تست هوش وکسلر کودکان (WISC) برای ارزیابی هوش کودکان انجام می شود و توانایی شناختی و ذهنی کودک مورد بررسی قرار می گیرد. آزمون وکسلر توسط دیوید وکسلر که یک روانشناس آمریکایی است برای اولین بار طراحی شد و با انجام این تست توانایی ذهنی و فکری کودکانی که در پیشرفت تحصیلی مشکل داشتند سنجیده می شود. این تست به دلیل انواع هوش کودک چند بعدی است و قادر سنجش طیف گسترده ای از جنبه های شناختی و روان شناختی است. برای گروه های سنی مختلف این تست صورت می گیرد و تست مخصوص کودکان برای کودکان ۶ ساله تا ۱۶ ساله مناسب است.

این آزمون شامل بخش ‌های مختلفی از جمله مهارت‌ های کلامی، استدلال منطقی، پردازش دیداری – فضایی، حافظه‌ ی کاری و سرعت پردازش است. از طریق نتایج آزمون وکسلر کودکان می توان به استعداد ها، نقاط ضعف و قوت کودک و … پی برد.

تست هوش وکسلر چیست؟

تست هوش وکسلر یک آزمون از انواع هوش کودک می باشد که می توان توانایی شناختی و ذهنی افراد را ارزیابی کرد. این تست برای انواع رده های سنی مناسب است و برای کودکان بالای ۶ سال مناسب ترین تست هوش می باشد.

معرفی تست هوش وکسلر کودکان

تست وکسلر به طور جامع به تحلیل ابعاد مختلف هوش کودکان می پردازد و این تست به چند بخش دارد که شامل درک کلامی (مهارت‌ های زبانی و مفهومی)، استدلال منطقی (توانایی حل مسائل و فکر انتزاعی)، پردازش دیداری – فضایی (توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات بصری)، حافظه کاری (یادآوری و پردازش اطلاعات جدید) و سرعت پردازش (توانایی انجام فعالیت‌ ها به‌صورت سریع و دقیق) می شود. این آزمون برای شناسایی مشکلات یادگیری، تشخیص اختلالات روان‌ شناختی یا بررسی استعدادهای خاص کودکان نیز مفید می باشد.

با انجام این تست هوش، والدین و مربیان آموزشی نیز می توانند برنامه آموزشی درست برای کودک طراحی کنند و بهترین روش های مناسب برای یادگیری را به کودک بیاموزند.

تفاوت تست وکسلر با دیگر آزمون‌های هوش

تست وکسلر با دیگر آزمون‌ های هوش همچون آزمون استنفورد – بینه تفاوت ‌های قابل ‌توجهی دارد. تفاوت اول در رویکرد و نوع طراحی آزمون می باشد. همچنین تفاوت دیگر چند بعدی بودن این تست می باشد که بقیه تست های هوش نمرهIQ را به عنوان یک نمره کلی بررسی می کنند. تست وکسلر شامل بخش ‌هایی است که توانایی‌ خاص ذهنی کودک را در زمینه های مختلف مانند حافظه، استدلال، سرعت پردازش و درک کلامی ارزیابی می ‌کند.

همچنین تفاوت دیگر مدت زمان و نحوه ارزیابی است. در آزمون ‌هایی مانند استنفورد – بینه، تمرکز بر توانایی‌های کلامی و منطقی کودک است و جنبه ‌های دیگر هوش به میزان کمتری ارزیابی می‌ شود. این در صورتی است که در تست وکسلر جنبه‌ های مختلف هوش مورد سنجش قرار می ‌گیرند و از این رو نتایج آن تصویر دقیقی از نقاط قوت و ضعف شناختی کودک در اختیار ما قرار می دهد.

تست وکسلر بیرای همه ی رده های سنی مناسب است و برای خردسالان، بزرگسالان و … تست های گوناگونی وجود دارد. دیگر تست های هوش فقط برای رده های سنی خاصی طراحی شده اند.

اهمیت تست هوش در سنین کودکی

در سنین کودکی انجام تست هوش بهترین کار می باشد، زیرا توانایی ها و استعداد های کودک در حال شکل گیری است و کودک فرصت یادگیری بالایی دارد. در این سن با انجام تست هوس وکسلر می توان مشکلات یادگیری و اختلالات ذهنی مانند ADHD (اختلال کمبود توجه و بیش‌ فعالی) یا دیس ‌لکسی (اختلال خواندن) را تشخیص داد و به درمان به موقع آن پرداخت. با ارزیابی هوش کودک در زمان درست می توان روش های آموزشی که متناسب با نیازهای خاص کودک باشد را طراحی نمود.

والدین و مربیان با انجام این تست و ارزیابی کودک می توانند در کودک انگیزه ایجاد کنند و اعتماد به نفس او را افزایش دهند. تشویق کردن کودک با توجه به توانایی که دارد او را در آن زمینه موفق خواهد کرد. همچنین انجام تست هوش مشکلات روانی و عاطفی را نیز که بر روی عملکرد تحصیلی فرد تاثیر  می گذارد شناسایی کرده و در درمان مشکل به روانشناسان و مشاوران کمک خواهد نمود.

تست هوش وکسلر کودکان
تست هوش وکسلر کودکان

چرا تست هوش وکسلر کودکان مهم است؟

تست هوش وکسلر کودکان را به درک درستی از توانایی های شناختی و ذهنی می رساند و همچنین والدین و مربیان نیز به توانایی های کودک پی برده و برنامه  آموزشی مناسب را برای کودک تدوین می کنند و کودک را به چالش می کشند.

شناسایی نقاط قوت و ضعف ذهنی کودک

در تست هوش وکسلر بعد از انجام آزمون توانایی های کودک مورد بررسی قرار می گیرد و نقاط قوت و همچنین نقاط ضعف کودک تشخیص داده می شود. به طور مثال بعد از این تست مشخص خواهد شد که برخی کودکان حافظه کاری ضعیفی دارند اما درک کلامی بالایی دارند. والدین و مربیان با شناخت نقاط ضعف و نقاط قوت، راهکارهای مناسبی را با توجه به نقاط قوت برای تقویت نقاط ضعف طراحی می کنند. کودک با دانستن نقاط قوت خود اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت و می کوشد تا این توانایی ها را توسعه دهد. همچنین می توان با برنامه ای درست نقاط ضعف را نیز قوت بخشید. با انجام ایم کارها از بروز مشکلات تحصیلی و روانی جلوگیری خواهد شد.

برنامه‌ریزی آموزشی بر اساس نتایج تست

کودکان همگی توانایی های مشترک ندارند و هر کودک در زمینه خاصی موفق است و در نتیجه برنامه یکپارچه و کلی برای همه کودکان نمی توان طراحی نمود و باید طبق نتایج به دست آمده از تست هوش وکسلر یک برنامه شخصی سازی شده را برای کودک آماده کرد. برنامه ای که با توجه به تست هوش طراحی شود به کودک کمک می کند در مدرسه  پیشرفت چشکگیری داشته باشد و همچنین انگیزه و روحیه کودک را افزایش می دهد و حس حمایت از اطرافیان خود می گیرد.

استفاده از نتایج تست هوش وکسلر کودکان برای هدایت تحصیلی

همانطور که گفته شد این تست ابعاد مختلفی از هوش را می سنجد و در هدایت تحصیلی کودک نقش بسزایی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده کودک را می توان به مسیر تحصیلی مناسب سوق داد و رشته ای مناسب با توانایی های خود را انتخاب نماید.

استرس و فشار روانی در هنگام تعیین رشته تحصیلی بالاست و بر اساس نتایج تست می توان انتخابی راحت را تجربه کرد و در مسیری او را هدایت نمود که موفقیت و رضایتمندی را در پیش داشته باشد.

ساختار تست هوش وکسلر کودکان

در ادامه به طور کامل به بررسی ساختار این تست می پردازیم. اگر تمایل به کسب اطلاعات در مورد سایر تست ها در کلینیک روانشناسی طراوت دارید می توانید به بخش وبلاگ مراجعه نمایید و یا با مشاورین ما تماس بگیرید تا از تست های موجود در کلینیک مطلع شوید. همچنین برای اطلاعات در مورد تست هوش گاردنر | کشف هوش‌های چندگانه کودک شما با تست تخصصی  می توانید این مقاله را مطالعه نمایید.

چهار بخش اصلی تست هوش وکسلر (Verbal, Performance, Working Memory, Processing Speed)

تست وکسلر دارای چهار بخش اصلی است که هر یک جنبه ‌های مختلف هوش کودک را ارزیابی می ‌کنند این چهار بخش عبارتند از:

  • در بخش درک کلامی مهارت‌ های زبانی و توانایی کودک در فهم و بیان کلمات و مفاهیم ‌سنجیده می شود.
  • در بخش عملکرد آزمون‌ های غیر کلامی مانند حل پازل‌ ها و بازسازی الگو صورت می گیرد که مهارت ‌های دیداری – فضایی و توانایی حل مسئله در این بخش مهم است.
  • قسمت حافظه کاری مربوط به توانایی کودک در حفظ و پردازش اطلاعات جدید و استفاده از آن‌ ها برای حل مسائل است. این توانایی برای انجام فعالیت‌ های روزمره و یادگیری ضروری است.
  • در سرعت پردازش سرعت و دقت کودک در انجام کارهای ساده ارزیابی می‌ شود و می‌ تواند به شناسایی مشکلاتی مانند کندی در انجام تکالیف کمک کند.

نمرات و تحلیل هر بخش در تست هوش وکسلر کودکان

بعد از انجام تست به قسمت های مختلف به صورت جداگانه نمره داده می شود و با جمع کردن همه نمره ها با هم نمره کلی IQ به دست می آید.  نمرات به دست آمده با سایر همسالان سنجیده می شود و در ادامه سطح هر کس مشخص خواهد شد. تفاوتی که در نمرات بخش های مختلف دیده می شود نمایانگر اختلالات یادگیری یا اختلال در عملکرد شناختی کودک است.

تفاوت عملکرد کودکان در بخش‌های مختلف تست

عملکرد کودکان در بخش‌های مختلف تست وکسلر متفاوت می باشد که ناشی از استعدادهای طبیعی کودک، شرایط محیطی، تجربه های زندگی و سبک های یادگیری است. همچنین تفاوت در عملکرد بخش ‌های حافظه کاری و سرعت پردازش اطلاعات مهمی را درباره مشکلات خاص شناختی یا اختلالات یادگیری ارائه می دهد. مثلا ممکن است کودک حافظه ضعیفی داشته باشد و در کلاس تمرکز لازم را نداشته باشد یا اینکه به دلیل کند بودن(سرعت پردازش) نتواند در زمان مشخص تکالیف گفته شده را انجام دهد.

چه سنی برای تست هوش وکسلر کودکان مناسب است؟

تست وکسلر برای رده سنی ۶ تا ۱۶ سال طراحی شده است که سن مناسبی برای ارزیابی ها می باشد و می تواند با بررسی درست استعدادها، ضعف ها و … کودک را در راه موفقیت هدایت کند.

بررسی تست وکسلر در کودکان ۶ تا ۱۶ ساله

تست وکسلر کودکان (WISC) در سنین ۶ تا ۱۶ سال مهم می باشد. زیرا توانایی های شناختی کودکان در این سن در حال شکل گیری است و با انجام تست هوش وکسلر می توان درک کلامی، استدلال منطقی، حافظه کاری و سرعت پردازش را در کودک محک زد و با توجه به نقاط ضعفی که وجود دارد به توسعه آن پرداخت. به طور کلی این سن بهترین زمان برای سنجش هوش کودک است و می توان از طریق معلمان، والدین و مشاوران کودک را حمایت نمود و برنامه مناسب سن کودک طراحی کرد.

بهترین زمان برای ارزیابی هوش کودکان

بهترین زمان برای انجام تست هوش وکسلر وقتی است مه مودم دچار چالش های یادگیری است و نمی تواند تکالیف روزمره خود را به درستی انجام دهد. سنین پیش دبستانی و اوایل دبستان بهترین زمان برای ارزیابی هوش کودک است، زیرا کودک تازه با محیط جدیدی آشنا شده و شروع به یادگیری مهارت های پایه نی کند و در نتیجه اختلالات زودتر قابل شناسایی هستند. اگر کودک با چالش ‌هایی مثل مشکلات یادگیری، تأخیر در رشد زبان یا ضعف در انجام تکالیف مدرسه مواجه است انجام تست هوش وکسلر به شناسایی علت و ارائه راهکارهای مناسب کمک می کند. در سنین بالتر از دبستان نیز ارزیابی هوش قابل انجام است و کودک به شناخت دقیق تری از خود می رسد و می تواند برنامه تحصیلی مناسب داشته باشد.

استفاده از تست وکسلر در تشخیص اختلالات یادگیری

اختلالات یادگیری نیز مشکلاتی در کودک ایجاد می کند که با تست هوش برخی اختلالات یادگیری مشخص می گردند. اختلالات یادگیری مانند دیس‌لکسی (اختلال خواندن)، دیس‌گرافی (اختلال نوشتن) یا دیس‌کالکولیا (اختلال محاسبات ریاضی) موجب بروز ضعف های شناختی می شوند و باید به طور کانل مورد بررسی قرار گیرند.

ر
تست هوش وکسلر کودکان

نمره‌گذاری و تفسیر نتایج تست هوش وکسلر کودکان

همانطور که گفته شد تست هوش وکسلر برای کودکان شامل چندین بخش است که هر کدام نمرات جداگانه‌ ای دارند و به کمک آن ‌ها نمره کلی IQ کودک به دست می ‌آید. در ادامه به تفسیر هوش وکسلر خواهیم پرداخت.

تفسیر نمرات کلی وکسلر (IQ)

نمرات کلی IQ در تست وکسلر به توانایی ذهنی کلی کودک اشاره دارد و معمولاً در بازه‌ ای از ۴۰ تا ۱۶۰ قرار می ‌گیرند. میانگین نمره IQ در تست وکسلر برابر با ۱۰۰ است و بیشتر افراد در بازه ۸۵ تا ۱۱۵ قرار دارند که نشان ‌دهنده هوش متوسط است. نمرات بالاتر از ۱۱۵ هوش بالاتر از حد متوسط را نشان می دهد و نمرات بالای ۱۳۰ معمولاً به عنوان هوش برتر در نظر گرفته می‌ شوند. همچنین نمرات پایین ‌تر از ۸۵ به وجود مشکلات شناختی اشاره دارد که نیاز به بررسی و مداخله بیشتر است.

تفسیر نمره کلی IQ به تنهایی کافی نیست و باید نمره بخش های مختلف را تحلیل نمود. تحلیل جزء به جزء به روانشناسان کمک می کند تا نقاط ضعف را بهتر درک کنند و به رفع آنها بپردازند.

نحوه تحلیل نتایج در بخش‌های مختلف تست

هر بخش از تست وکسلر با نمره های جداگانه ای مورد بررسی قرار می گیرد و روانشناسان تمام بخش ها (درک کلامی، استدلال دیداری-فضایی، حافظه کاری و سرعت پردازش) را ارزیابی کرده و در قسمت هایی که کودک عملکرد بهتری دارد او را تشویق کرده به بهتر بودن و روش هایی برای توسعه این بخش ها ارائه می دهند. همچنین در بخش هایی که کودک دچار ضعف است حمایت بیشتری را اعمال می کنند. به طور کلی تفاوت های قابل توجهی در بررسی بخش ها دیده می شود که مشاورین ابتدا به دنبال دلایل آن و سپس رفع آنها می پردازند.

تست هوش وکسلر کودکان در کلینیک روانشناسی کودک غرب تهران

کلینیک‌ روانشناسی کودک طراوت در غرب تهران از کلینیک های معتبر می باشد که می توان تست هوش وکسلر را توسط مشاورین مجرب این کلینیک انجام داد. با انجام این تست والدین استعداده های کودک خود را بهتر می شناسند و می توانند با کمک مشاورین راه های مناسبی را برای پیشرفت کودکان انتخاب کنند.

مرکز روانشناسی کودک در تهرانسر با خدمات تست وکسلر

در مرکز روانشناسی کودک طراوت در تهرانسر می توان بخش های هوش کودک را ارزیابی کرد. مشاورین و روانشناسان با در دست داشتن نمرات نقاط ضعف و قوت کودک را شناسایی کرده و به دلایل ضعف کودکان به صورت ریشه ای می پردازند. این مرکز تلاش می ‌کند تا با شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف کودک، راهنمایی‌ های لازم برای تقویت توانایی ‌ها و رفع چالش ‌های یادگیری ارائه دهد.

مرکز روانشناسی کودک در تهرانسر با بهره ‌گیری از تکنیک‌ های مدرن و به‌ روز محیطی دوستانه و آرام برای کودکان فراهم می کند تا فرآیند ارزیابی به بهترین شکل انجام شود. این محیط موجب کاهش استرس کودکان و والدین شده و اعتماد آن‌ها را برای ادامه مسیر درمان و آموزش جلب می ‌کند.

مشاوره تخصصی پس از انجام تست هوش وکسلر کودکان

والدین کودک بعد از انجام تست هوش وکسلر به جلسه مشاوره احتیاج دارند و در این جلسه مشاور تحلیل های خود را از تست هوش عنوان می کند و با کمک والدین برنامه هایی را برای تقویت مهارت های کودک طراحی می کنند. در مشاوره تخصصی، والدین درک بهتری از نقاط ضعف و قوت کودک خواهند داشت و سوالات خود را در مورد بهترین روش های آموزشی و تربیتی پرسیده و به جواب درست می رسند.

آدرس و تماس با مرکز روانشناسی کودک در غرب تهران

آدرس کلینیک طراوت در محدوده غرب تهران در تهرانسر می باشد که مکان قابل دسترسی است و به راحتی می توان موقعیت کلینیک را برای مراجعه حضوری پیدا کرد. البته قبل از مراجعه حضور بهتر است با شماره های تماس درج شده در این صفحه برای هماهنگی و رزرو نوبت در تماس باشید. با تماس گرفتن و رزرو نوبت می توانید در ساعت مقرر به کلینیک مراجعه کرده بدون اینکه دچار اتلاف وقت شوید و همچنین از جزئیات خدمات، هزینه‌ ها و مدارک لازم برای ثبت‌ نام و ارزیابی مطلع شده و بتواید بهترین انتخاب را برای کودک خود داشته باشید.

آدرس: تهرانسر، چهارراه صدف، خیابان شاهد غربی، جنب بانک صادرات، پلاک ۴۵، طبقه دوم (بالای پلیس ۱۰+)

تلفن ثابت: ۰۲۱۴۴۵۰۸۶۵۲

تلفن ثابت۲: ۰۲۱۴۴۵۰۴۴۲۳

تلفن همراه: ۰۹۳۸۵۳۰۲۳۲۳

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *