کاردرمانی در سندرم تورت در تهرانسر یکی از حیطه های مداخلات کار درمانی در سندرم ها می باشد. سندرم تورت (توره) نوعی اختلال است که شامل حرکات تکراری یا صداهای ناخواسته (تیک) است. این حرکات و صدا ها به راحتی قابل کنترل نیستند. به عنوان مثال؛ فرد ممکن است بارها و بارها پلک بزند، شانه های خود را بالا بیاورد، صداهای غیرمعمول و یا کلمات توهین آمیز را تکرار کند. تیک ها معمولاً در سنین ۲ تا ۱۵ سالگی ظاهر شده و در پسران ۳ تا ۴ برابر بیشتر از دختران دیده می شود. اگرچه درمان قطعی برای این اختلال وجود ندارد، اما روش های درمانی متعددی تعریف شده اند. کاردرمانی در سندرم تورت یکی از موثر ترین مداخلات درمانی در این اختلال می باشد.
کاردرمانی در سندرم تورت چیست؟
سندرم تورت یا تیک عصبی یک اختلال عصبی است که با حرکات ناخواسته و تکراری در بدن همراه است. این حرکات میتوانند شامل تکانشهای سر، چشم، صورت، گردن، شانه، بازوها، دستها، پاها و حتی حرکات صوتی باشند. سندرم تورت میتواند بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد و ممکن است باعث ایجاد استرس و اضطراب شود.
کاردرمانی در سندرم تورت به منظور کمک به فرد در مدیریت و کنترل حرکات ناخواسته و تکراری استفاده میشود. این روشها معمولاً توسط کاردرمانهای توانبخشی، روانشناسان یا پزشکان تخصصی در این حوزه ارائه میشوند. هدف اصلی کاردرمانی در سندرم تورت، بهبود کنترل حرکات ناخواسته و کاهش تأثیرات منفی آن بر زندگی روزمره فرد است.
مثالهایی از روشهای کاردرمانی در سندرم تورت عبارتند از:
– آموزش تکنیکهای تنفس عمیق و آرامش برای کاهش استرس و اضطراب
– تمرینهای تمرکز و توجه برای بهبود کنترل حرکات ناخواسته
– تمرینهای تحرکی و تمرینات فیزیکی برای بهبود کنترل عضلات
– آموزش تکنیکهای مدیریت استرس و اضطراب برای کاهش تأثیرات روانی سندرم تورت
– تمرینهای مدیریت زمان و برنامهریزی برای کاهش فشارهای روزمره
کاردرمانی در سندرم تورت به فرد کمک میکند تا مهارتهای مورد نیاز برای کنترل حرکات ناخواسته را تقویت کند و بهبود یابد. این روشها میتوانند به صورت فردی یا در گروههای کوچک انجام شوند و به تناسب نیاز و مشکلات هر فرد تنظیم میشوند. همچنین، در برخی موارد، درمان دارویی نیز به عنوان تکمیل کننده کاردرمانی در سندرم تورت استفاده میشود.
کودکان مبتلا به سندرم تورت از چه مشکلاتی رنج می برند؟
از جمله مشکلاتی که تقریبا در تمام کودکان مبتلا به این اختلال دیده می شود، می توان موارد زیر را نام برد:
- حرکات عضلانی و صداهای سریع، تکراری و غیرارادی موسوم به “تیک”. تیک ها خود به تیک های ساده و پیچیده تقسیم می شوند. تیک ها معمولا در دوران نو جوانی کم شده یا کنترل می شوند.
- مشکلات رفتاری است.
از جمله سایر مشکلاتی که ممکن است در این افراد دیده شود و نیازمند مداخلات کاردرمانی کودکان در سندرم تورت در تهرانسر باشد، موارد زیر زا می توان مثال زد:
- اختلال وسواس اجباری
- کمبود توجه و یا اختلال بیش فعالی
- مشکلات توجه
- مشکلات خواب
- افسردگی
- عزت نفس پایین
- مشکلات یادگیری، مانند نارساخوانی، مشکلات ریاضی یا ادراکی، مشکلات نوشتاری
- انزوای اجتماعی
- عملکرد تحصیلی ضعیف
- اضطراب
- پرخاشگری
رویکرد های کاردرمانی در سندرم تورت
بسیاری از مبتلایان به سندرم تورت به درمان احتیاج ندارند. مگر اینکه علائم و مشکلات آنها باعث بروز اختلالاتی در زندگی روزمره آنها شود. این افراد ممکن است به دلیل این بیماری، دچار مشکلاتی درعملکرد اجتماعی و استقلال خود شوند. از جمله درمان های مهمی که برای این اختلال وجود دارد، کاردرمانیمی باشد. از جمله رویکرد های کاردرمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گسترش توانایی ها: رشد زمینه های توانایی فرد
- داستان های اجتماعی: ارائه ایده ها و آموزش در مورد توسعه داستان های اجتماعی.
- رفتن به مدرسه: حمایت و پشتیبانی حرفه ای از رفتن به مدرسه و برقراری ارتباط با معلمان
- استفاده از نشانه های دیداری برای پشتیبانی معرفی فعالیت های جدید یا تغییر وظایف
- مهارت های حرکتی درشت و ظریف: تعیین سطح توانایی حرکتی درشت و ظریف متناسب با سن کودک.
- برنامه ریزی و تعیین اهداف: تعیین اهداف عملکردی و قابل دستیابی با همکاری کودک، والدین و معلمان که روند درمان روی آن متمرکز باشد.
- آموزش والدین، مراقبین، معلمان و سایر افرادی که در مراقبت از کودک نقش دارند. این آموزش ها که در کاردرمانی در سندرم تورت در تهرانسر ارائه می شوند، یکی از مولفه های مهم می باشد.
- آموزش مستقیم مهارت از طریق رویکرد مبتنی بر فعالیت.
- استراتژی های مدیریت: ارائه استراتژی ها و ایده های مدیریتی برای کمک به کودک در خانه، مدرسه و جامعه.
- مشارکت در فعالیت: ارائه روش های جایگزین برای تشویق مشارکت در فعالیت.
- توسعه مهارتهای اساسی لازم برای پشتیبانی از کل بدن (حرکات درشت) و مهارتهای ظریف کاری (حرکات ظریف دست) دیده می شود. مانند ارائه فعالیت هایی برای پشتیبانی از:
- تعادل و هماهنگی
- قدرت و استقامت
- توجه و هوشیاری
- آگاهی بدن
- برنامه ریزی حرکت
مداخلات کاردرمانی در افزایش توجه و تمرکز در کودکان سندرم تورت
کاردرمانی ذهنی یکی از مداخلات معمول کاردرمانی در بیشتر مشکلات شناختی کودکان است. کاردرمانگر مهارت های لازم را دارا می باشد که با تیم آموزشی همکاری کند. درمانگر نیاز های خاص کودک در کلاس های درس را که برای سواد آموزی ضروری می باشند، مشخص می کند. برخی از مداخلات کاردرمانی در سندرم توره شامل موارد زیر می گردد:
- تسهیل رشد مهارت های حرکتی
- پردازش حسی
- افزایش تحمل کاری
- کنترل وضعیت بدن به افزایش توجه و تمرکز در کودکان کمک می کند.
- تعاملات اجتماعی
- آگاهی واجی
- بازی درمانی
- موسیقی درمانی
منابع کاردرمانی در سندرم تورت در تهرانسر
برای اطلاعات بیشتر در زمینه مداخلات کاردرمانی در افزایش توجه و تمرکز، لینک زیر را مطالعه فرمایید.
سلام مطلب تون عالی بود
سلام لطف دارید