطی آرام و حمایتکننده در خانه و مدرسه دارد تا بهبودی حاصل شود.
مقابله با مشکلات انضباطی در این سن
مشکلات انضباطی در کودکان ۱۰ ساله شامل نافرمانی، مقاومت در برابر قوانین و یا ناتوانی در پیروی از دستورالعملها می باشد. برای اینکه کودک قوانین را درک کند به قاطعیت در کنار محبت احتیاج است. ایجاد قوانین روشن و قابل درک، استفاده از پیامدهای منطقی و متناسب با رفتار کودک و تشویق کودک طبق روانشناسی کودک ۱۰ ساله راهکارهایی هستند که می توانند کمک کننده باشند. رفتار کودک نشان دهنده آموزشها و الگوهای رفتاری خانواده می باشد و والدین باید قوانین را رعایت کنند تا کودکان از آنها به درستی الگو برداری نمایند.
نقش والدین در ایجاد رفتارهای مثبت
کودک از والدین الگو برداری می کند و بسیاری از کارهای مثبت مانند صادق بودن، احترام گذاشتن و همکاری کردن را از والدین می آموزد. والدین باید بدانند که تشویق بهتر از تنبیه جوابگو است و کودکان باید برای کارهای مثبتی که انجام می دهند تشویق شوند. با تعیین زمان مناسب برای گفتگوی صمیمانه کودک ۱۰ساله خود را تشویق به بیان احساساتی که دارد می کنید. همچنین حمایت کودک از طرف والدین و راهنمایی کردن او به افزایش اعتماد به نفس کودک می انجامد و رفتار های مثبت زیادی از خود نشان می دهد.
خدمات روانشناسی کودک ۱۰ ساله در کلینیک تهرانسر
خدمات روانشناسی کودک در کلینیک طراوت تهرانسر شامل مجموعه ای از خدمات تخصصی است که با هدف کمک به رشد سالم و مدیریت مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان ارائه می شود. این کلینیک با بهره گیری از تیمی از متخصصان مجرب و مشاوران روانشناسی تلاش می کند تا نیازهای روانی و عاطفی کودکان را تشخیص داده و راهکارهای مناسب برای والدین و کودکان ارائه دهد. خدمات ارائه شده شامل مشاوره فردی، جلسات گروهی و کارگاههای آموزشی برای کودکان و والدین می باشد.
مشاوره روانشناسی کودکان ۱۰ ساله
رشد شناختی و عاطفی کودکان در سن ۱۰ سالگی اتفاق می افتد و روانشناسی کودک ۱۰ ساله و بررسی رفتارهای او بسیار مهم می باشد. در این دوره سنی کودکان با چالش های مختلفی مانند فشارهای اجتماعی، مسائل تحصیلی و تغییرات عاطفی روبرو می شوند و با آموزش حل مسئله و تفکر منطقی از این چالش ها گذر کند. در روانشناسی برای کودکان با توجه به سن بازی درمانی صورت می گیرد و همچنین مشاوره های فردی و آموزش مهارت های اجتماعی انجام می شود. مشاورین به والدین کی آموزند که چکونه با کودک رفتار کنند و پاسخ گو نیازهای کودک باشند.
اهمیت مراجعه به روانشناس کودک برای مشکلات رفتاری
روانشناسی کودک ۱۰ ساله برای مشکلات رفتاری نیز کاربرد دارد و از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی رفتارهای ناهنجار و مشکلات انضباطی می توانند در آینده کودک تاثیرات منفی ایجاد کنند و مشکلات بزرگتری ایجاد نمایند. پرخاشگری، نافرمانی یا عدم توانایی در مدیریت احساسات نیاز به مداخله روانشناس یا گفتاردرمان دارد و او با بررسی وضعیت کودک، محیط زندگی و … به درمان کودک ۱۰ ساله شما می پردازد. البته مشارکت والدین را نباید در بهبودی کودک هیچ انگاشت. والدین توسط روانشناس ها آموزش هایی می بینند و به روانشناس در بهبودی فرزند خود کمک خواهند کرد.
سؤالات متداول درباره روانشناسی کودک ۱۰ ساله
چه تغییراتی در رفتار کودک ۱۰ ساله طبیعی است؟
افزایش استقلال، تمایل به داشتن حریم خصوصی بیشتر و بروز علاقه به فعالیت ها و دوستان جدید تغییراتی هستند که در کودک ۱۰ ساله طبیعی است. در این دوره سنی کودکان شروع به تفکر انتقادی می کنند و توانایی های شناختی آنها با سوال پرسیدن و گرفتن توضیحات منطقی بهبود می یابد. روابط آنها با دوستان و همسالان خود بیشتر می شود و تغییراتی در خلق و خو را شاهد خواهید بود.
چگونه میتوان به کودک ۱۰ ساله کمک کرد تا با چالشهای عاطفی روبرو شود؟
با توجه به نظریه های روانشناسی کودک ۱۰ ساله، فراهم کردن فضای امن و پشتیبان از طرف والدین چالش های عاطفی کودک ۱۰ ساله را کاهش می دهد. باید با کودک در فضایی امن صحبت کرد و با تشویق کردن کودک در کارهای مثبت و ارائه راهنمایی های ساده به او کمک کنید تا استرس و احساسات منفی را از خود دور کنند. کودک را در فعالیت های اجتماعی، ورزشی، هنری و … تشویق کنید تا در اجتماع قرار گیرد و یک محیط گرم و حمایت کننده را در خانه فراهم نمایید.
بدون دیدگاه