روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال به شناختن ویژگی های کودکان در حال رشد در این سنین می پردازد. اگرچه پدر و مادر یک کودک ۶ ساله بودن می تواند بسیار لذت بخش و سرگرم کننده باشد، هم زمان می تواند پرچالش هم باشد. کودک ۶ ساله هنوز به حمایت و توجه نیاز دارد و شخصیتش در حال شکوفایی است. آن ها باید خود را با شرایط مدسه تطبیق بدهند. باید مهارت های جدید یاد بگیرند و از نظر جسمی و عاطفی رشد کنند. همچنین دوستی برای این کودکان ارزش بالایی دارد.
پس شناختن ویژگی های کودکان در این سنین اهمیت زیادی دارد. کودکان با سرعت های رشد متفاوت، دارای علایق، توانایی ها و شخصیت های متفاوتی هستند و هر چند نقاط عطف مشترک زیادی دارند اما باید بتوانیم درک درستی از تغییرات کودکان هم داشته باشیم. روانشناسی کودکان از ۶ تا ۷ سال به نقش والدین، مراقبین و معلمان برای ایجاد تعادل بهتر و ایجاد ارتباطی موثرتر و پایدارتر میان آن ها و کودکان تاکید دارد. در این مطلب همراه ما باشید تا تغییرات روانی، عاطفی و شناختی این کودکان را با هم بررسی کنیم.
تغییرات روانی و رفتاری کودکان ۶ تا ۷ ساله: ورود به دنیای مدرسه
یکی از مهم ترین نقاط عطف در زندگی فرزند شما در سن ۶ سالگی ورود به مدرسه است. کاملاً واضح است که برای تطبیق با این محیط جدید باید در در تربیت و رفتار با کودک خود بسیار سنجیده عمل کنید.
- آن ها در این سن در حال یادگیری جدا شدن از شما و تجربه جدایی هستند.
- کودک در این سن تلاش می کند که جایگاهش را در جهان مشخص کند. به معنای دیگر او در حال ایجاد دوستی های معنادارتر و عمیق تر است.
- توجه داشته باشید که کودک ۶ ساله ممکن است هنوز اضطراب جدایی داشته باشد.
- کودکان در این سن همدلی را یاد می گیرند و تلاش می کنند تا احساسات دیگران را درک کنند.
در روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال این طور آمده است که کودکان ۶ ساله با تغییر تمرکز خود، شروع به درک کردن دیگران می کنند. در این سن ممکن است کمتر از قبل از پرخاشگری یا داد و فریاد برای عملی کردن خواسته هایشان استفاده کنند. آن ها در این سن به ندرت پرخاش و یا جنجال های بی مورد راه می اندازند. پس توجه کنید که اگر کودک شما در این سن در موردی به شدت عصبانی یا پرخاشگری از خود نشان داد، حتماً رفتارهای خود را کنترل و مدیریت کنید. مقاله رفتار درمانی پرخاشگری ما در وب سایت منبعی عالی برای درک و شناخت این کودکان است.
در ادامه همین مبحث می خواهیم به مواردی اشاره کنیم که با رشد مغزی، موجب تغییرات رفتاری بچه ها در این سن خواهد شد. این تغییرات به صورت زیر است:
- افزایش قدرت حافظه و یادگیری: در این سنین قدرت حافظه و یادگیری کودکان بسیار بالا بوده و می توانند اطلاعات را به سرعت یاد بگیرند. این امر با تغییر ویژگی های کودک ممکن است همراه باشد.
- رشد سریع مغز: در این دوره، تغییرات سلول های عصبی و اتصالات مغزی و تغییرات ویژگی های کودکان بسیار چشمگیر است.
- رشد خلاقیت و تخیل: در این سنین، کودکان دنیای خیالی خود را می سازند و از بازی های تخیلی لذت می برند.
- رشد مهارت های حل مسئله: توانایی حل مسئله و تفکر انتقادی در این سنین قابل توجه است و تقویت می شود.
رشد شناختی کودکان ۶ تا ۷ سال: پیشرفت در تفکر، حل مسئله
مهم است بدانید که کودکان در ۶ سالگی چه ویژگی هایی دارند؟ نقاط عطف رشد آنها چگونه است و چه کاری از دست شما برمی آید تا کودک بتواند بسلامت از این مرحله عبور کند؟ روانشناسی کودکان ۶ تا سال می گوید که بررسی نقاط عطف مشترک رشدی می تواند ابزار مناسبی برای سنجش کودکان باشد. اما فراموش نکنید هر کودکی متفاوت با دیگری است. پس رویدادهای مهم در هر سن می توانند راهنما باشند و نمی توان برای همه از قوانین سفت و سخت یکسان استفاده کرد. بیشتر نگرانی های والدین قابل درک است، بنابراین به ویژگی های کودکان ۶ تا ۷ سال در خصوص رشد شناختی اشاره می کنیم. موارد زیر قابل ذکر هستند:
- رنگ آمیزی و طراحی را دوست دارند.
