بازی درمانی چیست؟ بازی درمان به کودکان اجازه می دهد تا احساسات و هیجانات خود را کشف و بروز دهند. مهارت های بازی ازجمله مهارت های اساسی در کودکان است. بازی ابزاری مهم است که زندگی کودک را تحت تأثیر قرار می دهد. اهداف اولیه دوران کودکی شامل: رشد، یادگیری و بازی هستند. کودکان اغلب از طریق بازی یاد می گیرند که دنیای اطراف خود را درک کنند. بازی “شغل” یا “کار” کودک است.
همچنین بازی برای ایجاد هماهنگی جسمی، بلوغ عاطفی، مهارت های اجتماعی برای تعامل با دیگران، اعتماد به نفس برای تجارب جدید و کشف محیط های جدید مفید است. از جمله مواردی که در کار درمانی و در مرکز توانبخشی طراوت در غرب تهران مورد استفاده قرار می گیرد، بازی درمانی است. در این مطلب به چرایی نیاز کودکان به بازی و انواع تکنیک های بازی درمانی و معرفی بهترین مرکز کاردرمانی بازی کودکان در غرب تهران |(تهرانسر) می پردازیم. با ما همراه باشید.
بازی درمانی چیست؟
بازی، درگیری داوطلبانه در فعالیت های خود انگیخته است که به طور معمول با لذت و شادی همراه است. بازی ممکن است شامل تعاملات سرگرم کننده، تظاهر یا خیال پردازی هم باشد. بازی همچنین سازنده، بین فردی یا درون فردی است. بازی راهی است که کودکان در مورد محیط، بدن و جایگاه خود در دنیای اطراف می آموزند. معمولاً تصور می شود که بازی بیهوده است، اما در واقع می تواند هدفمند، ساختار یافته و جهت دار باشد.
وقتی می گوییم بازی درمانی چیست؟ درواقع، منظورمان مهارت های بازی با توانایی برنامه ریزی و ترتیب فعالیت های بازی، حل چالش ها و تعمیم مهارت ها از یک فعالیت به فعالیت دیگر است. کاردرمانی در مهارت های بازی در کودکانی که ضعف دارند، می تواند کاربردی باشد و به ارتقا و بالا بردن سطح و نوع بازی این کودکان کمک کننده است.
فراموش نکنید که بازی درمانی توسط متخصصین بهداشت و روان مانند، روانپزشکان و رواننشناسان، رفتاردرمانگرها، فیزیوتراپیست ها، کاردرمانگرها و همچنین مددکاران اجتماعی برنامه ریزی و انجام می شود.
مزایای بازی درمانی چیست؟
برای این که بهتر بدانیم بازی درمانی چیست؟ و مزایای آن کدام است؟ به تحقیقات موسسه بین المللی بازی درمانی اشاره می کنیم که می گوید ۷۱ درصد کودکانی که تحت کاردرمانی بازی قرار گرفته اند توانسته اند تغییراتی مثبت را تجربه کنند. در عین حال بعضی از کودکان با شک و تردید کار خود را شروع می کنند اما کم کم به روند درمان اعتماد بیشتری پیدا می کنند.
در این جا متذکر می شویم که با قوی تر شدن کودک در بازی و احساس راحتی، کودک در بازی خلاق تر و یا حتی کلامی تر می شود. در ادامه به برخی مزایای بازی درمانی اشاره می کنیم:
- قبول مسئولیت بیشتر درمورد بعضی رفتارها
- توسعه استراتژی های مقابله ای و مهارت های خلاقانه در حل مسئله
- احترام به خود
- احترام و همدلی با دیگران
- کم شدن اضطراب
- یادگیری تجربه و بیان کامل احساسات و هیجانات
- مهارت های قوی تر اجتماعی
- روابط قوی تر خانوادگی
فراموش نکنید بازی درمانی می تواند مهارت های حرکتی ظریف و درشت را بهبود داده و یا استفاده از زبان را تشویق می کند. قابل ذکر است اگر کودک شما بیماری روحی یا جسمی داشته باشد، بازی درمانی روش و جایگزینی مناسب برای داروها و یا سایر روش های درمانی نخواهد بود. بازی درمانی به تنهایی یا در کنار سایر روش های متمرکز درمانی استفاده می شود.
