حتما در زندگی شخصی خود با کودکان حرف گوش نکن زیادی برخورد داشته اید که به حرف های والدین خود گوش نمی دهند و همچنین در مدرسه و دیگر مکان های آموزشی به خواسته ها و درخواست هایی که می شود توجهی ندارند. حرف گوش نکردن کودکان به دلیل نیاز به استقلال، کمبود توجه و عدم ارتباطات موثر با بزرگترها اتفاق می افتد. در این مواقع باید درست ترین رفتار با کودک حرف گوش نکن را در پیش گرفت. در این مواقع والدین باید ارتباطات موثر ایجاد کنند، محدودیت ها را مورد بررسی قرار داده و از الگوهای مثبت برای بهبود رفتار کودک استفاده نمایند. برای برخورد با این کودکان باید صبر و حوصله خود را افزایش داد و انعطاف پذیر بود.
علتهای بیتوجهی کودک به دستورات والدین
کودکان استقلال طلب می باشند و در صورتی که از طرف والدین و اطرافیان خود بی توجهی ببینند گوش کردن به خواسته های بزرگترها برای آنها بی اهمیت خواهد بود.
چرا کودکان گاهی حرف گوش نمیکنند؟
عوامل درونی و بیرونی زیادی وجود دارد که موجب سرپیچی کودک می شود. در برخی موارد حرف گوش نکردن از نشانه های رشد طبیعی اوست و نمایانگر نیاز به استقلال کودک است. همچنین کمبود توجه از طرف نزدیکان ناتوانی در درک کامل خواسته ها، احساس خستگی یا تحریک پذیری نیز می توانند به نافرمانی منجر شوند.
بی توجهی کودک به دستورات می تواند ناشی از مشکلات ارتباطی میان والدین و کودک باشد. در صورتی که والدین از روش های نامناسبی برای ارائه دستورات خود استفاده کنند یا در رفتار آنها تناقضی وجود داشته باشد، کودک حرف گوش نکردن را در پی می گیرد.
نقش سن و مرحله رشدی در نافرمانی کودک
سن و مرحله رشدی کودک نیز در رفتار او تاثیر دارد و قابلیت پذیرش برخی دستورات را ندارد. کودک در سنین مختلف نیازهای متفاوتی دارد. به طور مثال کودکان ۲ و ۳ ساله بر طبق روانشناسی کودکان ۲ تا ۳ ساله به دنبال استقلال و شناخت اطراف هستند و والدین رفتار با کودک حرف گوش نکن را باید یاد می گیرند. در دوره سنی ورود به مراکز آموزشی (پیشدبستانی و دبستان) کودک قوانین را درک می کند اما امکان حرف گوش دادن او هنوز وجود دارد. زیرا او هنوز قادر به کنترل هیجانات خود نیست و در تمرکز طولانی مدت ناتوان است. همچنین در دوران نوجوانی که سن بلوغ کودک است با این دست سرپیچی ها بیشتر رو به رو خواهید شد. احساس استقلال طلبی و تغییرات هورمونی از دلایل بروز حرف گوش نکردن در این سن است.
تأثیر محیط و رفتارهای والدین بر بیتوجهی کودک
محیط خانوادگی و رفتارهای والدین تأثیرگذارترین بر رفتار کودکان هستند. کودکی که در محیطی متشنج زندگی می کند و تناقض در رفتار والدین می بیند بی توجهی بیشتری خواهد داشت و سردرگم می شود. اگر والدین گاهی اوقات با صدای بلند و گاهی با ملایمت دستوراتی بدهند یا در مورد انجام دادن یا ندادن یک کار تصمیم های متفاوت بگیرند، کودک به سختی می تواند بفهمد که والدین چه انتظاری از او دارند.