- از فعالیت های زیادی لذت می برند و بازی برای آن ها بسیار لذت بخش است.
- اصولاً نارساخوانی دارند.
- دوچرخه سواری می کنند.
- طناب می زنند.
- تلاش می کنند با تمرین برخی از مهارت ها را یاد بگیرند.
- مفهوم اعداد را درک می کنند. همچنین روز و شب را می شناسند و دست راست و چپ خود را تشخیص می دهند.
- می توانند اشیاء و کاربرد آن ها را توضیح بدهند.
- می توانند اشکال پیچیده را کپی کنند.
- می توانند ۳ عدد را به عقب تکرار کنند و کتاب های مناسب خود را بخوانند.
- این کودکان می توانند دستوراتی که دارای ۳ دستورالعمل جداگانه هستند را درک کنند.
همچنین در روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال آمده است، کودک در ۶ سالگی باید:
- به مدت ۱۵ دقیقه روی تکلیف مدرسه خود تمرکز کنند.
- کلمات ناآشنا را تکرار و یا رمزگشایی کنند.
- شروع به خواندن کتاب های متناسب با سن خود کنند.
- بر روی مسئله های ساده ریاضی و اشکال تفکر کرده و به حل آن ها بپردازند.
نکته مهم دیگری که در اینجا به آن اشاره می کنیم این است که در این سن اختلالات یادگیری در بین کودکان بسیار شایع است و بهتر است برای جلوگیری از پیامدهای بعدی به پزشک متخصص و مراکز توانبخشی مراجعه کنید.
رشد اجتماعی کودکان ۶ تا ۷ سال: تقویت روابط با همسالان و معلمان
رشد عاطفی و اجتماعی کودکان در این سنین، یکی از عوامل تغییرات در ویژگی ها و رفتارهای کودکان است که به عوامل زیر وابسته است:
- تشکیل هویت: کودکان در این دوره به تدریج هویت خود را می شناسند و عزت نفس آن ها تقویت می شود.
- رشد مهارت های اجتماعی: کودکان در این سن در تعامل با گروه همسالان خود می توانند مهارت های اجتماعی بیشتری یاد بگیرند.
- رشد استقلال: کودکان در این سن به دنبال کسب استقلال و انجام کارهای خود به تنهایی هستند. گاهی ممکن است برخی از کودکان به اختلالات رفتاری و عاطفی هم دچار شوند.
- رشد احساسات: کودکان در این سنین، احساسات بیشتری در طیف های مختلف تجربه می کنند و با دنیای جدید پیش روی خود مواجه می شوند.
روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال | نحوه برقراری ارتباط با سایرین
در نحوه برقراری ارتباط و ویژگی های این کودکان با سایرین اعم از همسالان، معلمان و بزرگسالان می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- دوست دارند از رفتار بزرگسالان کپی کنند.
- ممکن است به دیگران و خواهر و برادرها حسادت کنند.
- بازی های رومیزی را دوست دارند.
- با دوستان هم جنس خود بازی می کنند.
- با بدن خود مهربان هستند.
- با دیگران همکاری می کنند و وسایل خود را به اشتراک می گذارند.
- اگرچه دوست دارند به تنهایی بازی کنند اما دوستانش هم برای او مهم هستند.
- ممکن است گاهی اوقات عصبانیت داشته باشند.
سایر ویژگی ها | روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال
مواردی که در زیر آورده ایم، ویژگی های رشد اجتماعی کودکان در این سنین است که همراه با تقویت روابط با همسالان و معلمان، روابطی جدید شکل می گیرد:
- کودکان ۶ ساله به طور معمول استقلال بیشتری پیدا می کنند. آن ها سعی می کنند نشان بدهند که چقدر بزرگ شده اند و حتی ممکن است دست به کارهای خطرناک بزنند.
- والدین بایستی به کودک اجازه دهند تا ورزش و اسباب بازی مورد نظرش را انتخاب کند. او را مجبور به انتخاب گزینه های پیش روی نکنید.
- مورد پذیرش و تایید همسالان بودن در این سن بسیار مهم است. او در این سن همکاری و اشتراک گذاری را فرا می گیرد.