چه زمانی باید از بازی درمانی استفاده شود؟
در بازی درمانی چیست؟ یک نکته مهم را فراموش نکنید که افراد در هر سنی می توانند از بازی درمانی بهره مند شوند. البته این روش معمولاً در کودکانی بین ۳ تا ۱۲ سال استفاده می شود. بازی درمانی کودکان در شرایط مختلفی می تواند کمک کننده باشد ازجمله:
- اختلال بلع و غذا خوردن خوردن و توالت رفتن
- اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)
- اختلال طیف اوتیسم (ASD)
- حوادث طبیعی و یا تروما
- مواجه با فرایندهای پزشکی، بیماری مزمن یا مراقبت تسکینی
- تاخیر در رشد یا اختلالات یادگیری
- مشکلات رفتاری در مدرسه
- رفتارهای پرخاشگرانه یا عصبانیت
- مشکلات خانوادگی، مثل طلاق، جدایی یا مرگ یکی از اعضای نزدیک خانواده
- خشونت خانگی، سوء استفاده از کودک یا بی توجهی
- اضطراب، افسردگی، غم و اندوه
چه کودکانی نیاز به بازی درمانی دارند؟
از نظر کودکان بازی درمانی چیست؟ یک نکته قابل تامل این است که کودک از طریق بازی می تواند جهان و جهان بینی خود را در درک کند. در بازی است که کودک می تواند احساسات درونی و حتی عمیق ترین احساسات خود را به نمایش بگذارد. در کاردرمانی کودکان، اسباب بازی ها مانند یک نماد عمل می کنند و حتی معنای بیشتری هم دارند. واضح است که بین بزرگسالان و کودکان فاصله ارتباطی وجود دارد. به این معنا ت.جه کنید که کودکان در مرحله رشد، مهارت های زبانی بزرگسالان را ندارند و نمی توانند چیزی را که احساس می کنند بیان کنند. اما برعکس، بزرگسالان نشانه های کلامی و غیر کلامی را یا نمی بینند یا به اشتباه برداشت می کنند.
پس این نکته حائز اهمیت است که کودک به اندازه کافی نمی تواند خود را در دنیای بزرگسالان ابزار کند، این وظیفه به عهده درمانگر است که خود را هم سطح کودک کرده و به دنیای او وارد شود. ممکن است کودک در بازی گارد کمتری داشته باشد و بتواند احساسات خود را به خود اشتراک بگذارد. در بازی درمانی کودکان تحت فشار نیستند و در زمان و به روش خاص خودشان می توانند ارتباط برقرار کنند.
بازی درمانی برای هر کودک با توجه به نیاز تفاوت هایی دارد و ممکن است درمانگر فقط از کودک بخواهد که بازی را مشاهده کند. حتی ممکن است جلسه و مصاحبه ای جداگانه با والدین، معلمان و یا خود کودک ترتیب داده شود. این ارزیابی کاردرمانگر متخصص است که اهداف کاردرمانی بازی را مشخص می کند. او حتی می تواند محدودیت ها و یا تدوین برنامه ای جداگانه را هم در نظر بگیرد.
در بازی درمانی توجه به مکانیسم هایی برای کنترل و بهبود ترس یا اضطراب هم در نظر گرفته می شود. حتی در کاردرمانی کودکان ممکن است درمانگر والدین، برادرها و خواهرها یا سایر اعضای خانواده را هم به بازی درمانی دعوت کند. در پاراگراف های قبلی اشاره کردیم که کودکان با اختلالات مختلف نیازمند شرکت در جلسات بازی درمانی هستند و برای آموزش حل تعارض، پیشرفت درمان و حتی پویایی خانواده شرکت در این جلسات ضروری است.
انواع تکنیک های بازی درمانی چیست؟
توجه به چه نکاتی برای تقویت مهارت های بازی در کودکان ضروری است؟ بازی درمانی چیست؟ و انواع تکنیک های آن کدام است؟ در ادامه به این موارد اشاره می کنیم. تقویت مهارت های بازی در کودکان عبارتند از:
- تجربه: بفهمید کودک از چه نوع فعالیت های سرگرم کننده و بازی لذت می برد.
- مرتباً باکودک بازی کنید.
- لذت بردن: بازی هایی را انتخاب کنید که برای کودک سرگرم کننده باشد.
- کارهای جدید و متفاوتی را که می تواند با اسباب بازی انجام دهید به او نشان دهید.
- بازی های رومیزی: برای کودک بزرگتر مرتباً به بازی های رومیزی بپردازید. برای مثال ماروپله، منچ و… . این بازی ها به تعامل اجتماعی و درک مفهوم برد و باخت کمک کرده و مهارت های بازی را تقویت می کنند. این موارد در کاردرمانی مورد توجه قرار دارد.
- کودک را دنبال کنید و آنچه را که او با یک اسباب بازی انجام می دهد کپی کنید. به این معنی که خود را محدود به آنچه بزرگسالان تصور می کنند باید با یک اسباب بازی انجام شود، نکنید.