همچنین کودکانی که والدین سخت گیر و کنترل گر دارند نیز بیشتر نافرمانی از خود نشان می دهند. حتی والدینی که حد و مرزی برای کودک تعیین نمی کنند و رفتار ملایمی از خود نشان می دهند نیز موجب بی توجهی کودک به حرف ها و سخنان خود می شوند.
محیطی که کودک در آن رشد می کند باید امن باشد و والدین رفتاری حمایت گونه داشته باشند. تشویق و پاداش دادن به رفتارهای مثبت کودک، تقویت ارتباطات و احترام به نیازهای کودک از رفتار با کودک حرف گوش نکن است که بهبود رفتار او کمک می کند.
روشهای مؤثر برای رفتار با کودک حرف گوش نکن
والدین روش های مثبت زیادی می توانند انجام دهند تا کودک از نافرمانی کردن دست بردارد. با روشها مثبت بهبودی رفتار کودک را شاهد خواهید بود. از روش های مثبت تربیتی می توان به تشویق به جای تنبیه، تقویت رفتارهای مثبت و … اشاره کرد که در نتیجه اعتماد به نفس کودک را در پی دارد و رابطه بین والد و کودک بهتر خواهد شد.
استفاده از تقویت مثبت برای بهبود رفتار کودک
تقویت مثبت برای بهبود رفتار با کودک حرف گوش نکن بهترین گزینه است. در این روش کودک را با تشویق کردن و جایزه دادن به سمت رفتارهای مثبت سوق می دهند. پاداشها می تواند یک جمله محبت آمیز یا تشویقی باشد یا حتی زمان بیشتری برای بازی به او دهید.
در کودکان بزرگتر نیز این تشویق ها می تواند شامل نیازهای او مانند لوازم مدرسه جذاب و … شود. با انجام این روش ها کودک به جای تمرکز بر کارهای اشتباه شروع به انجام کارهای مثبت می کند تا شما را خوشحال نماید و در نتیجه رابطه بین کودک و والدین شیرین تر خواهد شد.
چگونه میتوان از روشهای تربیتی صحیح برای جلب توجه کودک استفاده کرد؟
والدین ابتدا خود باید رفتار با کودک حرف گوش نکن و روش های تربیتی درست را بلد باشد و با کودک حرف های صمیمانه و مهربانه بزنند تا توجه کودک را به خود جلب کنند.
ارتباطات چشمی در ارتباط برقرار کردن بسیار مهم می باشد و می توانید با صدای آرام از کودک خواسته های خود را بخواهید. والدین خود الگو کودک هستند و باید رفتارهای مناسبی ازخود نشان دهند تا کودک یاد بگیرد. والدی که به اصول پایبند است و با احترام رفتار می کند، کودک خود را نیز ترغیب به این کار می کند.
تکنیکهای مؤثر برای ایجاد ارتباط بهتر با کودک نافرمان
به حرف های کودک گوش دادن، ایجاد فضای امن و همدلی از تکنیک های موثر برای کودک نافرمان می باشد که کودک با حرف زدن می تواند احساسات منفی را از خود دور سازد. حتما به کودک نشان دهید که به حرف های او گوش می کنید و فرد مهم زندگی شما می باشد و حمایت گونه با او رفتار کنید. روتین مشخصی را برای کودک برنامه ریزی کنید و با او بازی کنید و داستان های مناسب سن او تعریف کنید. با انجام این کارهای کودک به یادگیری علاقه نشان می دهد و قوانین را درک می کند.
راهکارهای روانشناسی برای رفتار با کودک حرف گوش نکن
روانشناسی رهکارهای موثری برای رفتار با کودک حرف گوش نکن ارائه می دهد که به بهبود رفتارهای مثبت و مسئولانه او کمک می کند و می تواند ارزش کارهایی که انجام می دهد را درک کند.
