نشانگان آسپرگر، یک اختلال عصب شناختی است. در گذشته نشانگان آسپرگر را از اتیسم جدا می دانستند اما الان نشانگان آسپرگر و اتیسم، هر دو زیرمجموعه ای از طبقه بندی تشخیصی بزرگتری یعنی طیف اتیسم هستند. افراد دچار نشانگان آسپرگر میتوانند طیف وسیعی از ویژگیها را بروز دهند، و اختلال میتواند در محدودهی متوسط تا شدید باشد. کاردرمانی نشانگان آسپرگر در تهرانسر از جمله مداخلاتی است که برای این افراد می تواند بسیار مفید باشد. در ادامه بیشتر در زمینه نشانگان آسپرگر خواهیم خواند. گفتار درمانی و کاردرمانی در درمان نشانگان آسپرگر بسیار اثر بخش است.
تاریخچه نشانگان آسپرگر
نشانگان آسپرگر، یک اختلال عصب شناختی است، که به وسیلهی پزشکی به نام (هانس آسپرگر) معرفی شد. او در سال ۱۹۴۴ میلادی مقالهای منتشر کرد. که الگوی رفتاری چندین پسر کوچک را با هوش و رشد گفتار و زبان طبیعی توصیف میکرد.که ضمن رفتارهای شبه در خودماندگی، کمبودهای بارزی را در مهارتهای ارتباطی و اجتماعی نشان میدادند. به رغم انتشار مقالهاش در سال ۱۹۴۰ میلادی، تا سال ۱۹۴۴ میلادی، نشانگان آسپرگر به راهنمای آماری و تشخیص اختلالهای روانی اضافه نشد و تنها در چندین سال اخیر اسپرگر توسط والدین و متخصصان قابل شناسایی شده است. نشانگان آسپرگر که فراوانی آن در جمعیت کودکان به حدود ۳ کودک در هر ۱۰۰۰ تولد میرسد.
در گذشته نشانگان آسپرگر را از اتیسم جدا می دانستند اما الان نشانگان آسپرگر و اتیسم، هر دو زیرمجموعه ای از طبقه بندی تشخیصی بزرگتری یعنی طیف اتیسم هستند که اختلالات فراگیر رشد (PDD) نیز نامیده میشود. اختلال اسپرگر در کودکی، از راه جداسازی اجتماعی و رفتارهای غیر عادی، مشخص میشود. آسیب در تعاملهای اجتماعی هم از طریق ارتباط کلامی و هم ارتباط غیرکلامی وجود دارد. علاوه بر دستور زبان،کلام آنها بویژه دارای ناهنجاریهای ساخت واژی ویک الگوی تکراری است. نسنجیدگی در رفتار حرکتی و طرز بیان آنها مداوم است. آنها معمولاً علائق محدودی دارند که متناسب با سن شان نیست.
آسپرگر
افراد دچار نشانگان آسپرگر میتوانند طیف وسیعی از ویژگیها را بروز دهند، و اختلال میتواند در محدودهی متوسط تا شدید باشد. این افراد کمبودهای مشخصی در مهارتهای اجتماعی نشان میدهند. از تغییر خوششان نمی آید و شرایط یکنواخت را ترجیح میدهند. اغلب عادتهای وسواسی دارند و ممکن است علائق خاصی داشته باشند. آنها مشکلات زیادی در تشخیص زبان بدنی دارند، اختلالات حسی دارند و بسیاری از افراد دچار اسپرگر در تعیین فضای مناسب بدنی مشکل دارند. اغلب به صداها، مزهها و بوها حساساند و ممکن است لباسهای نرم و غذاهای خاص را ترجیح دهند. از نور یا صداهایی که برای دیگران اهمیت ندارد یا کم اهمیت است. اذیت میشوند. مهم است به خاطر داشته باشید فرد دچار اسپرگر، دنیا را به گونهای متفاوت درک میکند. بنابراین بسیاری از رفتارهای عجیب یا غیر معمول آنها مربوط به این تفاوتهای عصبی شناختی است و نتیجه ی بی ادبی یا تربیت نامناسب آنها نیست.
در تعریف، افراد دچار اسپرگر دارای هوش بهر عادیاند و بسیاری از آنها، استعداد یا مهارت استثنایی در محدودهای خاص را نشان میدهند. این افراد به دلیل میزان بالای سادگی(ساده لوحی) و ناکارآمدی، اغلب نامتعارف یا عجیب به نظرمیرسند و به سادگی قربانی ارعاب و شوخی دیگران میشوند. در حالی که یادگیری زبان به صورت سطحی ، عادی به نظر میرسد در حالی که درک و به کارگیری کنایه ها و ضرب المثل ها دارای مشکل هستند. افراد دچار اسپرگر، اغلب مشکلاتی در کاربرد شناسی زبان و واجشناسی کلمات دارند.خزانه واژگان آنها ممکن است فوقالعاده غنی باشد. برخی کودکان دچار اسپرگر مانند پروفسورهای کوچک به نظر میآیند. به هرحال افراد دچار اسپرگر میتوانند بینهایت مودب باشند و در استفاده از زبان (اجتماعی عامیانه) مشکل داشته باشند.