- در این سن بچه ها مهارت ها و نیازهای لازم برای انجام ورزش های گروهی را به دست می آورند و با کار گروهی آشنا می شوند.
- در این سن ممکن است دروغ گفتن، دزدی یا تقلب از کودک سر بزند. نگران نباشید چون بچه ها جایگاه خود و موارد به هنجار را یاد می گیرند.
- مهارت های زبانی کودکان هم در این سن رشد می کنند. پس بهتر می توانند اتفاقی که افتاده است، احساس و طرز فکرشان را بیان کنند.
همچنین در این سن باید با معلم و مدیر کودکتان هم آشنا شوید. به کودک خود در انجام تکالیف کمک کنید. اگر فکر می کنید کودک ۶ ساله شما از بقیه عقب افتاده است، ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید. توصیه می کنیم به نکات زیر توجه داشته باشید:
- اختلال در خواندن با سایر نشانه های احتمالی ناتوانی
- مشکلاتی مانند زورگویی که فرزند را آزار می دهند.
- استرس یا دیگر بیماری های سلامت روان. فراموش نکنید روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال بر درک احساسات و بیان آنها، استقلال و نحوه برقراری ارتباط با دیگران تاکید دارد.
مدیریت احساسات در کودکان ۶ تا ۷ سال: چگونه با ترس ها و خشم آن ها کنار بیاییم؟
طبیعی است که کودکان شش ساله گهگاهی دچار عصبانیت شوند. اما اگر کودکی به طور مرتب عصبانیت های خشن از خود نشان دهد، نسبت به اشیاء خشن باشد و یا رفتارهای آسیب رسان به خود داشته باشد، جای نگرانی است. این عصبانیت ها می تواند ناامیدی و درماندگی را برای والدین به همراه داشته باشد. حتی برخی از والدین، نگران هستند که مشکلی در فرزندشان وجود دارد. در کودکان مدرسه ای هم عصبانیت و طغیان های خشم از شایع ترین مسائل رفتاری کودک است که باید توسط والدین و از طریق روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال و متخصص مورد ارزیابی قرار بگیرد.
گرچه کج خلقی بخشی طبیعی از رشد کودک است اما کودکان ۶ ساله که این کج خلقی شدید در آن ها ادامه دارد، در مراحل بعدی زندگی در خطر ناسازگاری و حتی اختلالات روانی قرار می گیرند. اگر کج خلقی کودک شما را نگران کرده است و حتی معیارهای شدید را هم ندارد، از روان شناس حرفه ای کودک کمک بخواهید. به هر روی، متخصص آموزش دیده می تواند تعیین کند آیا کودک شما نیاز به کمک پزشکی دارد یا خیر.
لازم به ذکر است مواردی مانند شدت، مدت، نوع رفتارهای نمایش داده شده کودک در زمان عصبانیت، زمینه و فرکانس را دنبال کنید تا در هنگام ملاقات با روانشناس با او در میان بگذارید. البته والدین می توانند کارهایی را انجام دهند تا مهارت های هیجانی را به کودکان بیاموزند تا او بتواند عصبانیت خود را کنترل کنند.
اولویت | روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال
آموزش مهارت های تنظیم هیجانی یک گام بسیار مهم در مقابله با عصبانیت های کودکان ۶ ساله است. به احتمال زیاد، عصبانیت می تواند کودک را با اختلالات سلوک در مراحل بعدی زندگی همراه کند. اولیه قدم این است که کودک خودتنظیمی را بیاموزد. به کودک بیاموزید که چگونه آرام شود. زمانی که او آرام است می توانید بر اهمیت نظم و حکومت خود تاکید کنید و به آن ها کمک کنید تا راه حل هایی برای نیازهای خود ایجاد کنند. حتماً باید مکانیسم های خودآرام بخشی را به کودک آموزش دهید.
خودتنظیمی و تنظیم مشترک با والدین | روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال
وقتی والدین با کودکان ارتباط برقرار می کنند، برای این که این هم تنظیمی صورت بگیرد والدین بایستی احساسات خود را کنترل کنند. در هنگام هرج و مرج، برای آموزش کودکان توانایی خودتنظیمی بسیار مهم است. نوزادان و کودکان زیر ۶ سال ممکن است اجازه بدهند در آغوش کشیده شوند. اما برخی از کودکان شش ساله این آغوش را نمی پذیرند. می توانید برخی از این راه ها را امتحان کنید:
- دست زدن به پشت
- حضور و نشستن در کنار کودک
- همدلی کردن
- در اواسط عصبانیت کودک هرگز استدلال نکنید و وارد مذاکره نشوید.
- در آغوش کشیدن
- دلیل ناراحتی آن ها را تایید کنید.
- آموزش احساسات برای کمک به فرزند در پردازش احساسات
- از آن ها بخواهید که احساسات منفی خود را نام ببرند.
- احساسات شدید کودک را تصدیق کنید.
به قوانین پایبند باشید | روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال
تلاش شما برای آرام کردن کودک نباید با تسلیم شدن او صورت بگیرد. تسلیم شدن می تواند واکنش های منفی داشته باشد. این کار ممکن است به عادت تبدیل شود و یا تبدیل یه عصبانیت های بیشتر در آینده شود. برای عصبانیت ناشی از یک قانون، روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال توصیه می کند که قاطع باشید، مهربان باشید و با آرامش توضیح دهید که چرا کودک نمی تواند آن چه را می خواهد داشته باشد.
روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال و حل مسئله
چگونگی حل خلاقانه یک مشکل، مهارت اساسی در زندگی است. این آموزش ها به کودک کمک می کند تا در طول زندگی آرام تر، انعطاف پذیرتر و با اعتماد به نفس بیشتری عمل کند. کارهای مدرسه، مشاغل و روابط با این آموزش ها می توانند موثر واقع شده و نتیجه را بهبود می بخشند.
روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال | فروپاشی حسی، خواب، گرسنگی
اگر کودک بدون دلیل آشکاری عصبانی است یا اضطراب دارد می توانید برسی کنید که خسته، گرسنه یا بیش از حد حسی است. در کودکان شش ساله مشاهده شده است که بدون این که بتوانند تشخیص دهند، از چیزی ناراحت یا عصبانی می شوند.
توجه مثبت | روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال
به رفتارهای مثبت کودک توجه و آن ها را تحسین کنید. همچنین در مورد رفتارهای منفی آن کمتر صحبت کنید. این کار می تواند رفتارهای بد را کاهش و رفتارهای خوب را افزایش دهد.
روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال | تعمیر
در لحظاتی که کودک آرام است اگر چیزهایی گفته یا به دیگران آسیب رسانده است، به او کمک کنید تا آسیب ها را جبران کند. برای آموزش همدلی می توانید به او توضیح دهید که چگونه اعمالش بر دیگران تاثیر می گذارد. آن ها را تشویق کنید مسئولیت بپذیرند و جبران کنند مانند در آغوش گرفتن یا عذرخواهی، اما هرگز آن ها را مجبور نکنید.
تربیت و نظم در کودکان ۶ تا ۷ سال: چگونه مرزها را مشخص کنیم؟
۱.کودکان در این سن نیاز به قوانین مجکم و شفاف تری دارند و همان طور که پیش تر گفتیم، در روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال این والدین هستند که موظف به اجرای درست قوانین وضع شده هستند. حتماً باید بین والدین اتفاق نظر حاکم بوده و یکی متفاوت از دیگری رفتار و عمل نکند. وضع کردن قوانین در مورد مدت زمان و ساعات تماشای تلویزیون، مدت زمان بازی، زمان رفتن به رختخواب، نوع بازی ها و سرگرمی ها، و البته رفتارهای درست و نادرست باید به خوبی مشخص شود.
۲.کودک در این سنین به مدرسه می رود و سال های اولیه تحصیل خود را می گذارند. درنتیجه نیاز است از عملکرد او در مدرسه اطلاع داشته و مشکلات و موانع او در درس خواندن را بدانید. برای این کار خوب است با مدرسه فرزندتان تلفنی یا حضوری در ارتباط باشید.
۳.یادگیری نظم و انضباط هم برای کودکان این سن ضروری است. به همین دلیل لازم است تا با کودک خود در مورد مدرسه، تکالیف، نظم اطاق و همچنین بهداشت فردی آموزش های لازم را یاد داده و به دور از تنبیه و توبیخ، روش تربیتی سالم و ایمنی را پیش بگیرید.
۴.از پاداش های کلامی و تشویق کردن برای رفتارها و کارهای درست فرزندتان استفاده نمایید. تشویق و نوازش کلامی می تواند بسیار موثر باشد و نقش قابل توجهی در رفتار کودکتان ایفاء می کند.سعی کنید به او حس دیده شدن و توجه داشتن را بدهید. در یادگیری مهارت های تازه و چالش های جدید زندگی از او حمایت کنید. همچنین در فعالیت های گروهی و داوطلبانه هم پشتیبان فرزندتان باشید.
۵.با کودک خود رفتاری دوستانه و صمیمی داشته باشید. او با این طرز برخورد شما احساس امنیت بیشتری می کند و مشکلات و مسائل پیش آمده در مدرسه یا در جمع دوستان را با شما درمیان می گذارد. لازم به ذکر است که رفتار بدون پرخاش، بدون توهین و قضاوت از طرف شما موجب می شود که کودک در مراحل بعدی هم برای حل مشکلات به شما مراجعه کند. همواره رازهای کودک خود را پیش خود نگه دارید و برای کسی بازگو نکنید، در غیر این صورت موجب عدم اعتماد او به شما خواهد شد.
نقش روانشناسی در کودکان ۶ تا ۷ سال
در روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال، دوره رشد و تکامل کودکان گفته می شود. کودکان در این مرحله از پیش دبستانی خارج شده و وارد دوره ابتدایی می شوند. این گذر با تغییرات قابل توجهی در زمینه های مختلف رشد کودک همراه است. درک بهتر این نیازها و تغییرات، زمینه برقراری ارتباط موثر و تربیت صحیح کودکان را فراهم می کند. تحولات شناختی شامل موارد زیر است:
تحولات شناختی
- توسعه تفکر منطقی
- مهارت حل مسئله
- تقویت حافظه
- آمادگی برای خواندن و نوشتن
تحولات اجتماعی و عاطفی
این تغییرات شامل:
- تغییر در مدیریت احساسات
- درک مفهوم عدالت
- رشد حس استقلال
- گرایش به همسالان
تحولات جسمانی
تحولات جسمانی در رواانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال عبارتند از:
- تقویت سیستم ایمنی
- رشد فیزیکی متعادل
- تکمیل مهارت های حرکتی ظریف
شاهد هستید که کودکان در این سنین تا چه اندازه در معرض تغییر قرار دارند و بایستی تحت نظارت مستقیم والدین قرار داشته باشند. درصورتی که نشانه ها و علائم تاخیر یا اختلال در هر یک از مراحل رشد مشاهده کردید، نیاز است که از خدمات پزشکان متخصص و مراکز توانبخشی مانند مرکز طراوت تهرانسر و درمانگران باتجربه بهره مند شوید.
مرکز روانشناسی کودکان در غرب تهران
تا اینجا به روانشناسی دقیق کودکان شش تا هفت ساله پرداختیم و نقش مهم والدین و روانشناسی کودکان را بررسی کردیم. همان طور که می دانید هر کودکی می تواند طبق برنامه و جدول زمانبدنی رشد، به این نقاط عطف رشدی در زمان مناسب برسد. در این میان کودکانی با اختلالاتی مانند اوتیسم، بیش فعالی، کم توان ذهنی و سندروم داون قادر نیستند که این مراحل رشد را در زمان مناسب و به طور طبیعی طی کنند. حتی ممکن است کودکانی با پیشینه مسائل ژنتیکی یا نارس بودن نسبت به کودکان معمولی تاخیر داشته باشند.
به هر روی، اولین کار این است که آرام باشید و خونسردی خود را حفظ کنید. در صورت مشاهده هرگونه علائم می توانید به مرکز توانبخشی و روانشناسی طراوت در غرب تهران مراجعه کنید. مشاوره های تخصصی، گفتاردرمانگران، کاردرمان ها و متخصصین روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال در این مرکز آماده هستند تا شما را در روند درمان تا بهبودی کامل یاری کنند. برای تماس با مشاوران و متخصصان این مرکز از طریق شماره های درج شده در وب سایت اقدام نمایید.
سخن آخر
به عنوان سخن آخر در این مطلب، یادآور می شویم که سنین ۶ تا ۷ سال هم برای کودکان و هم برای والدین بسیار مهم هستند. روانشناسی کودکان ۶ تا ۷ سال کمک می کند که درک بهتری از نیازها و چالش های کودک در این سنین داشته باشید. داشتن محیطی حمایت گر و مثبت برای رشد و پیشرفت کودک نیازی مبرم است. پس با توجه به تغییرات عاطفی، اجتماعی و جسمی کودکان که در این سنین تجربه می کنند، ایجاد رابطه ای موثر و پایدار با آن ها بسیار ضروری است.
هرچقدر که از ویژگی های این دوره سنی و راهکارهای آن اطلاع داشته باشید، برای پرورش توانایی ها و مهارت های اجتماعی این کودکان می توانید قدم های مثبت بیشتری بردارید. تلاش های آگاهانه شما برای عبور کودکتان از این سنین می تواند زمینه ساز موفقیت های بعدی و بیشتر او در زندگی آینده اش باشد.
بدون دیدگاه