چگونه اعتماد به نفس و مسئولیتپذیری را در کودک تقویت کنیم؟
افزایش اعتماد به نفس و برانگیختن حس مسئولیتپذیری به تربیت یک کودک نافرمان کمک می کنند. والدین باید با تشویق کردن کودک به تلاش و محول کردن وظایفی که برای سن او مناسب است اعتماد به نفس او را افزایش دهند. به کودک فرصت تصنین گیری بدهید و به انجام مسئولیت های ساده او را تشویق کمید. منظور از مسولیت های ساده مرتب کردن اسباب بازی ها، کمک به مادر در کارهای خانه و … می شود. در صورتی که کارهای کودک نتیجه ی نهایی هم نداشت کودک را به خاطر تلاشی که کرد تشویق نمایید تا اعتماد به نفس او کاهش پیدا نکند.
اهمیت صبر و گفتگو در بهبود رفتار کودک
والدین در قبال کودک باید صبر و حوصله زیادی داشته باشند به او زمان مناسب برای گفتگو دهند و از بروز واکنش های عصبی بپرهیزند. صحبت کردن با کودک به والدین کمک می کند تا درک بهتری از مشکل داشته باشند و همچنین کودک بتواند احساسات و تگرانی ها را به خوبی بروز دهد. با این کار توجه خود را به کودک نشان داده اید و رفتار با کودک خرف گوش نکن را آموخته اید. در کودکان نافرمان و حرف گوش نکن همدلی را به جای سرزنش انتخاب کنید و با یکدیگر به دنبال راه حل مشکل یاشید.
چگونه با تعیین مرزهای مشخص میتوان به کودک نظم داد؟
تعیین مرزهای مشخص در تربیت کودک یک اصل مهم است و با قانون مندی کودک رفتارهای درست از غلط را تشخیص می دهد و می داند نباید پا فراتر از قوانین گذاشت. والدین باید مرزها و قوانین را واضح بیان کنند تا کودک به درک درستی برسد و از پیامدهایی که نقض قوانین دارد مطلع شود. ثبات در اجرای قوانین و اعمال پیوسته آن توسط والدین بسیار مهم است و باعث می شود تا کودک قوانین را جدی بگیرد و دچار سردرگمی نشود. البته بهتر است دلایل پشت قوانین به کودک گفته شود تا با درک بهتری بتواند آن ها را رعایت کند. بعد از رعایت قوانین نیز احتیاج به تشویق وجود دارد و کودک با تشویق کردن کلامی به کار درست خود پی می برد.
مراجعه به مشاوره و روانشناس برای مشکلات رفتاری کودکان
مشکلات رفتاری کودک(نافرمانی، پرخاشگری یا مشکلات ارتباطی) اگر با تکنیک هایی مثل صحبت کردن، تشویق کردن و … برطرف نشد مراجعه به مشاوره و روانشناس می تواند کارآمد باشد. با کمک روانشناس به علت ریشه رفتارها پی می برید و روش های موثری را برای بهبودی رفتار با کودک حرف گوش نکن را در پیش خواهید گرفت.
چه زمانی باید به روانشناس کودک مراجعه کرد؟
در زمانی که کودک بیش از اندازه دچار مشکلات رفتاری باشد مراجعه به روانشناس کودک غرب تهران پیشنهاد می شود. پرخاشگری شدید، ناتوانی در تمرکز و توجه، اضطراب یا افسردگی و همچنین عدم توانایی در پیروی از قوانین و دستورات اگر در حد زیادی در کودک دیده شود تاثیر منفی بر زندگی کودک می گذارد. والدین در صورتی که تغییرات خلق و خو و رفتارهای او را پایدار دیدند حتما باید به روانشناس مراجعه کنند. در غیر این صورت مشکلاتی در مدرسه و با همسالان خود خواهند داشت که ممکن است دردسر آفرین باشد.