امروزه مباحث زیادی وجود دارد که اسپرگر دقیقاً کجا قرار دارد. این بیماری در حال حاضر به عنوان یک اختلال که در طیف اتیسم هست یا اختلال شبه اتیسم توصیف میشود. برخی متخصصان اسپرگر را اتیسم دارای عملکرد بالا و عدهای دیگر آن را به عنوان یک ناتوانی در یادگیری غیر کلامی توصیف می کنند.
آسپرگر چیست؟
معیارهای تشخیصی برای نشانگان آسپرگر :
الف) آسیب کیفی در تعامل اجتماعی به گونه ای که از یکی از موارد زیر روشن شود:
- آسیبهای جدی در استفاده از رفتارهای غیر کلامی چندگانه مانند: ارتباط چشمی، حالت چهرهای، حالتهای بدن و ژست ها و اشارات برای تعاملهای اجتماعی.
- عدم موفقیت در توسعه ی روابط مناسب با همسالان تا سطح پیشرفته.
- تلاش نکردن جعت ارتباط خودانگیخته برای مشارکت در لذت و علائق در موفقیت افراد دیگر.
- کمبود رابطه ی متقابل احساسی یا اجتماعی.
ب) الگوهای رفتاری، علائق و فعالیتهای کلیشه ای یا تکراری محدود در نشانگان آسپرگر ، به گونه ای که دست کم یکی از موارد زیر را روشن سازد.
- اشتغال ذهنی و علاقه مندی به یک یا تعدادی از الگوهای محدود و کلیشهای
- شیوهی رفتار حرکتی کلیشه ای یا تکراری (مثلاً تکان دادن دست یا انگشت یا حرکتهای پیچیده ی کل بدن).
- اشتغال مداوم ذهنی به بعضی یا بخشهایی از اشیاء
- نگرانی و آشفتگی و آسیبهای جدی در زمینه های اجتماعی، حرفه ای و..
- نداشتن تاخیر بارز در رشد گفتار و زبان
آسپرگر در کودکان
تمام کودکان دچار نشانگان اسپرگر هوش بالایی ندارند اما، در هرحال بیشتر آنها دست کم هوش بهری در حد طبیعی و بسیاری از آنها هوش بهری در حد عالی دارند. کودکان و نوجوانان و بزرگسالان نیز، مبتلا به نشانگان آسپرگر میشوند.
بسیاری از کودکان دچار اختلال فراگیر رشدی، از جمله اختلال اسپرگر، علائم تشخیص نارسایی توجه همراه با بیش فعالی دارند.
افراد دارای نشانگان آسپرگر جهت بهبود مهارت های اجتماعی و ارتباطی و اختلالات شناختی و رفتاری به خدمات گفتاردرمانی و کار درمانی نیاز دارند.
سندرم آسپرگر در بزرگسالان
نکاتی در زمینه کاردرمانی نشانگان آسپرگر
- ممکن است اختلال طیف اتیسم بر تمام جنبه های عملکرد کاری اثر بگذارد، ولی به طور خاص بر مشارکت اجتماعی اثر می گذارد. مشکلات حسی همچنین نگرانی مشترکی است.
- یک کودک مبتلا به نشانگان آسپرگر ممکن است پویایی و رابطه کل خانواده را تغییر دهد و والدین اغلب مضطرب باشند و احتیاج دارند که صلاحیت، خود کارآمدی و مهارتهای مقابله ای آنها افزایش یابد.
- متخصص کاردرمانی کاردرمانی نشانگان آسپرگر در تهرانسر نقاط قوت کودک مبتلا به ASD را ارزیابی می کند و درمانی مبتنی بر این نقاط قوت به خانواده ارائه می دهد.
مداخلات کاردرمانی اوتیسم عموما شامل حمایت های رفتاری، حمایت های حسی- شناختی و حمایت های اجتماعی و استفاده از استراتژی های متنوع و رویکردهایی که به کودک مبتلا به این اختلال انگیزه دهد همچنین اضطراب و ترس کودک و خانواده را کاهش دهد و رفتار، توانایی و مشارکت را بهبود ببخشد.
منابع:
برای اطلاعات بیشتر در زمینه نقش مداخلات کاردرمانی در طیف اتیسم، لینک زیر را مطالعه فرمایید.
سلام
چطوری می توانم از مرکز شما نوبت بگیرم؟
با سلام
با شماره های ۰۲۱۴۴۵۰۸۶۵۳ و ۰۲۱۴۴۵۰۴۴۲۳ تماس بگیرید