امروزه پر حرفی در کودکان یک امر طبیعی است و اکثر خانواده ها با این معضل دست و پنجه نرم می کنند. کودکان پرحرف علاقه به معاشرت کردن دارند و خواسته پدر و مادر از اینکه کودک ساکت باشد در درازمدت منجر به کاهش اعتماد به نفس کودک می شود و مشکلاتی در شخصیت و زندگی فردی وی ایجاد می کند. باید بدانید برای جلوگیری از آسیب ها باید به حرف کودک خود گوش دهید و با اصلاح صحبت های کودک به درست حرف زدن کودک کمک نمایید. در این مقاله ما قصد داریم با روانشناسی پر حرفی کودکان به طور کاملا علمی و دقیق، علت پر حرفی کودکان و راهکارهای رفع این مشکل را بررسی کنیم. پس همراه ما باشید.
پر حرفی کودکان نشانه ای از رشد یا مشکلی رفتاری است؟
در واقع خیر. بر اساس روانشناسی پر حرفی کودکان، پر حرفی کودکان نمایانگر رشد سالم کودک است و هیچ گونه مشکلی در وجود کودک نیست تا نگران کننده باشد. مثلا کودک در دوره پیش دبستانی و اوایل دبستان کنجکاو می باشد و دوست دارد محیط اطراف خود را بهتر بشناسد. اما اگر این کنجکاوی و پر حرفی و سوالات بیش از حد معمول باشد باید به صورت ریشه ای درمان شود. زیرا نشان دهنده مشکلات روانی و رفتاری است. صحبت با روانشناسان کودک در مورد این موضوعات بسیار کمک کننده می باشد.
پر حرفی کودکان : طبیعی یا نیازمند توجه خاص؟
پر حرفی همیشه نیاز به توجه خاص ندارد و کاملاً طبیعی است و نمایانگر رشد زبانی و اجتماعی کودکان می باشد. کودک با حرف زدن زیاد نشان می دهد که اعتماد به نفس بالایی دارد و در آینده، آینده ای درخشانی را برای خود رقم می زند و می تواند در اجتماع کارهای زیادی انجام دهد. البته این کودکان به حرف والدین توجه ویژه ای دارند و با صحبت کردن می توان کارهای آزار دهنده ای چون قطع نکردن حرف دیگران و … را به آنها آموزش داد. در صورت ادامه دار بودن پر حرفی و توجه نداشتن به حرف والدین بهترین کار مراجعه به مرکز روانشناسی طراوت است.
پر حرفی کودکان به عنوان نشانهای از هوش بالای کودک
این احتمال را نیز می توان در نظر داشت که پر حرفی نشانه ای از هوش بالای کودک باشد. داشتن هوش بالا موجب کنجکاوی کودک می شود و علاقه او به سوال پرسیدن، سر درآوردن در همه کارها و … زیادتر خواهد بود. البته در کنار اینها شخصیت فردی، محیط خانوادگی و … در پر حرفی تاثیر دارند.
دلایل از دید روانشناسی پر حرفی کودکان
در ادامه این دلایل را به طور ویژه بررسی خواهیم کرد و خواهیم دید که از دید روانشناسی پر حرفی کودکان این مشکل چه دلایلی دارد.
نیاز به توجه و تأیید از سوی والدین
کودکان به دنبال تایید پدر و مادر خود هستند و دوست دارند مورد توجه قرار گیرند. این توجه موجب امنیت کودک می شود و به او حس ارزشمندی می دهد. در صورتی که والدین توجه کافی به کودک ندهند کودک با پر حرفی می خواهد توجه والدین را جلب کند.
در واقع به علت مشغله های کاری والدین و درگیری های روزمره، نیازهای عاطفی کودک، برطرف نمی شود و در نتیجه وضعیت کودک بدتر خواهد شد. این کوتاهی والدین صدمات جبران ناپذیری دارد و باید در هنگام مشاهده این رفتار زمان خاصی را به کودک اختصاص دهید و به حرف های او گوش دهید و بخواهید از رویدادهای روز صحبت کند. تایید حرف های کودک، ابراز محبت و توجه به کاهش پر حرفی کودک می انجامد.
انرژی بیش از حد و عدم توانایی در مدیریت آن
کودکان به طور کلی پر انرژی هستند و احتیاج دارند از راه های مختلفی چون ورزش کردن، بازی و … انرژی خود را تخلیه کنند. انرژی کودک اگر تخلیه نشود شاهد پر حرفی کودک خواهیم بود. بهتر است زمان مناسبی را برای کلاس های ورزشی کودک خود در نظر بگیرید تا بی قراری و پر حرفی کودکان کاهش پیدا کند.
کودک دوست دارد با دوستان و حتی والدین خود بازی کند و با سرکوب کردن این احساس ناسازگاری کودک شروع می شود. بازی با دوستان و قرار گرفتن در محیط بیرون رفتارهای اجتماعی او را بهتر خواهد کرد و خواب راحت و آرامی را شاهد خواهید بود. فقط توجه داشته باشید به کودک زمان استراحت باید داده شود تا تعادل رفتاری صورت گیرد.
اضطراب و فشارهای روانی
استرس و اضطراب از دلایل دیگر از نظر روانشناسی پر حرفی کودکان می باشد که تمرکزی بر فعالیت های خود ندارند و با پر حرفی می خواهند این احساسات را تخلیه کنند. در برخی موارد این پر حرفی برای کودک آرامش به همراه دارد و کودکانی که در معرض دعواهای والدین، تغییر محل سکونت، مدرسه و … قرار دارند استرس و اضطراب بالایی دارند و در نتیجه این فشارها به پر حرفی روی می آورند.
در اینجا والد آگاه باید با توجه به نشانه هایی چون بی قراری، ناخن جویدن و … به کاهش اضطراب کودک کمک نماید. با رفتارهای دوستانه می توانید با کودک صحبت کنید و مشکل به وجود آمده را مدیریت کنید. در صورتی که علایم و نشانه های از استرس و اضطراب را در کودک مشاهده می کنید حتما به روان شناس کودک مراجعه نمایید.
مشکلات تمرکز و بیشفعالی
بیش فعالی و اختلال تمرکز نیز از دلایل دیگر است و در چندین سال اخیر بیماری بیش فعالی در کودکان بسیار زیاد شده است و موجب پر حرفی و جنب و جوش بیشتر شده است و تمرکز کودک را هدف قرار داده است. این کودکان الویت اول خود هستند و بدون در نظر گرفتن دیگران شروع به صحبت می کنند که این کار در اجتماع مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
مثلا در مدرسه بدون اجازه از معلم صحبت کردن، بی توجهی آن ها را به کلاس درس نشان می دهد. برای درمان بیش فعالی و اختلال تمرکز باید یک تیم که شامل معلم، والدین و روانشناس کودک می شود با هم همکاری داشته باشند. درمان های رفتاری، آموزش مهارت های اجتماعی و استفاده از تکنیک های مدیریت زمان و تمرکز به کنترل پر حرفی کمک می کنند.
راهکارهای عملی برای مدیریت پر حرفی کودکان
اما چه راهکارهای علمی برای رفع پر حرفی بیش از حد کودکان وجود دارد؟ راهکارهای علمی و دقیق از دید روانشناسی پر حرفی کودکان به شرح زیر است:
تشویق به گوش دادن فعال و یادگیری مکالمه دو طرفه
کودک باید گوش کردن را یاد بگیرد و با آموزش مهارت گوش دادن و حرف زدن دو طرفه به او یاد می دهید که فقط نباید یک نفر حرف بزند. با بازی های مختلفی مانند پرسش و پاسخ و… می توانید مهارت گوش دادن کودک را تقویت کنید.
با انجام این قبیل بازی ها کودک یاد می گیرد در هنگام صحبت با یک بزرگتر توجه نشان دهد. مثلا بعد از صحبت با پدر بزرگ از او بپرسید که چه چیزی شنیدی؟ با این پرسش ها کودک به صحبت های اطرافیان بیشتر توجه می کند.
چگونه با کودک به درستی درباره پر حرفیاش صحبت کنیم؟
کودکان افراد زودرنج و حساسی هستند و در هنگام مکالمه با آنها باید به این موضوع دقت نمود. برای رفع پر حرفی اول باید والدین درست صحبت کردن را یاد بگیرند و با حرف های مثبت و حمایت گرانه با او حرف بزنند. ابتدا یک زمان مناسب و محیطی آرام را انتخاب کنید و حرف های تشویق کننده به دور از سرکوب را انتخاب نمایید و بگذارید کودک صحبت های خود را آغاز کند.
در ادامه شما با ملاطفت به او بگویید که حرف زدن یک نفره کودک امکان پذیر نیست و خسته کننده خواهد بود و باید به حرف های دیگران نیز گوش داد. انجام چند باره این حرکت به کودک کمک خواهد نمود. همچنین می توانید کتاب های داستانی آموزشی پر حرفی را برای کودک بازگو کنید.