- مکان های مختلف: در مکان های مختلف بازی کنید. (مثلاً روی زمین،کنارمیز، بیرون روی چمن)
- موقعیت هنگام بازی: اطمینان حاصل کنید که هنگام بازی رودررو با کودک هستید تا کودک فرصت های بهتری برای تقلید و کپی برداری از شما داشته باشد.
چه مهارت هایی برای بازی کردن نیاز است؟
از جمله مهارت های بازی که کودکان به آن نیاز دارند، می توان موارد زیر را نام برد:
- برنامه ریزی و تعیین توالی: توانایی انجام فعالیت های چند مرحله ای
- عملکرد اجرایی: توانایی استدلال و تفکر
- آگاهی از بدن: موقعیت بدن در فضا
- حل مسئله: شناسایی یک چالش و راه های مقابله با آن
- مهارت های اجتماعی: توانایی تعامل متقابل با دیگران (چه کلامی و چه غیرکلامی)
- درک زبان
- استفاده از زبان: از طریق گفتار و یا نشانه های جایگزین ارتباطی
- خودتنظیمی: توانایی حفظ و ایجاد احساسات بسته به موقعیت.
کاردرمانی در بازی درمانی چیست؟ کاردرمانی در مهارت های بازی کردن کودکانی که ضعف دارند، این کار از طریق افزایش مهارت های پیش نیاز بازی کردن که در بالا ذکر شد مفید است.
بهترین مرکز بازی درمانی در غرب تهران
در ادامه مبحث بازی درمانی چیست؟ ۶ مهارت که کودک برای یادگیری و تقویت مهارت های یادگیری نیاز دارد را نام می بریم:
- کار گروهی
- سازگاری و تطبیق پذیری
- تفکر انتقادی
- حل مسئله
- خود کنترلی
- حافظه کاری
کاردرمانی و گفتاردرمانی همچنین می تواند به مهارت های یادگیری و ذهن کودکان با استفاده از تقویت ۶ مهارت بالا کمک کند. قابل ذکر است در پاراگراف های قبلی اشاره کردیم که بازی درمانی چیست؟ چرا اهمیت دارد و چگونه می تواند در رشد کودک در مواجهه با احساسات و هیجانات و بروز آن ها به کودک کمک کند و به این ترتیب به مزایای بازی درمانی هم پرداختیم.
در ادامه به مراحلی که در مرکز کاردرمانی و توانبخشی طراوت تهران (تهرانسر) در بازی درمانی، به عنوان یکی از بهترین مراکز بازی درمانی در غرب تهران به آن پرداخته می شود اشاراتی می کنیم:
- کاردرمانی کودکان، کودک را ارزیابی کرده و بر اساس آن نوع بازی و وسایل بازی را انتخاب می کند.
- بازی و وسایل آن را به گونه ای طراحی می کند که ورودی های حسی بهینه ای به کودک بدهد.
- بازی ها را چالش برانگیز می کنند که در عین سرگرمی،کودک یاد بگیرد و مهارت های بازی کودک تقویت شود.
- با فیدبک دادن به کودک به حل مسئله و استفاده از فرصت ها کمک می کند.
- به کمک بازی به تقویت مهارتهای خاص کودک می پردازد.
پس بازی در انواع مختلف مانند، سرگرم کننده، هنر، صنایع دستی و یا حتی رقص و موسیقی نه تنها به کودکان بلکه به بزرگسالان کمک می کند تا استرس های روزمره کاهش یافته و آرام شوید. در مرکز بازی درمانی طراوت در غرب تهران، با راهنمایی یک درمانگر باتجربه و با طراحی بازی های مختلف و موسیقی درمانی و هنردرمانی ابزارهایی بسیار با ارزش برای کمک به آسیب های پنهان در نظر گرفته شده اند.
در مرکز توانبخشی طراوت در غرب تهران (تهرانسر) بازی ها در بازی درمانی برای کودکان و بزرگسالان متناسب با نیازهای خاص فرد تنظیم شده و به عنوان مکملی بسیار اعجاب انگیز در کنار سایر درمان ها و داروها استفاده می شود.
جمع بندی
در این مطلب به بازی درمانی چیست؟ و چرا بایستی به آن توجه کرد اشاره کردیم. در واقع بازی درمانی امروزه نوعی روش درمانی است که نه تنها برای کشف بلکه برای مقابله با مسائل روانشناختی از آن استفاده می کنند. این درمان بخصوص برای کودکان یا به تنهایی یا با سایر روش های داروئی و درمانی استفاده می شود. شما برای این که از بازی درمانی نتیجه بهتری بگیرید می توانید با مشاوران باتجربه ما در مرکز توانبخشی طراوت تهرانسر در ارتباط بمانید.
سلام مرکز شما بازی درمانی هم انجام میده؟
با سلام
بله بازی درمانی هم داریم