نقش جلسات مشاوره در بهبود رفتار با کودک حرف گوش نکن
حضور کودک و والدین در جلسات مشاوره بسیار بر رفتار با کودک حرف گوش نکن موثر است و در این جلسات بهتر می توان مشکلات رفتاری را درک کرد و روانشناسان از تکنیک های بازی درمانی، فعالیت های هنری و گفت و گو های تخصصی برای بروز احساسات کودک کمک می گیرند و بعد از فهمیدن کامل مشکلات و دلایل پشت آن، درمان را آغاز می کنند. والدین نیز توسط روانشناس توجیه می شوند و راهکارهای روانشناسانه به آنها ارائه می شود. تکنیک های مثبت انضباطی ، بهبود مهارت های ارتباطی و ایجاد محیطی پایدار و امن برای رشد کودک از راهکارهای روانشناس کودک می باشد و جلسات مشاوره برای رفع رفتارها و نافرمانی های کودک نیست بلکه رشد عاطفی و اجتماعی را افزایش می دهد.
خدمات روانشناسی و تربیتی در غرب تهران برای رفتار با کودک حرف گوش نکن
خدمات روانشناسی و تربیتی در غرب تهران برای کودکان نافرمان شامل برنامه های تخصصی و حرفه ای است که به والدین و کودکان کمک می کند تا با چالش های رفتاری بهتر کنار بیایند. این خدمات توسط مراکز مشاوره و روانشناسی ارائه می شوند و به مسائل رفتاری کودکان مانند نافرمانی، پرخاشگری و مشکلات ارتباطی میپردازند.
مرکز مشاوره روانشناسی کودک در تهرانسر
در منطقه تهرانسر کلینیک طراوت غرب تهران وجود دارد که از مراکز به روز روانشناسی است که با تیمی از متخصصان روانشناسی کودک و نوجوان به درمان مشکلات رفتاری کودکان می پردازند و در این کلینیک روش هایی مانند بازی درمانی، فعالیت های هنری و مشاوره فردی برای کمک به کودکان صورت می گیرد.
مرکز مشاوره طراوت برای رفع مشکلات رفتاری کودکان به والدین برنامه های مشاوره خانوادگی و فردی ارائه می دهد تا با روش های علمی و مؤثر رفتار و ارتباطات خانوادگی بهبود پیدا کند.
سوالات متداول
چه زمانی باید نگران رفتار نافرمانی کودک باشیم؟
وقتی که این رفتارها به صورت طولانی مدت ادامه داشته باشند باید نگران کودک بود. زیرا در روابط کودک با همسالان و عملکرد تحصیلی و زندگی او تاثیرات منفی زیادی دارد.
چگونه میتوانیم کودک را بدون استفاده از تنبیه به حرف گوش کردن وادار کنیم؟
با روش های تربیتی مثبت می توان کودک را بدون تنبیه به حرف گوش کردن ترغیب نمود. تشویق کردن کلامی و حتی جایزه دادن به کودک، گفتگوی با صبر و حوصله و حرف زدن حمایت گرانه و بدون پرخاشگری والد به کودک در حرف گوش کردن کمک می کند.
بهترین روشهای تربیتی برای رفتار با کودک حرف گوش نکن چیست؟
بهترین روشهای تربیتی برای کودکان نافرمان شامل استفاده از تکنیکهای مثبت و غیرتنبیهی است. از جمله این روشها میتوان به استفاده از تقویت مثبت اشاره کرد که به واسطه آن رفتارهای مثبت کودک تقویت میشوند. تعیین مرزهای مشخص و توضیح دلایل پشت قوانین نیز به کودک کمک میکند تا بفهمد چرا باید از دستورات پیروی کند.
در رفتار با کودک حرف گوش نکن والد باید ثبات رفتاری داشته باشد و قوانین را به شکل درست، البته به دور از تنبیه و با تکنیبک های مثبت حمایتگرانه اجرا کند. لازم به ذکر است که والدین قبل از آن باید دلایل پشت قوانین را کامل توضیح دهند تا کودک درک درستی را از قوانین و نظم و انضباط به دست آورد.
بدون دیدگاه