فعالیتهایی برای تخلیه انرژی
ورزش کردن و بازی با همسالان به کودک با تخلیه انرژی در بهبود پر حرفی کمک می کند. وظیفه والدین محیا کردن محیطی مناسب برای فعالیت های فیزیکی است و بهتر است ورزش هایی مانند دویدن، فوتبال، بسکتبال و بازی های گروهی انجام گیرد و باید بدانید که این ورزش ها به متنرکز بودن کودک نیز کمک به سزایی می کند. شنا و دوچرخه سواری نیز تحرک بالایی برای کودک دارد و انجام حرکات رقص یا یوگا به آرامش کودک در طول روز منجر می شود.
همچنین در خانه می توانید با کودک <لی لی> بازی کنید یا حتی انجام <بازی قایم باشک> نیز موجب تخلیه انرژی می شوند. البته همه این ها در کنار خستگی فیزیکی باید آرامش بخش نیز باشند و به مرور کودک از پر حرفی فاصله گرفته و مکالمه کوتاه را ترجیح می دهد.
زمان مراجعه به مشاوره روانشناسی کودک برای پر حرفی
حال که با دلایل علمی و راهکارهای علمی در حوزه روانشناسی پر حرفی کودکان کاملا آشنا شدیم، نوبت به پیدا کردن یک مرکز روانشناسی معتبر برای رفع این مشکل هستیم. باید قبول کنیم که گاهی والدین به تنهایی قادر به رفع مشکلات کودک خود، خصوصا مشکلات روانشناسی که حوزه ای بسیار پیچیده است، نیستند. اما چه زمانی و به چه پزشکی برای رفع پر حرفی باید مراجعه نمود؟ همراه ما باشید.
چه زمانی پر حرفی کودکان نیاز به مداخله تخصصی دارد؟
اگر پر حرفی کودک جنبه روانی به خود بگیرد و طبیعی نباشد باید حتما به صورت تخصصی درمان صورت بگیرد و روانشناسی پر حرفی کودکان که توسط متخصص این حوزه انجام میشود بهترین راه حل است.
برای دانستن پر حرفی روانی باید کودک در مدرسه و ارتباط با همسالانش سنجیده شود. نشانه هایی مانند ناتوانی در گوش دادن به دیگران، قطع مکرر صحبت دیگران، بی توجهی به علائم و احساسات اطرافیان و واکنش های منفی از سوی همسالان بیانگر این است که کودک به درمان تخصصی احتیاج دارد و همچنین عدم تمرکز، اضطراب و … نیز باید حتما توسط روانشناس کودک درمان شود.
روانشناس کودک با انجام روش های تشخیصی و درمانی مانند مشاوره رفتاری، ارزیابی مشکلات احتمالی زمینه ای و ارائه برنامه های درمانی مناسب به کودک در بهبود رفتارهای خود کمک می کند.
کلینیک روانشناسی کودک درغرب تهران برای پر حرفی کودکان
کودکانی که در غرب تهران سکونت دارند و دچار پر حرفی هستند و به دنبال درمان تخصصی روانشناسی پر حرفی کودکان می باشند می توانند به کلینیک روانشناسی کودک طراوت مراجعه کنند. این کلینیک گفتاردرمانی کودک با تیمی از متخصصان روان شناسی کودک و نوجوان خدمات متنوعی در زمینه ارزیابی و درمان مشکلات رفتاری از جمله پر حرفی بیش از حد ارائه می دهند.
در این کلینیک ابتدا وضعیت کودک ارزیابی می شود و سپسس با فهم علل پر حرفی درمان آغاز می شود که شامل مشاوره رفتاری، جلسات فردی و گروهی و کارگاه های مهارت آموزی است. همچنین در تمام مدت یه رابطه مستمر با والدین برقرار خواهد بود تا بهترین نتیجه حاصل گردد.
جمع بندی و معرفی مرکز روانشناسی کودک در غرب تهران
مراکز روانشناسی کودک معتبر در تهران به تعداد انگشت شمار وجود دارد و باید برای کودکان خود مرکزی معتبر را در غرب تهران پیدا کرد که دارای تجهیزات و متخصصین مجرب باشد. مرکز کاردرمانی طراوت در تهرانسر از مراکز معتبر در غرب تهران می باشد که در حوزه کودک و نوجوان فعالیت دارد و با برقرای محیطی امن و آرامش بخش به درمان پر حرفی در کودکان می پردازد.
در این مرکز برای روانشناسی پر حرفی کودکان، والدین نیز رفتارهای مناسب با کودک را فرا خواهند گرفت و با توجه به برنامه فردی که برای هر کودک طراحی شده می توانند مشکلات را حل کنند. تمام پرسنل مرکز طراوت بهبود رفتار فرزند شماست و می توانید از فضای آرام آن لذت ببرید و فرزندی آرام و اعتماد به نفس داشته باشید.
بدون دیدگاه