کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر یکی از حیطه های مهم کاردرمانی در بزرگسالان و کاردرمانی در کودکان می باشد. اختلالات نورولوژیک به معنای مشکل در عملکرد مغز، نخاع، سلولهای عصبی و سایر سلولهای رابط این اعضا است. افراد زیادی ممکن است درگیر بیماریهای نورولوژیکی باشند و به پزشکان و کلینیکهای مختلفی مراجعه کرده باشند. درادامه مداخلات کار درمانی در اختلالات نورولوژیک را خواهیم خواند.
اختلالات نورولوژیک شامل چه بیماریهایی می شود؟
گفتیم که اختلالات نورولوژیک به دلیل اختلال عملکرد مغز، نخاع، سلولهای عصبی و… به وجود می آید. بروز اختلال در عملکرد این قسمتها منجر به ایجاد بیماریهایی درفرد می شود. ازجمله:
- سکته
- پارکینسون و سایر اختلالات حرکتی
- تومور مغزی
- آسیب مغزی
- ام اس
- بیماریهای عصبی پیشرونده مانند: شارکوماریتوث و…
- آسیب نخاعی
- آلزایمر و زوال عقل
این اختلالات باعث بروز مشکلات بسیاری در عملکرد فرد شده و فرد را نیازمند کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر خواهند کرد. علائم بیماری های نورولوژیک باعث محدودیت در فعالیت های روزمره زندگی، کار، مشارکت اجتماعی، فعالیت های خود مراقبتی و… می باشد. از علائم این بیماری ها می توان موارد زیر را مثال زد:
- ضعف و خستگی عمومی بدن
- مشکلات شناختی از جمله اختلال در توجه، تمرکز، حافظه و…
- مشکلات بینایی
- مشکلات تعادلی
- فلجی به صورت موقت یا دائمی. این فلجی ممکن است یک طرف بدن، دو پا و یا کل بدن را درگیر کند.
- کوتاهی و بد شکلی عضلانی
- اختلال در کنترل ادرار و مدفوع
- ناتوانی در جا به جایی. در این مورد فرد ممکن است به دلیل عدم تحرک طولانی مدت، دچار زخم بستر شود.
منظور از کاردرمانی نورولوژی چیست؟
کاردرمانی نورولوژی تحت مراقبت یک کاردرمانگر ماهر شامل حمایت و تسهیل اعمال فرد، برای استقلال هر چه بیشتر در زندگی روزمره اش است. برای برخی افراد، ممکن است تمرکز کاردرمانگر بر بهبود عملکردهای شناختی کاهش یافته مانند برنامه ریزی یا حافظه باشد ، در حالی که برای برخی دیگر، ممکن است تمرکز بر رفع موانع فیزیکی استقلال از طریق مسکن خوب ، فناوری یا تجهیزات کمکی باشد. مداخله های کار درمانی نورولوژی همیشه هدف محور است و بر حداکثرسازی و توانمندسازی استقلال تمرکز دارد ، صرف نظر از این که این امر به چه شکلی صورت گیرد.
کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر
درمان های کاردرمانی جسمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کسب مهارت های لازم برای انجام فعالیت های روزمره ی زندگی. فعالیت های خود مراقبتی های اساسی که شامل بهداشت، تغذیه، پوشیدن انواع لباس، استحمام، سرویس بهداشتی و هم چنین مدیریت خانه است.
- آموزش های سطوح شناختی. برخی از موارد شناخت فرد شامل دامنه ی توجه او، حافظه، شکل گیری مفهوم، مدیریت زمان، مهارت حل مسئله و تفکر می باشد.
- آموزش ادراکی. این آموزش ها شامل توانایی تفسیر اطلاعات حسی دریافت شده از محیط می باشند.
- درمان مهارت پردازش بینایی (visual processing). این مهارت شامل کنترل صحیح بینایی چشم و خواندن می باشد که در کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر به آن توجه می شود. ممکن است بینایی فرد به دلیل دوبینی یا تاری دید کم شود و کمبود میدان دید داشته باشد.
- داشتن برخی تمرینات اندام فوقانی جهت افزایش قدرت و مهارت این قسمت
- ممکن است پیشنهاداتی هم برای تغییرات محیطی ارائه داده خواهد شد.
- ممکن است برای بازه های زمانی خاصی هم اسپلینت (آتل) گذاری پیشنهاد شود.
- گاهاً ارزیابی های ویژه ی دیگری با توجه به مشکلات خاص مراجع هم انجام خواهد شد.
مداخلات کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر شامل چه مواردی می باشد؟
به دنبال ایجاد یک اختلال نورولوژیک، مهمترین مداخله ی درمانی، توانبخشی و مداخلات کاردرمانی می باشد. مداخلات کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر برای قسمتی از اعضای بدن که عملکرد خود را از دست داده اند مفید است. اهداف این مداخلات کاردرمانی بازگرداندن عملکرد این اعضا به حالت سابق برای انجام صحیح وظایف خود می باشد.مداخلات کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر به دنبال موارد زیر است:
- مهارت های مورد نیاز برای انجام فعالیت های روزمره زندگی. شامل مهارت های خود مراقبی از جمله؛ نکات بهداشتی، غذا خوردن، توالت رفتن، حمام کردن، نظافت و مدیریت خانه و…
- تمرینات شاختی. تمریناتی جهت تقویت مهارت های توجه، تمرکز، حافظه، مدیریت زمان، حل مسئله، تفکر و…
- تمرینات ادراکی. توانایی پردازش و ادراک اطلاعات حسی که فرد از محیط دریافت می کند.
