کودک ۶ ساله در سنی قرار دارد که باید به درستی کلمات را تلفظ کند و با دیگران از طریق گفتار ارتباط برقرار کند. کودکان ۶ ساله ای که چنین مهارت هایی ندارند نیاز به گفتاردرمانی دارند و زیر نظر متخصص کم کم مهارت های زبانی، گفتاری و ارتباطی کودک بهبود پیدا می کند. گفتاردرمانی کودک ۶ ساله در کنار رفع مشکلاتی که در حال حاضر دارند به رشد ارتباطی در آینده کودک می پردازد و فردی با اعتماد به نفس را تحویل اجتماع می دهد. در ادامه بیشتر در مورد گفتاردرمانی کودک ۶ ساله و روش های درمانی گفتار درمانی می پردازیم.

گفتاردرمانی کودک ۶ ساله

بر طبق روانشناسی کودک ۴ تا ۶ ساله این کودکان در سنی قرار دارند که باید خود را برای ورود به محیط مدرسه آماده کنند. کودک باید در مدرسه ارتباطات قوی داشته باشد و بتواند با کودکان دیگر تعامل داشته باشد. همچنین باید بتواند با زبان و گفتار به معلمان و همکلاسی ها صحبت های خود را بفهماند. البته در برخی مواقع کودکان ۶ ساله دچار لکنت زبان، اختلالات تلفظ، تاخیر در شروع گفتار و … هستند که حتما احتیاج به گفتاردرمانی دارند زیرا بر روند تحصیل و اعتماد به نفس کودک اختلال ایجاد می کند. گفتار درمانان با شناسایی مشکل با یک برنامه دقیق و مناسب به درمان مشکلات کودک می پردازند و همچنین در کنار گفتاردرمانان حضور و تشویق والدین برای کودک یک موهبت بزرگ است و او را در روند درمان ثابت قدم می کند.

اهمیت گفتار درمانی برای کودک ۶ ساله

در دوران ۶ سالگی رشد زبانی و ارتباطی کودک بسیار با اهمیت می باشد و برای ورود به مراحل جدید زندگی مانند مهد و مدرسه مهم می باشد که کودک توانایی برقراری ارتباط را داشته باشد تا در یادگیری دروس و روابط اجتماعی دچار مشکل نشود. اهمیت گفتاردرمانی کودک ۶ ساله عبارتند از:

کودکانی که مشکل تلفظ برخی صداها و کلمات را دارند با انجام گفتاردرمانی روان تر و واضح تر صحبت می کنند.

کودک درک بهتری از زبان و دستور زبان خواهد داشت و گفتاردرمان دایره لغات کودک را افزایش می دهد و کو.دک به مرور با کلمات پیچیده جمله می سازد.

کودکان ۶ ساله ای که نمی توانند با کلام ارتباط بگیرند و منزوی هستند و حس خجالت در جمع دارند، می توانند با گفتاردرمانی با این مشکلات مقابله کنند و در رابطه با همسالان خود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.

اختلالاتی مانند لکنت، تأخیر در گفتار یا مشکلات زبانی پیچیده اگر در زمان مناسب درمان  نشوند مشکلات جدی تری را رقم می زنند و گفتاردرمانی در این سن برای رفع این اختلالات بهترین زمان است.

کودکی که مهارت‌ های زبانی و گفتاری قوی ای دارد در آینده موفق تر است. گفتاردرمانان با روش های مختلف و به روزی این مهارت ها را در کودک تقویت می کنند.

گفتاردرمانی کودک 6 ساله
گفتاردرمانی کودک ۶ ساله

علائم نیاز به گفتاردرمانی کودک ۶ ساله

از جمله علائمی که در کودک ۶ ساله دیده می شود و نشان می دهد کودک احتیاج به گفتار درمانی دارد عبارتند از:

  • کودک نمی‌تواند برخی از صداها را به درستی ادا کند و دیگران صحبت های او را درک می کنند.
  • کودک در ۶ سالگی جملات ساده و کوتاه می گوید و دیرتر از همسالانش شروع به صحبت می کند.
  • مکث طولانی در حین صحبت و تکرار بیش از حد کلمات و کشیدن صداها در هنگام صحبت مشاهده شود.
  • کودک قادر به فهمیدن دستورالعمل ‌ها، سوالات یا مفاهیم پیچیده نیست.
  • در حین مکالمه از تعداد کلمات کمی استفاده می کند و دائما آنها را تکرار می کند.
  • کودک درخواست های خود را نمی تواند واضح بیان کند و به همین دلیل اکثرا ناامید و عصبانی است.
  • در هنگام مکالمه حواس پرت است و به سوال ها جواب نمی دهد و در بحث های گروهی شرکت نمی کند.
  • داشتن صدای گرفته، خشن یا صدایی که نشان ‌دهنده مشکل در تارهای صوتی باشد.
  • کودک در برقراری ارتباط در جمع های دوستانه ناتوان است و از دوستان خود دوری می کند.

تمرینات کاربردی در منزل برای بهبود گفتار و زبان در کودکان

تمرینات خانگی برای بهبود گفتار و زبان در گفتاردرمانی کودک ۶ ساله باید در کنار جلسات گفتاردرمانی انجام شود. این تمرینات عبارتند از:

تمرین برای تقویت تلفظ

تقویت تلفظ در منزل قابل انجام است و باید در منزل کلماتی را تمرین کنید که کودک در تلفظ آنها دچار مشکل است. همچنین می توانید از تصاویر استفاده کنید تا برای کودک جذاب باشد و میل او به تمرین را بیشتر کند. همچنین کودک را جلوی آینه بنشانید و بخواهید به شما نگاه کند و نحوه حرکت زبان، لب ها و دهان را به او نشان دهید و بخواهید حرکات شما را تقلید کند و به تکرار صداها بپردازد.

همچنین بازی حدس کلمه نیز کمک کننده می باشد و یک کلمه را با صدای آهسته تلفظ کنید و بخواهید کودک کلمه را حدس بزند و خود تلفظ کند. در هنگام تلفظ اگر اشتباهی صورت گرفت آن را تصحیح کرده و به تکرار دوباره آن تشویق نمایید.

توجه داشته باشید تمرین ها کوتاه و مداوم باشد تا کودک خسته نشود و نتیجه بهتری در پی داشته باشد.

گسترش دایره واژگان

طبق گفتاردرمانی کودک ۶ ساله باید برای بهبود ارتباطات و درک بهتر زبان، دایره واژگان کودک را افزایش داد. به صورت روزانه کلمات جدید به کودک آموزش دهید. کلمه های زیادی در طول روز آموزش ندهید و بین ۳ تا ۵ کلمه باشد و در مورد هر کدام توضیح دهید و مثال های جذاب بزنید تا در ذهن کودک ۶ ساله ثبت شود. بازی کلمه یابی نیز موثر است به این صورت که بخواهید با حرف آ کلمه بگوید. کتاب های تصویری برای کودک بخوانید و با سوال کردن در مورد تصاویر از او بخواهید توضیحات بیشتری بدهد و با او به گفتگو در مورد فعالیت های روزمره بپردازید تا کلمات یاد گرفته را در موقعیت های مختلف به کار ببرد.

تمرینات برای تقویت درک زبان

با تقویت درک زبان به کودک کمک می ‌کنید تا مفاهیم پیچیده ‌تر را بهتر درک کند. والدین در خانه می توانند از کودک کارهای چند مرحله ای بخواهند مثلا به او بگویند ” اول مداد را بردار، بعد دفتر را باز کن و یک خط بکش. ” با انجام این تکنیک کودک شروع به پردازش اطلاعات می کند و مهارت گوش دادن در او تقویت می شود. این تمرین مهارت گوش دادن و پردازش اطلاعات را تقویت می‌کند.

با توجه به تکنیک های گفتاردرمانی کودک ۶ ساله در هنگام داستان خواندن از کودک سوالات مرتبطی بپرسید تا به تحلیل و تفکر در مورد داستان بپردازد و با صبر و حوصله به حرف های او گوش دهید و بعد شروع به تشویق کودک نمایید. نقش تشویق در تقویت درک زبان زیاد است و او را بیشتر به یادگیری ترغیب می کند.

تمرینات برای بهبود روانی گفتار

کودک ۶ ساله ای که گفتار روانی ندارد و نمی تواند جملات پیوسته بدون مکث بگوید باید از روش های گفتار برای او استفاده کرد. در این روش والدین از کودک بخواهند تا قصه تعریف کند و مکث ها و تکرار کلمات را نادیده گرفته و با تشویق کردن او را به ادامه دادن ترغیب نمایید. با داستان گویی کودک او به مرور بر روی گفتارش تمرکز بیشتری خواهد کرد و گفتاری روان خواهد داشت.

همچنین برای این منظور می توانید بازی سوال و پاسخ سریع را با کودک انجام دهید. به این صورت که از کودک سوال پرسیده و سریع کودک به شما جواب دهد. با این کار مکث های کودک کاهش می یابد و روان تر صحبت می کند. انجام مکالمات روزمره به کودک امکان ساخت جملات طولانی را می دهد و قطع نکردن حرف کودک به او نشان می دهد که چقدر حرف های او برای شما مهم است.

