کاردرمانی جسمی حرکتی

به مجموعه از اقدامات و فعالیت هایی که به منظور تقویت مهارت‌های حرکتی ظریف در کودکان صورت میگیرد را کاردرمانی ایستادن کودک می گویند.

در این روش درمانی نوین فعالیت های زیادی از جمله نوشتن، استفاده درست از وسایل، بستن بند کفش ‌ها و آموزش غذا خوردن به تنهایی مورد استفاده قرار می گیرد که هدف از انجام هر یک از این فعالیت های ذکر شده تقویت مهارت های کودک است.

همان طور که میدانید ایستادن در کودکان، یک مهارت کاملا رشدی است که اغلب بسیاری از کودکان در سنین بین ۹ ماهگی آرام آرام شروع به انجام این کار می کنند.

در این روش درمانی نوین و تاثیرگذار، کاردرمانگر ها با استفاده از تکنیک های به خصوص و روش های متنوع و مرتبط که به طور معمول به شکل بازی هستند استفاده می کند.

دلیل اینکه در کاردرمانی ایستادن کودک، از روش های همانند بازی استفاده می شود که هدف از استفاده این روش ها،  ترویج و افزایش اشتیاق کودک به انجام هر یک از فعالیت های کاردرمانی ایستادن کودک است.

آن دسته از کودکانی که به کار درمانی ایستادن کودک نیاز پیدا می کنند، کودکانی هستند که دارای تاخیر در رشد و ضعف عظلانی نیز هستند که در این روش کاردرمانگر با انتخاب تکنیک های متنوع و تاثیر گذار شروع به افزایش قدرت و تعادل این کودکان میکند.

لازم است بدانید که در روش کاردرمانی ایستادن کودک، در برخی موارد کاردرمانگر ممکن است از رویکردی یکپارچه نگر و تکنیک های حسی بهره بگیرد.از مجموعه این تکنیک ها میتوان به مواردی همچون؛ بازی کردن که در مطالب فوق نام بردیم اشاره کرد که این دسته از بازی ها به کودکان کمک می کند تا هر یک از آنها از حواس پنج گانه خود استفاده و همچنین آنها را تقویت کنند.

کار درمانی ایستادن کودک

نحوه آموزش کاردرمانی برای ایستادن کودک

همان طور که میدانید، کاردرمانی برای ایستادن کودک، برای کودکانی که دچار تاخیر در ایستادن و یا کودکانی که دارای معلولیت هستند بسیار مناسب و تاثیر گذار است.کاردرمانی برای ایستادن کودک دارای دو نوع برنامه آموزشی است که این دو برنامه آموزشی عبارتند از؛

برنامه ‌های آموزشی فردی (IEP) یا طرح ‌های خدمات خانوادگی و فردی (IFSPs) تکنیک های کاردرمانی برای ایستادن کودک.

به این نکته توجه داشته باشید، به کلینیکی جهت درمان و یا استفاده از روش کاردرمانی برای ایستادن کودک مراجعه کنید که این کلینیک، گفتار درمانگرهای که جزو تیم IEP هستند را برای درمان فرزند شما انتخاب کند زیرا که برای گرفتن نتیجه مطلوب از این روش درمانی، بایستی پس از گذراندن هر جلسه درمانی، شرایط کودک شما مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته و در نهایت مطابق با شرایط ایجاد شده، یک برنامه تمرینی دقیق ارائه شود.

از جمله هدف های روش کاردرمانی برای ایستادن کودک، میتوان به مواردی همانند: انجام امور روزمره، عملکرد مناسب در محیط های آموزشی مانند مهد کودک و مدرسه است.لازم به ذکر است، در مواردی کاردرمانگر در صورت لزوم ممکن است از ابزارهای به خصوصی جهت درمان کودکان استفاده کند.

 

چه کودکانی به کاردرمانی برای ایستادن کودک نیاز دارند؟

همان طور که در مطالب فوق اشاره نمودیم،کودکانی که دارای معلولیت هستند از جمله ضروری ترین افرادی هستند که به این روش درمانی نیاز دارند.از دیگر کودکانی که به کاردرمانی برای ایستادن کودک نیاز دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد که این موارد عبارتند از؛

  • آن دسته از کودکانی که در هنگام بلند شدن و یا ایستادن دچار ناتوانی هستند.
  • کودکانی که در استفاده از مفاصل خود دچار اختلال هستند.
  • کودکانی که به اختلالاتی در انجام اقداماتی همانند غلتیدن، نشستن و راه رفتن هستند.
  • کودکان مبتلا به قدرت عملکردی.
  • کودکانی که بعد از گذشت ۳ ماه هنوز نمیتوانند سر خود را کنترل کنند.
  • کودکان مکاردرمانی جسمیبتلا به عدم توانایی در انجام فعالیت هایی همانند؛ پرتاب کردن وسایل، گرفتن اشیا، دویدن و پرش.

چه زمانی تأخیر در راه رفتن کودک نگران کننده است؟

برای پاسخ به این سوال در ابتدا لازم است بدانید، کودکانی که به طور معمول دارای رشد خوبی هستند ، این دسته از کودکان به طور میانگین بین سنین ۱۰ تا ۱۴ ماهگی راه رفتن را شروع می کنند.اما آن دسته از کودکانی مبتلا به تاخیر رشدی هستند، دیرتر اقدام به راه رفتن می کنند همانند کودکان مبتلا به اوتیسم، تون عضلانی ضعیف یا سندرم داون بایستی به یک کادرمانگر روش کاردرمانی برای ایستادن کودک مراجعه کنند.

اما به طور کلی، کودکان بایستی حداکثر تا سنین ۱۸ ماهگی شروع به راه رفتن کنند و در غیر این صورت، بایستی کودک حتما توسط یک کاردرمانی برای ایستادن کودک ویزیت و مورد معالجه قرار بگیرد.

برخی از علت‌های شایع برای دیر راه افتادن کودکان

اولین و از مهم ترین دلایلی که ممکن است کودکان دیر اقدام به راه رفتن کنند میتوان به وجود اختلالات ژنتیکی اشاره کرد.در مواردی دیگر، اختلال در حرکت کودکان میتواند ناشی از وجود بیماری خاصی باشد.

ازدیگر دلایل بروز این اختلال میتوان به سستی مفصل (تحرک بیش از حد) و گرفتگی یا ضعف عضلات نیز که اغلب با شلی مفصل همراه است اشاره کرد.

اما لازم است والدین این نکته را در نظر داشته باشند که تاخیر در ایستادن کودک به هر دلیلی با استفاده از روش کاردرمانی برای ایستادن کودک میتواند به کودک کمک کند تا این کودکان بتواند به راحتی و یا با استفاده از یک نیرو کمکی شروع به ایستادن کنند.

از دیگر موارد شایعی که سبب بروز اختلال ایستادن در کودکان می شود میتوان موارد زیر را نام برد که این موارد عبارتند از؛

  • نوزادان مبتلا به فلج مغزی و سکته مغزی.
  • نوزادان نارس.
  • نوزادان مبتلا به هایپرموبیلیتی مفاصل، تون عضلانی ضعیف و سندروم داون.
  • کودکان مبتلا به هایپر موبیلیتی یا تحرک بیش از حد مفاصل و تون عضلانی ضعیف.
  • کودکان مبتلا به هایپرموبیلیتی.
  • کودکان بسیار حساس و بسیار محتاط.

اقدامات لازم جهت پیشگیری از مبتلا شدن کودک به اختلال تاخیر در ایستادن

همان طور که در مطالب فوق به انها اشاره نمودیم، تاخیر در حرکات درشت در کودکان میتواند به علت بروز موارد زیاد شناخته شده و یا شناخته نشده متعددی باشد که از این رو این موضوع پیشگیری را برای والدین بسیار سخت کرده است.

اما در نظر داشته باشید که در اغلب موارد، ایجاد و قرار دادن فرصت هایی جهت تمرین مهارت‌های حرکتی میتواند به کودک کمک به سزایی کند.

برای این کار لازم است کودک خود را در هر سنینی تشویق به انجام فعالیت ها و آموزش مهارت های لازم متناسب با سن کودک کنید زیرا که انجام هر یک از این فعالیت ها، تجربه جدیدی را برای کودک شما به ارمغان می آورد.در مواردی دیگر میتوانید به کودک خود فرصت بازی کردن و حرکت دهید و همچنین با کمک خود میتوانید مهارت های جدیدی را به آموزش دهید

منبع:

https://arakmu.ac.ir/file/download/page/1601839774-occupational-therapy-with-children.pdf

https://childmind.org/article/occupational-therapists-what-do-they-do/

https://www.lumierechild.com/lumiere-childrens-therapy/2023/2/22/how-occupational-therapy-can-help-your-child-reach-important-milestones

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *