نوروفیدبک برای وسواس فکری یکی از پیشرفته ترین و کارآمدترین روش ها و بسیار رایج در درمان این اختلال و بسیار گسترده است. این روش درمانی هیچگونه عوارض جانبی برای فرد نداشته و در بیشتر مواقع هم افراد مبتلا به این بیماری، این روش درمانی را مثبت ارزیابی کرده اند. در این مقاله به OCD و روش های نوین درمان آن خواهیم پرداخت. همچنین ویژگی های مراکز عرضه کننده روش درمانی نوروفیدبک را بررسی خواهیم کرد. لطفاً تا پایان مطلب همراه ما باشید.
نوروفیدبک و درمان وسواس فکری (OCD): روشهای نوین و کارآمد
روش های درمانی مختلفی از جمله مراجعه به یک مشاور و روانشناس ماهر، دارو درمانی برای کنترل علائم وسواس و نوروفیدبک در درمان وسواس فکری یا OCD توصیه می شوند. روانشناس می تواند با روند درمان، بسیاری از علائم وسواس فکری را کنترل کند. او در خلال درمان به فرد مبتلا به OCD روش هایی عملی برای رفتار در چنین شرایطی را آموزش می دهد.
همچنین دارو درمانی می تواند به کنترل علائم و اضطراب بیمار کمک کند. این داروها که با توجه به تشخیص پزشک توصیه می شوند، بسیار دقیق انتخاب می شوند. اگر در پروسه درمان، روانشناس تشخیص دهد که باید دارو درمانی را آغاز کنید، شما را به یک روانپزشک ماهر ارجاع خواهد داد. نوع و مقدار دارو هم بر اساس تشخیص پزشک تجویز می شود.
در سال های اخیر اما روش درمانی نوروفیدبک در مرکز توانبخشی و نوروفیدبک طراوت غرب تهران برای وسواس فکری به جهت این که عوارض جانبی ندارد از طرف بیماران مورد استقبال قرار گرفته است. در این روش تلاش می شود که عملکرد آن قسمتی از مغز که باعث بروز اختلال وسواس شده است، دوباره اصلاح شود. در ادامه به این روش درمانی و تاثیر آن بر درمان وسواس فکری بیشتر می پردازیم.
۱- نوروفیدبک چیست و چگونه در درمان وسواس فکری کمک میکند؟
بی شک، اختلال وسواس فکری یا OCD بر روی زندگی تاثیرات منفی بسیاری می گذارد. افرادی که به این اختلال مبتلا هستند زمان و انرژی زیادی را برای افکار و اعمال وسواس گونه خود صرف می کنند. این افراد اضطراب زیادی را تجربه می کنند. این اضطراب ها بر روی زندگی شخصی این افراد و حتی بر اطرافیان آن ها تاثیر می گذارد. افرادی که دچار اختلال وسواس فکری هستند معمولاً پس از مدتی از سمت دوستان و خانواده طرد می شوند.
این اختلال متاسفانه بسیار شایع است و بسیاری هم اطلاعات و دانش دقیقی از آن ندارند. البته رسانه ها و برنامه های تلویزیونی هم موجب برداشت غلط از این اختلال می شود. به معنای دیگر OCD تنها وسواس مرتب بودن، نظافت و قرینگی نیست بلکه طیف وسیعی از علائم و رفتارها را دربرمی گیرد.
یادآوری می کنیم رفتارها، افکار و تفکرات به صورت تکرارشونده و مکرر به سراغ فرد OCD می آیند و اگر فرد به آن ها توجهی نکند دچار اضطراب بسیار شدید می شود. جای بسی خوشحالی است که اگر این اختلال زودهنگام تشخیص داده شود، خیلی ساده و سریع درمان شده و اثرات سوء آن در زندگی فرد کاهش پیدا می کند. امروزه روش های بسیار زیادی برای درمان این اختلال وجود دارد که نوروفیدبک یکی از پیشرفته ترین و به روزترین این روش ها است.
نوروفیدبک برای وسواس فکری به فرد کمک می کند که زندگی نرمالی داشته باشد و بتواند وسواس فکری خود را به خوبی کنترل و مدیریت کند. همان طور که اشاره کردیم این درمان بسیار ایمن است و عوارض جانبی هم ندارد.
۲- تأثیر نوروفیدبک بر کاهش علائم وسواس فکری و رفتارهای وسواسی
توجه داشته باشید که در وسواس، فعالیت های مغزی و به ویژه نواحی که مرتبط با کنترل فکر و رفتار هستند، مانند قشر پیش پیشانی و ساختارهای زیر قشری به عدم تعادل دچار می شوند. نوروفیدبک می تواند تنظیم و بهبود این فعالیت ها، به بیمار کمک کند تا الگوهای مغزی سالم تر را یاد بگیرد. در نتیجه این یادگیری فرد می تواند کنترل بهتری بر افکار و احساسات خود داشته باشد و به این ترتیب شدت علائم وسواس هم کاهش پیدا می کند. به این ترتیب علائم و رفتارهای وسواسی کاهش چشمگیری خواهند داشت.
درمان با نوروفیدبک معمولاً با شناسایی الگوهای نامتعادل مغزی آغاز می شود. پس از آن، جلسات درمان به فرد کمک می کند که این الگوها را تغییر بدهد. به همین ترتیب هم فرد به سمت فعالیت های مغزی پایدارتر و طبیعتی تر هدایت می شود. تکرار جلسات به بیماران می آموزد که چطور کنترل بیشتری بر روی واکنش های وسواسی خود داشته باشند.
این درمان به دلیل عدم نیاز به دارو و کاهش بسیار چشمگیر در شدت و تکرار افکار و رفتارهای وسواسی، مورد استقبال قرار گرفته است. اما توجه داشته باشید که درمان با نوروفیدبک نیاز به پیگیری و تدوام جلسات در طولانی مدت دارد.
مزایای نوروفیدبک در درمان وسواس فکری: چرا این روش مؤثر است؟
درمان با نوروفیدبک در بیماران وسواس فکری به عنوان درمانی بدون دارو و بدون عوارض جانبی، توانایی و اثربخشی بالایی در اصلاح الگوهای نامتعادل فعالیت مغزی دارد. درواقع نوروفیدبک با ارائه بازخوردهای لحظه ای از مغز، به بیماران کمک می کند تا تنظیم و کنترل فعالیت های مغزی خود را آموخته و الگوهای مغزی سالم تری هم پیدا کنند.
یکی دیگر از مزایای این روش این است که بیمار آگاهی بیشتری نسبت به فعالیت های غیرعادی مغزش را به دست آورده و می تواند با تکرار و تمرین، فعالیت های بیش فعال یا کم فعال را تنظیم کند. کاهش فعالیت های مغزی در ارتباط با اضطراب و وسواس، به بیمار این امکان را می دهد که بر روی بهبود تمرکز، افکار و رفتارهایش کار کند.
یک مزیت دیگر این روش هم بهبود بلند مدت و پایداری نتایج در این روش درمانی است که به جای سرکوب علائم مغز، آن را به خودتنظیمی تشویق می کند. حتی پس از دوره درمان هم بسیاری از بیماران گزارش می دهند که تغییرات مثبت در مدیریت وسواس های رفتاری و فکری آن ها باقی مانده است.
-
چگونه نوروفیدبک به بازسازی الگوهای مغزی مرتبط با وسواس فکری کمک میکند؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که از آموزش خودتنظیمی به مغز در درمان نوروفیدبک برای وسواس فکری استفاده می کنند. برخی از نواحی در مغز مانند قشر پیش پیشانی و نواحی که به کنتل افکار مرتبط هستند دچار فعالیت های نامتعادل و حتی بیش فعال می شوند. همین فعالیت های نامتعادل هستند که رفتارها و افکار وسواسی را تقویت می کنند.
در نوروفیدبک برای وسواس فکری از دستگاه EEG فعالیت های مغز را به صورت لحظه ای ثبت می کنند و به بیمار بازخورد می دهند. این بازخوردها یا صوتی هستند یا به شکل تصویری و فرد بیمار از وضعیت فعالیت مغزی خود آگاه می شود. به این ترتیب، بتدریج مغز یاد می گیرد تا الگوهای مغزی نامطلوب را شناسایی و آن ها را به سمت فعالیت های متعادل تر هدایت کند. به مرور زمان است که با تکرار این تمرینات، رفتارها و افکار وسواسی کاهش پیدا می کنند.
-
مزایای استفاده از نوروفیدبک در مقایسه با درمانهای دارویی برای وسواس فکری
اشاره کردیم که این درمان برای OCD مزایای متعددی دارد. همچنین گفتیم که این روش، غیرداروئی و غیرتهاجمی است. پس طبیعتاً فاقد عوارض جانبی هم هست. عوارض مصرف داروها عموماً کاهش انرژی، بی خوابی، خواب آلودگی و حتی مشکلات گوارشی است که در درمان با نوروفیدبک شاهد آن ها نیسیتم. حتی برای کسانی که به دارو حساسیت دارند یا نمی خواهند به دارو وابسته شوند، این روش بسیار مناسب است.
چون نوروفیدبک بر توانمند سازی مغز تاکید دارد و می تواند با تکرار و تمرین الگوهای سالم تر را ایجاد کند، نسبت به درمان های داوریی اثربخشی بیشتری هم دارد. بنابراین در بیشتر موارد، با قطع دارو مشکل بیمار دوباره برمی گردد. همچنین نوروفیدبک، علائم را سرکوب نمی کند و بر اصلاح و بازسازی ریشه ای الگوهای مغزی توجه و تمرکز دارد. این روش به بیماران کمک می کند تا در زندگی عادی بتوانند کنترل بیشتری بر افکار خود داشته باشند.
درمان وسواس فکری با نوروفیدبک: مراحل و نتایج درمانی
در هر جلسه از درمان وسواس فکری (OCD) با نوروفیدبک، چندین مرحله به دقت و به طور منظم برنامه ریزی و طی می شوند. انجام کلیه مراحل است که می تواند نتایج درخور توجهی برای بیمار به همراه داشته باشد. در هر جلسه درمانی بایستی مواردی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم به طور منظم و با دقت کافی انجام شوند.
۱- چگونه جلسات نوروفیدبک به کاهش علائم وسواس فکری کمک میکنند؟
- ارزیابی های اولیه
در این مرحله است که فعالیت های مغزی بیمار با EEG مورد ارزیابی قرار می گیرد و الگوهای مرتبط با وسواس شناسایی می شوند. نتایج این ارزیابی های اولیه به درمانگر کمک می کند تا برنامه ویژه و مناسب را تنظیم کند.
- تنظیم پروتکل های درمانی
پس از این که ارزیابی های اولیه صورت گرفت، متخصص درمان، برنامه مخصوص هر بیمار را تدوین می کند. این برنامه شامل تنظمیاتی می شود که بر اساس نیازها و الگوهای مغزی فرد تنظیم شده اند. همچنین در این مرحله تعداد و مدت جلسات هم مشخص می شوند. معمولاً نوروفیدبک برای وسواس فکری بین ۳۰ تا ۴۰ جلسه به صورت هفتگی و دو بار در هفته توصیه می شود.
- جلسات درمانی
در هر جلسه، بیمار را به یک مانتیور یا صفحه نمایش وصل می کنند که بازخوردهای لحظه ای را از فعالیت های مغزی خود ببیند.این بازخوردها به صورت تصویر یا صدا هستند و به مرور، مغز بیمار یاد می گیردکه الگوهای نادرست و نامطلوب را تعدیل کند. در نهایت هم ارزیابی پیشرفت و نتایج درمانی مشخص می شوند.
۲- نتایج و تجربیات بیماران در درمان وسواس فکری با نوروفیدبک
پس از جلسات درمانی به صورت دوره ای پیشرفت بیمار هم ارزیابی می شود. این کار برای دریافت میزان بهبود در کنترل افکار و رفتارهای وسواسی و سنجش آن ها صورت می گیرد. این ارزیابی ها به تنظیم دقیق تر و حتی بهینه سازی جلسات درمانی یا اِعمال تغییرات در روند درمان کمک می کند. بر کسی پوشیده نیست که نوروفیدبک می تواند از شدت افکار وسواسی و رفتارهای اجباری تا حد زیادی بکاهد.
پس از پایان جلسات درمانی مشاهده شده است که نتایج درمان اغلب پایدار هستند و حتس پس از پایان دوره درمان هم نوروفیدبک توانسته است اثرات خود را در بیمار حفظ کند. به این صورت که پس از درمان فعالیت های مغز به صورت طبیعی و بسیار متعادل تر ادامه دارند. این نوع درمان هیچگونه وابستگی برای بیمار OCD از خود به جای نمی گذارد.
آیا نوروفیدبک جایگزین مناسبی برای داروهای وسواس فکری است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، بله! روش درمانی نوروفیدبک برای وسواس فکری و بخصوص برای کسانی که نمی خواهند از دارو استفاده کنند یا از عوارض جانبی داروها نگران هستند، این شیوه درمانی به صورت کامل پاسخگوی آن ها خواهد بود. قبلاً هم اشاره کردیم که آموزش خودتنظیمی به مغز می تواند موجب اصلاح الگوهای نامتعادل در مغز شود. گاهی عوارض داروها مانند چاقی و مشکلات گوارشی برای بیماران بسیار آزاردهنده است. پس به دنبال راه حل بهتری هستند.
وقتی که نتایج بلند مدت این روش درمانی برای وسواس فکری مشخص شد، بسیاری از افراد تمایل بیشتری به این روش درمانی پیدا کرده اند. اما توجه داشته باشید حتی با وجود این که این روش درمانی بسیار بی خطر است، بهتر است انتخاب روش درمانی را به عهده پزشک متخصص و درمانگر خود بگذارید. گاهی حتی به عنوان مکمل یا در ترکیب با دارو درمانی از نوروفیدبک استفاده می کنند. نیازهای فرد و تشخیص پزشک در رفتار درمانی در انتخاب روش درمان حرف اول را می زند.
-
مقایسه نوروفیدبک با داروهای متداول در درمان وسواس فکری
داروهای متداولی مانند مهارکننده های باز جذب سروتونین و نوروفیدبک، هر دو در درمان اُ سی دی (OCD) موثر هستند. اما توجه کنید که تفاوت های مهم و عمده ای با هم دارند. داروها تغییرات شیمیایی ایجاد می کنند و علائم وسواس را کاهش می دهند و البته اغلب اوقات هم در زمان کوتاهی موثر هستند. اما به هر حال عوارض جانبی هم دارند مانند خواب آلودگی، کاهش انگیزه و افزایش وزن. همچنین پس از قطع مصرف هم علائم می توانند دوباره برگردند.
اما در مقابل، نوروفیدبک روشی غیر داروئی است. همان طور که گفتیم غیر تهاجمی است و با بازخوردی که به فعالیت های مغز می دهد، الگوهای نامتعارف را کاهش می دهد. البته که این روش می تواند نتایج پایدارتری هم داشته باشد. اما در نوروفیدبک، اثرات تدریجی است و نیاز به جلسات بیشتری دارید. بی شک، درمان با این روش گزینه ای مطمئن تر است و وابستگی به دارو هم ایجاد نمی کند.
-
آیا درمان وسواس فکری با نوروفیدبک نتایج پایداری دارد؟
پاسخ به این سوال هم بله است. چون نوروفیدبک بر تغییرات ریشه ای و پایدار در فعالیت های مغز متمرکز است، نتایج آن هم پایدارتر است. در نوروفیدبک برای وسواس فکری، هم علائم کاهش پیدا می کنند و هم می تواند تغییرات بلند مدتی را ایجاد کند که تا پایان درمان هم باقی می ماند. فراموش نکنید برای پایداری درمان، همکاری بیمار، تداوم جلسات و حمایت های پس از درمان نیاز دارید و نوروفیدبک به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی جامع استفاده می شود.
متخصص نوروفیدبک برای درمان وسواس فکری: چگونه انتخاب کنیم؟
وسواس فکری به زبان ساده یعنی افکار و اعمال ناخواسته و غیر قابل کنترلی که فرد برای انجام کارهای مختلف دارد و اگر آن کارها را انجام ندهد به نگرانی و اضطراب دچار می شود. به این ترتیب انتخاب متخصص و درمانگری که بتواند این موقعیت ها را به خوبی درک کند و به درمان آن ها بپردازد بسیار مهم است. حالا چطور می توانیم از یک متخصص نوروفیدبک برای وسواس فکری کمک بگیریم و چگونه می توانیم متخصص این کار را انتخاب کنیم؟ در ادامه به معیارهای انتخاب متخصص در درمان OCD می پردازیم.
۱- معیارهای انتخاب یک متخصص نوروفیدبک در درمان OCD
- برای انتخاب متخصص نوروفیدبک نیاز است تجربه و تخصص درمانگر در درمان اختلالات مربوط به وسواس را در نظر بگیریم. قطعاً متخصص مورد نظر ما بایستی در زمینه روان شناسی یا روان پزشکی تحصیل کرده باشد و مجوزهای معتبر در زمینه نوروفیدبک را هم داشته باشد.
- تجربه در درمان اختلال OCD بسیار مهم است. تجربه می تواند نیازهای خاص هر بیمار را به درمانگر نشان دهد و درمانگر می تواند برنامه های درمانی را ویژه هر فرد تنظیم کند.
- بهتر است با درمانگر خود ابتدا مشاوره اولیه داشته باشید. می توانید در این مشاوره سوالات خود را بپرسید و از نتایج درمان و تجربیات دیگر بیماران هم بااطلاع شوید.
- بدون شک، تجهیزات پیشرفته در کنار تخصص و تجربه درمانگر می توانند روند پیشرفت شما را تضمین کنند. انتخاب درست متخصص برای درمان می تواند در طول مسیر درمان به شما آرامش داده و در نهایت نتایج مثبت را قطعی کند.
۲- نقش تخصص و تجربه در موفقیت درمان وسواس فکری با نوروفیدبک
بدون شک داشتن تخصص و تجربه در موفقیت درمان وسواس فکری با نوروفیدبک نقشی تعیین کننده دارد. وقتی درمانگر بتواند شناخت دقیقی از الگوهای مغزی مرتبط با وسواس داشته باشد، قطعاً می تواند پروتکل درمانی موثرتری هم طراحی کند. برخورداری از تخصص و دانش روز درمانگر موجب می شود که او بتواند واکنش های مغزی مختلف را تفسیر کرده و حتی تغییرات لازم را برای بهتر شدن روند درمان ارائه دهد. متخصص باتجربه در طی جلسات می تواند روند پیشرفت بیمار را هم مورد ارزیابی قرار بدهد و درمان را متناسب با نیازهای هر بیمار تنظیم می کند.
لازم به ذکر است که متخصص باتجربه این توانایی را دارد که در طول درمان به بیمار و خانواده اش، اطمینان و آرامش بدهد چون او نحوه مدیریت چالش ها و پاسخ های احتمالی مغز را هم می داند. در نهایت، موفقیت در این درمان به مجموعه ای از عوامل بستگی دارد و در صورت فراهم بودن همه عوامل است که نتایج مثبت و پایدارتر حاصل می شوند.
بهترین مرکز نوروفیدبک برای درمان وسواس فکری در تهران: چگونه انتخاب کنیم؟
امروزه در میان تعداد بیشماری از مجموعه هایی که خدمات نوروفیدبک برای وسواس فکری ارائه می دهند، انتخاب بهترین گزینه بسیار سخت خواهد بود. اما مجموعه توانبخشی و نوروفیدبک طراوت تهرانسر یکی از مطمئن ترین و پیشرفته ترین این مراکز در تهران است. دلایل انتخاب این مرکز را در زیر آورده ایم:
ویژگیهای یک مرکز تخصصی نوروفیدبک برای درمان OCD
نکاتی که در زیر آورده ایم به شما کمک می کند که مشخصات بهترین مرکز توانبخشی و نوروفیدبک TDCSطراوت در غرب تهران را بهتر بشناسید:
- تخصص و تجربه کادر درمان که شامل روانشناسان و روان پزشکانی می شود که در زمینه اختلالات روانی و بخصوص وسواس فکری تخصص کافی دارند. آن ها به اهمیت شیوه درمان نوروفیدبک برای وسواس واقف هستند.
- این مرکز دارای مجوزها و اعتبار کافی از نهادهای بهداشتی و درمانی است.
- در این مرکز از بهترین تجهیزات و فناوری های به روز برای نوروفیدبک استفاده می کنند. دستگاه های قدیمی و ناکارآمد در کاهش نتیجه درمان موثر هستند.
- این مرکز با پشتیبانی و پیگیری می تواند با یک برنامه ریزی دقیق، وضعیت بیمار را در طول درمان پیگیری کند.
- مشاوره های ابتدایی که با متخصصین این مرکز دارید به شما کمک می کند که با روش کار، رویکرد و حتی توانایی های متخصص تی دی سی اس آشنایی پیدا کنید.
- امکان بررسی نتایج در مورد بیماران قبلی که در سایت موجود است می تواند به شما در انتخاب بهترین مرکز درمانی نوروفیدبک در غرب تهران برای بیماران OCD، شما را برای ادامه درمان در این مجموعه مطمئن می سازد.
معرفی مرکز معتبر نوروفیدبک برای درمان وسواس فکری در تهران
OCD یا اختلال وسواس فکری امروزه بیش از هر زمان دیگری موجب آسیب ها و چالش هایی برای افراد مبتلا به آن ایجاد کرده است. یکی از اهداف اصلی درمان با نوروفیدبک، فراهم کردن زندگی عادی برای این افراد است. مرکز نوروفیدبک طراوت در غرب تهران، با استفاده از این روش و ایجاد مکانیزم های مناسب و مقابله ای و در کنار آن آموزش مهارت های مواجهه و مقابله با نشانه های وسواس، زندگی شاد و پرباری برای این افراد فراهم می کند.
امکانات این مجموعه شامل تجهیزات پیشرفته، استانداردهای بالا در پروسه درمان و البته متخصصان درمانگر و آموزش دیده نوروفیدبک بوده و عزیزان در مناطق مختلف تهران از جمله در شهرک بازرگانی، شهرک دانشگاه، شهرک سعید آباد، شهرک باران و سایر مناطق غرب و جنوب تهران می توانند به آسانی از خدمات این مجموعه بهره مند شوند. شما می توانید درمان نوروفیدبک برای وسواس فکری خود را در مرکز طراوت و زیر نظر بهترین متخخصان و با جدیدترین دستگاه ها و متدهای روز دنیا آغاز کنید.
سخن آخر
در ین مطلب با وسواس فکری آشنایی بیشتری پیدا کردیم. همچنین به بررسی و شرح یکی از بهترین روش های درمانی یعنی درمان وسواس فکری با نوروفیدبک پرداختیم. در این مطلب یادآور شدیم که این روش درمانی کاملا ًبی خطر است و هر رده سنی می توانند از این درمان استفاده کنند. در این روش درمانی، الگوی ذهنی در جهت درست خود قرار می گیرد و وسواس، بدون بازگشت و به صورت پایدار درمان می گردد. امروزه بسیاری از افراد، این روش درمانی را به روش های درمان با دارو ترجیح می دهند. برای این که بتوانید از خدمات درمان نوروفیدبک بهترین مرکز نوروفیدبک در غرب تهران (تهرانسر) استفاده نمایید، با شماره های درج شده در وب سایت تماس حاصل نمایید.
بدون دیدگاه