- تقویت مهارت های پردازش بینایی. کنترل حرکات چشم، جدا کردن حرکات چشم از سر، خواندن و …
- تمرینات اندام فوقانی جهت افزایش ثبات و قدرت
- تمرینات تعادلی جهت حفظ راستای بدن در طول انجام فعالیت های روزمره
- انجام تطابقات محیطی در محیط کار و زندگی افراد
- استفاده از اسپیلنت ها و اورتز های مخصوص
- انتخاب وسایل کمکی مورد نیاز و آموزش استفاده از آنها
زمان طلایی برای بهبودی نسبی در بسیاری از بیماری های نورولوژیکی از جمله سکته مغزی ۶ ماه می باشد. این موضوع اهمیت مداخلات زودهنگام را مشخص می سازد. کاردرمانی در این اختلالات با استفاده از ابزار مدرن و یافته های علمی، توانایی های بیمار را تقویت می کند.با تمرکز برضعفهای به وجود آمده بر اثر اختلالات نورولوژیک، بهبودی سلامت جسمانی و روانی بیمار فراهم گردد.
فواید کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک برای سکته مغزی
کاردرمانی یک گام اساسی در مسیر بهبود بیمار بعد از سکته مغزی است. بیمارانی که توانایی انجام وظایف روزانه ی خود، مانند توانایی حفظ تعادل ، تمرکز ، حفظ اطلاعات و حتی دست یابی به یک شیء را از دست می دهند ، برای یادگیری مجدد این حرکات اساسی به خدمات کاردرمانی سکته مغزی غرب تهران در تهرانسر نیاز دارند. هدف درمانگر این است که به بیماران در بهبود توانایی های حسی و حرکتی آسیب دیده کمک کند. به لطف کاردرمانی، بسیاری از بیماران سکته مغزی می توانند مجددا به فعالیتهای مورد علاقه ی خود بازگردند.
خدمات کاردرمانی نورولوژی
کاردرمانگران متخصص در این مرکز برای توان بخشی مراجعین از رویکرد دوگانه ی توجه به فرد و محیط آن استفاده می کنند. بنابراین آن ها نه تنها در مورد فرد بلکه در محیط پیرامون او نیز ارزیابی هایی انجام می دهند. عصب شناسی یا نورولوژی یکی از مهم ترین زمینه های کاربردی رشته ی کاردرمانی است. به این علت که اشخاص مبتلا به بیماری های عصبی اغلب توانایی انجام فعالیت های زندگی روزمره ی خود را ندارند. کاردرمانی سعی در کاهش یا جبران کمبودهای شناختی، اختلالات ادراکی یا مشکلات حرکتی دارد. تا بیمار مبتلا به بالاترین درجه عملکرد و استقلال برسد و بتواند به زندگی عادی خود بازگردد. از لحاظ کاربرد بالینی درمانگران کار درمانی نورولوژی در اختلالات عصبی که در بالا ذکر شد مهارت بالایی دارند. در نتیجه کاردرمانی می تواند استقلال و کیفیت زندگی بیماران عصبی را افزایش دهد.
کاردرمانگران با مراجع کار خواهند کرد. تا با استفاده از مداخلاتی که ممکن است به تغییر روش انجام یک کار منجر شود به کاهش نقص عملکردی او بپردازد. هم چنین می توانند از انطباق با محیط فیزیکی فرد یا آموزش مهارت های جدید به فرد استفاده کنند. و یا حتی او را برای بازیابی مهارت های گذشته اش آماده کنند.
انواع درمان های توان بخشی در کاردرمانی
درمان هایکاردرمانی در اختلالات نورولوژیک در تهرانسر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کسب مهارت های لازم برای انجام فعالیت های روزمره ی زندگی. فعالیت های خود مراقبتی های اساسی که شامل بهداشت، تغذیه، پوشیدن انواع لباس، استحمام، سرویس بهداشتی و هم چنین مدیریت خانه است.
- آموزش های سطوح شناختی. برخی از موارد شناخت فرد شامل دامنه ی توجه او، حافظه، شکل گیری مفهوم، مدیریت زمان، مهارت حل مسئله و تفکر می باشد.
- آموزش ادراکی. این آموزش ها شامل توانایی تفسیر اطلاعات حسی دریافت شده از محیط می باشند.
- درمان مهارت پردازش بینایی (visual processing). این مهارت شامل کنترل صحیح بینایی چشم و خواندن می باشد که در کاردرمانی بزرگسالان به آن توجه می شود. ممکن است بینایی فرد به دلیل دوبینی یا تاری دید کم شود و کمبود میدان دید داشته باشد.
- داشتن برخی تمرینات اندام فوقانی جهت افزایش قدرت و مهارت این قسمت
- ممکن است پیشنهاداتی هم برای تغییرات محیطی ارائه داده خواهد شد.
- ممکن است برای بازه های زمانی خاصی هم اسپلینت (آتل) گذاری پیشنهاد شود.
- گاهاً ارزیابی های ویژه ی دیگری با توجه به مشکلات خاص مراجع هم انجام خواهد شد.
منابع
برای اطلاعات بیشتر در زمینه نقش مداخلات کاردرمانی در سکته مغزی، لینک زیر را مطالعه فرمایید.
سلام
پدرم سکته کرده و یک سمت بدنش فلج شده کاردرمانی بهش کمک میکنه؟
با سلام
بله مداخلات کاردرمانی در سکته مغزی بسیار موثر هست.