تمرین برای تقویت صدای طبیعی

تمرین برای بهبود صدای طبیعی کودک بر اساس گفتاردرمانی کودک ۶ ساله به بهبود کیفیت صدا، تقویت کنترل تنفسی، انعطاف‌ پذیری و اعتماد به نفس کودک می‌انجامد. خواندن شعر و سرود صدای کودک را آزاد می کند و و واضح تر حرف می زند و همچنین باعث تقویت تنفس و کنترل بهتر تارهای صوتی می ‌شود. همچنین برای تقویت قدرت بیان و انعطاف پذیری صدا از کودک بخواهید صدای گاو، گنجشک و … را تقلید کند. تمرینات تنفسی نیز بسیار برای تقویت صدا مناسب می باشد و می توان صدا را کنترل نمود. تفاوت صدا را کودک با بلند صحبت کردن، آرام صحبت کردن و … می تواند درک کند و یاد بگیرد در هر موقعیت چگونه از صدای خود استفاده کند.

گفتاردرمانی کودک 6 ساله
گفتاردرمانی کودک ۶ ساله

چه زمانی کودک ۶ ساله نیاز به گفتار درمانی دارد؟

زمانی نیاز به گفتاردرمانی کودک ۶ ساله مشخص می شود که کودک متناسب با سنش مهارت های گفتاری و زبانی نداشته باشد. تلفظ نادرست صداها، لکنت زبان، تأخیر در شروع گفتار یا استفاده از جملات بسیار ساده از مشکلات گفتاری و زبانی است که حتما باید زیر نظر متخصص درمان شود. همچنین کودک ۶ ساله ای که نتواند با کودکان هم سن خود ارتباط بگیرد و در انزوا به سر ببرد حتما باید زیر نظر گفتاردرمان قرار گیرد.

مشاهده ناامیدی و اضطراب در کودک و عدم توانایی در حرکت لب ها، زبان یا فک نیز به درمان حرفه ای نیاز دارد. مداخله به موقع و شروع درمان در این سن می‌تواند به رشد مهارت ‌های ارتباطی و اجتماعی کودک کمک کند.

گفتار درمانی در کودک ۶ ساله به چه شکل انجام می شود؟

گفتاردرمانی کودک ۶ ساله توسط گفتاردرمان انجام می شود و او ابتدا کودک را مورد ارزیابی قرار می دهد و سپس با تشخیص اختلال کودک شروع به تدوین یک برنامه مناسب با توجه به شرایط کودک می نماید. جلسات گفتاردرمانی معمولاً به صورت هفتگی و در محیطی آرام و دوستانه با بازی و فعالیت های تعاملی برگزار می‌شود. گفتاردرمانی کودک ۶ ساله به صورت های زیر انجام می شود:

انجام بازی‌ های کلامی مانند بازی با عروسک ‌ها، انجام پازل‌ های کلامی یا بازی ‌های شبیه‌ سازی (مثل فروشگاه بازی یا بیمارستان) به کودک کمک می ‌کند تا واژه‌ ها و جملات جدید را یاد بگیرد و از آن‌ها استفاده کند.

تمرین های تلفظی نیز توسط گفتاردرمان برای تلفظ درست کلمات انجام می شود و شامل تمرین بر روی صداهای خاص یا تکرار کلمات و جملات با اصلاح تلفظ می شود.

از طریق تمرینات داستان‌ گویی یا پرسش و پاسخ، کودک یاد می ‌گیرد که مفهوم کلمات و جملات را بهتر درک کند و ارتباط مؤثرتری برقرار نماید. همچنین با نشان دادن تصاویر دایره واژگان کودک را افزایش می دهد.

برای کودکان با مشکلات در ارتباطات اجتماعی، تمرین‌ هایی در زمینه استفاده صحیح از زبان در موقعیت ‌های مختلف اجتماعی مثل یاد دادن نحوه شروع و پایان مکالمه انجام می‌ شود.

والدین نقش اساسی در موفقیت گفتاردرمانی دارند و تکنیک ها و تمریناتی را گفتاردرمانان به والدین آموزش می دهند تا در خانه نیز مهارت های خود را تقویت نمایند. همچنین والدین با فراهم کردن فضایی آرام و مثبت به تشویق کودک پرداخته و اعتماد به نفس او را افزایش می دهند.

مرکز گفتار درمانی تخصصی کودکان

هدف از گفتاردرمانی کودک ۶ ساله تقویت مهارت‌ های زبانی است تا کودک بتواند به‌ طور طبیعی با دیگران ارتباط برقرار کند و چه بسا بهتر است به مراکز معتبر در این زمینه مراجعه کرد. مرکز گفتاردرمانی طراوت در تهرانسر خدمات گسترده ‌ای برای کودکان و بزرگسالان ارائه می‌ دهد.

 این کلینیک به درمان اختلالات گفتار، زبان، تلفظ، لکنت، تاخیر گفتاری و مشکلات یادگیری پرداخته خواهد شد و از روش های نوین و جدید اختلالات کودک را برطرف می نماید. در این مرکز روانشناسی کودک تهرانسر، گفتاردرمانی و کاردرمانی انجام می شود و شما می توانید برای اینکه کودکتان آینده ای درخشان داشته باشند و به فرد موفقی در جامعه تبدیل شوند به این کلینیک مراجعه نمایید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *