تاخیر کلامی یکی از بزرگترین نگرانی های والدین است. و در بعضی موارد والدین می پرسند : آیا فرزند من تاخیر کلامی دارد؟ با توجه به تغییر در سبک زندگی اجتماعی انسان ها در سال های اخیر، تغذیه و … در سال های اخیر این مورد در کودکان بیش از پیش دیده میشود. همین مسئله باعث میشود که والدین با نگرانی های زیادی رو به رو باشند. از طرفی این موارد باعث شده است که متخصصان به صورت جدی نسبت به این مسئله هشدار بدهند.
این اختلال در کودکان میتواند به علت های گوناگونی ایجاد شود. در مواردی ابتلا به تاخیر کلامی در کودکان از بدو تولد و یا در ماه های ابتدایی زندگی قابل پیش بینی است. اما در موارد دیگر تا زمان بروز این مورد، این مسئله مشخص نمیشود. برای درمان این اختلال باید به گفتار درمانی مراجعه کنید.
چگونه متوجه تاخیر کلامی در فرزندم بشوم؟
تشخیص قطعی دیر صحبت کردن کودکان فقط از عهده اسیب شناس گفتار و زبان و یا گفتار درمانگر بر می اید. برای این اتفاق درمانگر با بررسی و معاینه دقیق کودک، سطح زبانی – کلامی او را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین موارد شناختی مانند حافظه مورد بررسی قرار می گیرد. بعد از تعیین سن زبانی کودک، در صورتی که سن زبانی و تقویمی تفاوت مشهودی داشت کودک تشخیص تاخیر کلامی را دریافت میکند. همچنین سن درکی کودک به شدت مهم است. عموما درمانگران سن درکی کودکان را به شیوه های متفاوت مورد بررسی قرار می دهند. بعد از ان در صورت نیاز گفتار درمانی را تجویز می کنند.
برای اینکه متوجه شوید که ایا نیاز به مراجعه به گفتار درمانگر وجود دارد یا نه، باید سطح زبانی کودک را مورد بررسی قرار دهید. بعد از ان این سطح را با سطوح کودکان طبیعی مقایسه کنید. در صورتی که کودک شما در حد پایین تری از کلام بود و ارتباط تاخیر کلامی وجود داشت، باید در اولین فرصت به گفتار درمانی مراجعه کنید. در مواردی شما به جای سطح پایین زبانی، اشتباهات ارتباطی را مشاهده میکنید.
در این موارد نیز باید گفتار و زبان کودک مورد بررسی متخصص قرار بگیرد. این نکته را مورد توجه قرار دهید که هر مسئله ای که باعث ایجاد اختلال برای ارتباط گیری کودک شما میشود؛ باید توسط گفتار درمانگر بررسی شود.
آیا فرزند من تاخیر کلامی دارد؟
اصلی ترین مولفه نشان دهنده تاخیر کلامی در کودکان عقب تر بودن سن زبانی از سن تقویمی است. اما در صورتی که به طور کلی و در حالتی که کودک ارام است و دچار تنش نشده است، موارد زیر را مشاهده کردید؛ باید به گفتار درمانی مراجعه کنید:
- طول جمله کوتاه نسبت به همسالان
- عدم توانایی در برقراری ارتباط
- استفاده از زبان بدن و … برای بیان خواسته ها، اعتراض و … بعد از دو سالگی
- عدم بازی کردن با وسایل بعد از یک سالگی
- توجه نکردن به اسم خود
- عدم برقراری ارتباط چشمی با دیگران
- نداشتن لبخند اجتماعی
- نشناختن کاربرد وسایل روزمره
- عدم انجام دستورات
با توجه به موارد فوق میتوان تاخیر کلامی را در کودک پیش بینی کرد. همچنین در صورتی که موارد زیر در کودک مشاهده شد؛ باید مداخله را جدی تر گرفته و حتمی ان ها را درمانگر گفتار و زبان گزارش بدهیم:
- خزانه واژگان پایین نسبت به سن
- تعداد افعال پایین
- نقص درکی و ایراد واضح در درک
- کم بودن صدا سازی های دوره نوزادی
- تولید تعداد محدود صدا های گفتاری
- تنوع محدود و بدون افزایش در قان و قون کردن
- سرعت کم در قان و قون کردن
- وضوح کم گفتار
در صورت مشاهده موارد فوق احتمال ابتلا کودک به اختلالات تکاملی زبان نیز بیشتر است. بنابرین باید زودتر به درمانگر مراجعه و کار را برای درمان شروع کرد.
آیا این اختلال میتواند ارثی باشد؟
احتمال وراثتی بودن تاخیر کلامی وجود دارد. در صورتی که در خانواده درجه یک و یا نزدیکان کودک فردی باشد، که سابقه این اختلال داشته؛ احتمال ابتلا به ان افزایش پیدا می کند. اما وجود افراد با این اختلال لزوما باعث ایجاد اختلالات گفتار و زبان در کودکان نمی شود. نکته قابل توجه این است که سرعت درمان در افراد خانواده نزدیک به سرعت درمان کودک است.
نحوه درمان
برای درمان این اختلال و پیدا کردن جواب سوال آیا فرزند من تاخیر کلامی دارد؟ نیاز است به گفتار درمانی مراجعه کنید. گفتار درمانگر متناسب با سن، شدت و اختلال کودک برنامه درمانی را تنظیم می کند. برنامه های درمانی تجویز شده برای تاخیر کلامی میتواند مطابق با موارد زیر باشد:
- مشاوره: برای کودکانی که شدت کم تری هستند این روش به شدت موثر است. در این روش مشاورات لازم برای اصلاح محیط به والدین کودک داده می شود. عموما در این جلسات فقط والدین شرکت می کنند.
- درمان غیر مستقیم: در این روش درمانگر با استفاده از بازی و روش های دیگر اهداف درمانی خود را پیش میبرند. این روش برای کودکان با سن پایین و کودکانی که همکاری کافی ندارند مناسب است.
- درمان مستقیم: این روش برای کودکان بالای ۳ سال و نیم و کودکانی که مشکلات شدید تر دارند پاسخگویی بیشتر پاسخ میدهد. عموما در جلسات درمانی از این روش برای درمان اختلالات کودکان استفاده میشود.
کلمه کلیدی : آیا فرزند من تاخیر کلامی دارد؟
منبع :
foundations of communication sciences & disorders Paul T.Fogle
مقاله خیلی مفیدی بود
سلام لطف دارید